Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


دانش زندگى در آفتاب

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 May 2007]   [ وحيد نقشينه]

گزارشى از كاربردهاى جديد انرژى خورشيدى

دانش زندگى در آفتاب









291468.jpg



دسترسى كشورهاى در حال توسعه به منابع جديد انرژى، از نظر توسعه اقتصادى اين كشورها حائز اهميت است. پژوهش هاى جديد نشان مى دهد كه بين سطح توسعه يك كشور و ميزان مصرف انرژى آن كشور، رابطه مستقيمى وجود دارد، با توجه به ذخاير محدود انرژى فسيلى و افزايش سطح مصرف انرژى در دنيا، ديگر نمى توان تنها به منابع موجود انرژى متكى بود. در كشور ما نيز با توجه به نياز روزافزون به منابع انرژى و كم شدن منابع انرژى فسيلى و توجه به سالم نگه داشتن محيط زيست، كاهش آلودگى هوا، محدوديت هاى برق رسانى وتأمين سوخت براى نقاط دور افتاده استفاده از انرژى هاى نو مانند انرژى خورشيدى، انرژى باد و غيره از جايگاه ويژه اى برخوردار است.

بهره بردارى از انرژى خورشيدى در بسيارى از نقاط دنيا و كشورها، خصوصاً كشورهايى با آفتاب زياد رايج و در حال پيشرفت است، انرژى خورشيدى مى تواند براى توليد الكتريسته مورد استفاده قرار گيرد. با توجه به گستردگى دسترسى به اين انرژى به نظر مى رسد در آينده، انرژى خورشيدى به عنوان يكى از منابع ارزان انرژى در كنار ساير حامل هاى انرژى مورد استفاده فراوان قرار بگيرد.
زمين، انرژى خورشيدى را به صورت تابش مستقيم دريافت مى كند كه مقدار اين تابش در بعضى از نقاط بسيار بيشتر از نياز است كه مى توان با بهره گيرى از اين تابش و تبديل آن به انرژى الكتريكى از آن بهره گرفت.
انواع انرژى
در يك دسته بندى كلى انرژى هايى را كه اكنون مورد استفاده قرار مى گيرند مى توان به چهار گروه تقسيم كرد:
۱- انرژى هاى آلوده كننده و تجديدناپذير
۲- انرژى هاى آلوده كننده و تجديدپذير
۳- انرژى هاى بدون آلودگى و تجديد ناپذير
۴- انرژى هاى بدون آلودگى و تجديدپذير
انرژى خورشيدى جزو گروه چهارم از دسته بندى فوق مى باشد زيرا اين انرژى هيچ گونه آلودگى در پى نخواهد داشت و به علاوه چون منبع تأمين اين نوع از انرژى خورشيد مى باشد از نوع انرژى هاى تجديدپذير است.
انرژى الكتريكى
هر ماده از تعدادى اتم تشكيل شده است كه هر اتم نيز از سه بخش نوترون، پروتون و الكترون پديد مى آيد در حالت عادى تعداد الكترون ها و پروتون ها برابر است، الكترون داراى بار منفى و پروتون داراى بار مثبت مى باشد كه الكترون ها به دور هسته اتم- متشكل از پروتون و نوترون- با سرعت زيادى درحال چرخش هستند، در اثر اين چرخش نيروى گريز از مركزى توليد مى شود كه مقدار اين نيرو با مقدار جاذبه بين الكترون ها و هسته اتم برابر است واين برابرى نيروى الكترون ها را در حالت تعادل نگاه داشته و مانع دور شدن آن ها از هسته اتم مى شود. جريان برق نيز در حقيقت همان حركت الكترون هاست كه اين حركت به صورت انتقالى انجام مى شود يعنى هر اتم تعدادى الكترون به اتم همسايه خود مى دهد و بدين صورت جريان برقرار مى شود. نيروهايى كه موجب جدا شدن الكترون از هسته اتم مى شوند به قرار زير است:
۱- نيروى مغناطيسى خارجى
۲- ضربه
۳- حرارت
۴- انرژى خورشيدى
۵- ساير انواع انرژى
انرژى خورشيدى داراى نيرويى است كه مى تواند الكترون ها را از مدار خود خارج كرده و آن ها را به حركت درآورد. در اثر اين حركت الكتريسته پديد مى آيد كه مى توان از آن به عنوان مصارف تجارى و يا صنعتى استفاده كرد.
تاريخچه
نخستين مباحثى كه در مورد توليد برق از انرژى خورشيدى مطرح شد به سال۱۹۳۱ برمى گردد، زمانى كه گونتر و همكارانش در مورد تبديل اين نوع از انرژى مباحثى را مطرح كردند، سپس در سال۱۹۸۳ در كشور اسپانيا آزمايش هايى در اين مورد صورت گرفت، در سال۱۹۹۰ شلايش و همكارانش در مورد صنعتى كردن اين قضيه تلاش هايى را انجام دادند، در سال۱۹۹۷ كرتيز به ادامه تحقيقات تيم شلايش و همكارانش پرداخت وسپس در سال هاى ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ مطالعاتى بر روى توربين هاى خورشيدى انجام گرفت.
سرچشمه انرژى
در جهان امروز از انرژى خورشيدى توسط سيستم هاى گوناگون و براى مقاصد مختلفى استفاده مى شود كه پركاربردترين آن ها به شرح زير است:
۱- سيستم هاى فتو ولتائيك
۲- سيستم هاى آب گرم خورشيدى
۳- سيستم خشك كن خورشيدى
۴- سيستم گلخانه اى
۵- خانه هاى خورشيدى
۶- خوراك پز خورشيدى
۷- سيستم آب شيرين كن خورشيدى
سيستم فتوولتائيك
در اين سيستم انرژى خورشيدى بدون استفاده از مكانيزم هاى متحرك و شيميايى به انرژى الكتريكى تبديل مى شود. عاملى كه در اين فرآيند به كار مى رود سلول خورشيدى نام دارد كه در حدود ۴۵ سال پيش به عنوان مولد الكتريكى در سفينه هاى فضايى استفاده مى شد و بعد از آن در نيروگاه هاى خورشيدى مورد استفاده قرار گرفت.
سيستم هاى آب گرم خورشيدى
از ميان كاربردهاى حرارتى از انرژى خورشيدى، سيستم هاى گرمايش هوا و گرمايش آب در اكثر فصول سال بيشتر از بقيه مورد استفاده قرار مى گيرد.
سيستم خشك كن خورشيدى
خشك كردن مواد غذايى براى نگهدارى طولانى مدت آن ها از زمان هاى بسيار قديم رواج داشته است. روش كار خشك كن هاى خورشيدى به اين ترتيب است كه مواد خشك شدنى به صورت مستقيم و يا غيرمستقيم از انرژى حرارتى خورشيد استفاده كرده و هوا نيز به صورت طبيعى در محل جريان يافته و باعث خشك شدن مواد غذايى مى شود.
سيستم گلخانه اى
گلخانه هاى خورشيدى مكانى براى پرورش گل ها، گياهان و درختچه ها بوده و در فصل هاى سرد سال براى نگهدارى از گياهان و به عنوان يك منبع حرارتى براى گرمايش گلخانه مورد استفاده قرار مى گيرند. در بعضى از نمونه هاى طراحى شده گلخانه هاى خورشيدى صددرصد گرماى مورد نياز فصل زمستان توسط خورشيد تأمين مى شود.
خانه هاى خورشيدى
ساختمان ها به دو صورت فعال و انفعالى قادر به تأمين نياز حرارتى خود از خورشيد هستند كه كيفيت و چگونگى معمارى ساختمان به دريافت و ذخيره انرژى خورشيدى در حالت انفعالى وابسته است اما گرمايش خورشيدى به صورت فعال، مستلزم استفاده از جمع كننده هاى خورشيدى و وسيله اى جهت انتقال گرما به ساختمان مى باشد. طراحى و ساخت اين گونه از ساختمان ها به ۲۵۰۰ سال قبل باز مى گردد و مدتى است كه مجدداً اين عوامل مورد بررسى معماران و مهندسين قرار گرفته است و دركشورهايى مانند سوئد و سوئيس اين گونه از خانه ها به بهره بردارى رسيده است.
سيستم هاى خوراك پز خورشيدى
جهت پختن غذا، تهيه آب جوش و ساير موارد پخت و پز از اين گونه اجاق ها استفاده مى شود.
سيستم تهيه آب شيرين كن خورشيدى
اقيانوس ها و آب هاى آزاد يكى از بزرگترين منابع ذخيره آب به شمار مى روند اما با داشتن ۳‎/۵درصد از املاح مختلف، استفاده مستقيم از آن ها ممكن نمى باشد.
با استفاده از انرژى خورشيد مى توان اين آب ها را با درصدهاى مختلف به آب شيرين تبديل كرده و در مصارف صنعتى و تجارى مورد استفاده قرار داد. نخستين بار دركشور شيلى و در سال۱۸۷۲ روزانه ۲۰ متر مكعب آب شيرين از آب هاى شور تهيه مى شد و اكنون در كشورهاى مختلفى اين روش به عنوان يكى از اقتصادى ترين روش هاى شيرين كردن آب مورد استفاده قرار مى گيرد.
جايگاه ايران
با توجه به موقعيت جغرافيايى ايران درنيم كره شمالى و قرار گرفتن كشورمان بر روى كمربند خورشيدى جهان و با توجه به اين نكته كه ايران يكى ازكشورهايى است كه از تابش نور خورشيد با قدرت و توان مطلوب برخوردار بوده و از مناطق بسيار مستعد براى بهره گيرى از انرژى خورشيدى است به گونه اى كه ميزان تابش متوسط روزانه آفتاب ۴ كيلووات ساعت بر مترمربع و متوسط تعداد ساعات آفتابى بيشتر از ۲۸۰۰ ساعت در سال مى باشد كه اين اعداد در شهرهاى كويرى كشورمان- مانند يزد- بيشتر بوده و به ۳۲۰۰ مى رسد و نيز ارتفاع بالاى اكثر شهرهاى ايران از سطح دريا كه اين خود دليلى براى استفاده بيشتر از تابش نور خورشيد است توجه به طراحى و راه اندازى نيروگاه هاى خورشيدى از اهميت بالايى برخوردار خواهد بود.
مزاياى نيروگاه هاى خورشيدى
۱- محيط زيست را آلوده نمى كند
نيروگاه هاى خورشيدى هيچ گونه آلودگى هوا ندارد و مواد سمى و مضر نيز توليد نمى كند، در صورتى كه نيروگاه هاى فسيلى هوا، آب و محيط اطراف خود را با مصرف نفت، گاز و زغال سنگ آلوده مى كنند. نيروگاه خورشيدى مى تواند با توليد برق به شبكه سراسرى نيرو برساند و يا در تأمين برق شبكه هاى كوچك و منطقه اى به كار گرفته شود.
۲- توليد برق بدون نياز به سوخت
نيروگاه هاى خورشيدى هيچ گونه احتياجى به مصرف سوخت ندارند زيرا فقط از انرژى خورشيدى براى توليد برق بهره مى گيرند، به علاوه مى توان بهاى برق مصرفى را براى مدت طولانى ثابت نگه داشت زيرا برخلاف نيروگاه هاى فسيلى كه قيمت برق توليدى آن ها تابع قيمت نفت مى باشد، استفاده از انرژى خورشيدى بهايى ندارد.
۳- نيروگاه هايى با استهلاك كم
نيروگاه هاى خورشيدى استهلاك كم و عمر طولانى دارند كه در حدود ۷۵ سال تخمين زده مى شود. اين پيش بينى در باره نيروگاه هاى فسيلى بين ۱۵ تا ۳۰ است.
۴- احتياج كم به لوازم يدكى
برجهاى نيروگاه هاى خورشيدى در حرارتى كمتر از ۷۵ درجه سانتيگراد و با سرعتى كمتر از ۵۰ دور در دقيقه مشغول به فعاليت هستند به علاوه تعداد قطعاتى كه همواره در حال حركتند كم بوده و كمتر به لوازم يدكى نياز پيدا خواهند كرد اما در مقابل نيروگاه هاى فسيلى در حرارتى بين ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ درجه سانتيگراد با چندين هزار دور و با صدها قطعه گردنده درحال كار مى باشند كه خود موجب تحميل هزينه هايى بابت لوازم يدكى آن ها مى باشد.
۵- به آب زياد احتياج ندارد
برج هاى نيروگاه هاى خورشيدى براى خنك شدن نياز به آب ندارند در صورتى كه در نيروگاه هاى فسيلى آب زيادى در برج هاى خنك كننده و تصفيه خانه ها و ديگ هاى بخار مورد نياز است و به همين علت اين قبيل از نيروگاه ها را در مجاورت دريا نصب مى كنند، اما نيروگاه هاى خورشيدى را مى توان در مناطق كويرى نيز راه اندازى كرد.
۶ - متخصص نياز ندارد
نيروگاه هاى خورشيدى نياز به مراقبت دائمى ندارند و مى توان آن ها را به طور اتوماتيك به كار انداخت در صورتى كه در نيروگاه هاى فسيلى و خصوصاً نيروگاه هاى اتمى وجود متخصصين ضرورى است.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: ایران


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴

خبرهای علمی

+ چرا باید تهدید زلزله در تهران را جدی گرفت؟ فرهاد یگانه

+ مدلي براي عناصرتوليد كنندۀ انديشه درمغز Kurzweil

+ ذهن آگاهی چیست؟ فرامرز کوثری

+ یافته هایی عجیب درباره سوخت و ساز بدن مترجم : مهدی پیرگزی

+ هوشمندانه ورزش کنید مترجم: ندا اظهری

+ فناوری چگونه مغز ما را تغییر می دهد؟ مترجم: مهدی پیرگزی

+ علمی به نام «کار تیمی» مترجم: مهدی پیرگزی

+ قرن مهندسی ژنتیک 

+ انواع دنیاهای موازی 

+ ورود به دنیاهای موازی 

+ نگاهی علمی به ذهن انسان حمیدرضا مازندرانی

+ پایانی با شکوه کاسینی و درس هایی برای ساکنان شهری دور پوریا ناظمی

+ چه کسی انرژی را درمان می‌کند؟ هرمز پوررستمی

+ پژوهشگران برای اولین بار مغز انسان را به اینترنت متصل کردند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی ده سال زودتر از بروز نشانه‌ها، آلزایمر را تشخیص می‌دهد حمیدرضا تائبی

+ افزایش توانایی ذهن با نرمش مغزی 

+ تاریکی جهان یا تاریکی خرد پوریا ناظمی

+ رابطه بین هوش افراد و طول عمر آنها چگونه است؟ 

+ میرزاخانی: خوش‌شانس بودم و در زمان درستی به دنیا آمدم حمیدرضا تائبی

+ چرا خوشحالی مانع خلاقیت می‌شود؟ مهسا قنبری

+ سری شبکه عصبی: انواع شبکه عصبی 1 

+ سلول‌های بنیادی به کمک درمان ناباروری می‌آیند 

+ آیا جسدی که به روش سرمازیستی منجمد شده است دوباره به زندگی بازخواهد گشت؟ 

+ آیا انسان به حداکثر طول عمر خود رسیده است؟ 

+ چرا بچه‌ها تلویزیون را بیشتر از کتاب دوست دارند؟ روح‌الله کریمی

+ ملاحظات فنی چالش ساخت کیسه‌ آفرزیس برای جداسازی سلول‌ها 

+ انقلابی که اتفاق نیفتاد! دکتر شیرزاد کلهری

+ حافظه‌های مصنوعی؛ رویـای واقعـی حمیدرضا تائبی

+ چرا افراد باهوش از چند وظیفه‌گی اجتناب می‌کنند؟ مهسا قنبری

+ اظهارنظر جنجالی ایلان ماسک: رابط مغز و کامپیوتر ضامن بقای انسان‌ها حمیدرضا تائبی

+ افسردگی اختلال ذهنی نیست؛ راه‌کار مغز برای حل مشکل است! حمید نیک‌روش

+ کامپیوتر کشف کرد انسان‌ها چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهند حمیدرضا تائبی

+ محاسبات مقاوتی: برمبنای مغز انسان 

+ نور، این «ذره – موج» پُر از زیبایی و راز همنشین بهار

+ بهره‎برداری از هوش‎اجتماعی نیروی‎کار آینده به کمک فناوری  مترجم: فریبا ولیزاده

+ بازگشت از آن دنیا محمدرضا تجلی

+ شبيه‌سازي مغز در 2015. 

+ کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی 

+ DNA روش آینده ذخیره اطلاعات خواهد بود؟ 

+ چرا علم با بحران مشروعیت و بی‌اعتمادی روبرو است؟ 

+ علم رهایی بخش 

+ مغز و اسرار آن (جهش غول‌آسای بعدی علم – بخش نخست) پوریا ناظمی

+ چرا سفر به مریخ مهم است؟ پوریا ناظمی

+ آشکارشدن امواج جاذبه؛ لحظه‌ای مهّم در تاریخ علم  همنشین بهار

+ ذهن زیبا یا متوهم ؟ فاطمه سیارپور

+ پیش به سوي یک استراتژي دموکراتیکی براي علم ویلیام کري

+ در آینده ای نزدیک دندان ها با شیشه ترمیم می شوند 

+ کبدچرب؛ بیماری آینده 

+ توربینی که پرواز می‌کند و چند برابر توربین‌های زمینی برق تولید می‌کند. 

+ خودرو‌هایی که با هم حرف می‌زنند جواد عسگری

+ شیوه‌های نوین درمان آسیب‌های مغزی 

+ کم‌آبی؛ هشداری برای 14 کشور خاورمیانه فرناز حیدری

+ چرا مخالف شبيه سازي انساني هستم؟ جرمي ريفکين

+ تبدیل بافت سرطانی به بافت سالم در آزمایشگاه bbc

+ دانشمندان در آزمایشگاه یک مغر انسان پرورش دادند 

+ طول عمر انسان محدودیت ندارد 

+ ويتامين‌هاي کاهش و افزايش وزن 

+ ناسا از کشف شبیه‌ترین سیاره به زمین خبر داد 

+ مغزهای متصل شده موش ها، کامپیوتر ارگانیک تولید می کند رضا مولوی

+ چگونه هوش هیجانی (EQ) خود را از 6 راه افزایش دهیم ؟  شیما عنایت فرد

+ ترکیب اپتوژنتیک و MRI برای مطالعه بیماری‌های مغزی 

+ دیدن با زبان امکانپذیر شد 

+ دستم را بفشار تا بگویم چقدر زنده می‌مانی بی بی سی

+ ناسا: رسیدن به سرعتی بیش از سرعت نور هنوز در حد رویا است بی بی سی

+ پیوند قلب مُرده به انسان برای اولین بار در جهان 

+ تاثیر درآمد والدین بر آناتومی مغزی کودکان 

+ چشم مصنوعی مجهز به وای – فای ساخته شد 

+ قدرتمندترین خودروی تمام برقی جهان ساخته شد 

+ کشف ارتباط سریع فکر کردن با عملکرد نوعی ژن 

+ استفاده از سفیده‌ تخم مرغ در فرآیند تولید نانوذرات 

+ نخستین قدم برای دستیابی به شهر هوشمند 

+ ساخت نوعی نانودارو برای درمان عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها 

+ «بهبود وضعیت اخلاقی مرهون خرد و دانش است و نه فقط ادیان»  کامبیز توانا

+ تصویربرداری فوق پیشرفته از میکروب‌ها و ذرات نانو با دستاورد ساخت داخل 

+ کشف راز مهمترین ژن استخوان ساز توسط محقق ایرانی دانشگاه آلاباما 

+ کاشت حافظه مصنوعی در مغز برای به یاد آوردن خاطرات 

+ زمین آن‌قدرها هم به ماه وابسته نیست  Space

+ رمزگشایی از اسرارآمیزترین ذرات بنیادی حامد الطافی مهربانی

+ پیش‌بینی زمان مرگ با کاهش قدرت بویایی 

+ برنامه‌های سوئیس برای توسعه دیپلماسی علم (۳) 

+ شروع به کار نیروگاه تولید برق از انرژی امواج دریا 

+ مصرف شکر را به «پنج تا ده درصد» رژیم غذایی روزانه کاهش دهید 

+ آیا نظریه «بیگ‌بنگ» به چالش گرفته شده است؟ بکتاش خمسه پور

+ پروفسور سرکار آرانی : “چرا” شروع یادگیری است 

+ روزنامه نگار ی علم پوریا ناظمی

+ ویژگی های فلسفی هوش مصنوعی چیست؟  

+ پیش بینی فناوری ها و رویدادهای علمی آینده  تحریریه‌ی بیگ بنگ

+ جهانی برخاسته از هیچ! میچیو کاکو

+ یادگیری چگونه رخ می دهد؟ 

+ هوش مصنوعی و آینده ترسناک بشر 

+ ۱۱ دلیلی که شیر دیگر یک غذای جادویی نیست  نسیبه خانلرزاده

+ چگونه به ناممکن ها دست پیدا کنیم؟  

+ اختراعات تصادفی که جهان را تغییر داد جواد ارشادی

+ این درد می تواند از علایم افسردگی باشد 

+ خالکوبی هپاتیت می آورد؟ 

+ چگونه به وسیله اینترنت تحقیق کنیم؟  ربابه نصیرزاده

+ طراحی دیش‌هایی برای تولید برق، آب پاکیزه و تهویه مطبوع از خورشید 

+ ۱۴۸ فناوری و راهکار برای مدیریت بحران کم‌آبی 

+ شیمی درمانی تا ۲۰ سال دیگر منسوخ می‌شود 

+ برقراری اولین ارتباط تله‌پاتی مغز به مغز در جهان 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995