Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


قابليت هاى واقعى دركتاب هاى مجازى

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[11 Aug 2008]   [ وحيد نقشينه]


بخش نخست


زمانى كه ۴۰۰ هزار نفر رمان «سوار بر گلوله» نوشته «استفن كينگ» را در چند روز از طريق Home page نويسنده، Download و مطالعه كردند، شگفتى عظيمى در دنياى صنعت نشر اتفاق افتاد، آنچه اين اتفاق به صنعت نشر گوشزد مى كرد، علاقه نزديك به نيم ميليون نفر از مردم دنيا به خواندن كتاب هاى الكترونيكى بود كه آمادگى دريافت اين گونه از كتاب ها را دارند. اين اتفاق سبب شد كه توليد و توزيع كتاب هاى الكترونيكى (books- e) در فهرست گزينه هاى علمى و قابل انجام در صنعت نشر قرار بگيرد. در حال حاضر نسخه ديجيتالى برخى از مجموعه كتاب هاى پرفروش در شبكه جهانى (world wide web) منتشر شده و با استقبال چشمگيرى از كاربران اينترنت مواجه شده است، اگرچه نويسندگان اين كتاب ها از اين اقدام چندان راضى به نظر نمى رسند. زيرا بسيارى از كاربران بدون پرداخت حق مؤلف نسخه ديجيتالى كتاب را دريافت كرده و خوانده اند.

كتاب الكترونيكى يا همان book ـe پديده اى كاملاً تازه و نو در صنعت نشر و چاپ كتاب به حساب مى آيد و پيامد آن تغييرات اساسى در نظام آموزشى و اطلاع رسانى خواهد بود، كتاب هاى الكترونيكى فقط نسخه اى الكترونيكى از كتاب چاپ شده و مطالب مكتوب نيست، بلكه اين توانايى را نيز دارد تا در متن كتاب از امكاناتى مانند صوت، تصاوير، فيلم، انيميشن هاى متحرك وغيره استفاده شود. سادگى جست وجو در متن كتاب الكترونيكى، سهولت اجراى نرم افزارهاى مربوطه، داشتن چارچوبى زيباتر، يكپارچگى مطالب، امكان توزيع و بازاريابى ساده تر كتاب الكترونيكى، و نيز امكان داشتن قابليت هاى چند رسانه اى Multimedia همگى از ويژگى هاى كتاب هاى الكترونيكى به شمار مى روند كه سبب شده است اين نسل از كتاب ها حركتى سريع و روبه رشد را آغاز كند.
سازمان ها و گروه هاى فراوانى با درك اهميت كتاب هاى الكترونيكى به عنوان رسانه اى جديد و نوپا به حمايت و گسترش از آن اقدام كرده اند، به عنوان نمونه، نمايشگاه كتاب فرانكفورت جايزه ويژه اى به مبلغ يكصد هزار دلار براى برگزيده ترين كتاب الكترونيكى در نظر گرفته است به علاوه وب سايت هاى زيادى نيز از دست نوشته ها و كتاب هاى الكترونيكى استقبال مى كنند. انتشارات Timewarner براى انتشار كتاب در قالب الكترونيكى اقدام به راه اندازى سايت www.ipublish.com نموده است تا نويسندگان علاقه مند كتاب هاى ديجيتالى خود را بر روى website قرار دهند و علاقه مندان نيز مطالعه كنند.
تعريف
book ـe ذخيره اطلاعات يك كتاب در قالب ديجيتالى است به نحوى كه بتوان آن را بر روى صفحه رايانه مشاهده و مطالعه كرد، به علاوه كتاب هاى الكترونيكى قابليت ذخيره و حمل بر روى محمل هاى الكترونيكى مانند ديسك فشرده (CD)، ديسك فشرده ديجيتالى (DVD)، حافظه هاى همراه (flash memory)، شبكه جهانى اينترنت (world wide web) و غيره را دارند به عنوان نمونه بسيارى از كتاب هاى مرجع مانند فرهنگ و بستر و چند دايرة المعارف علاوه بر قالب چاپى بر روى CD، DVD و شبكه وب قابل دستيابى هستند. در سال هاى اخير ناشران سعى كرده اند تا علاوه بر لوح فشرده و CD، كتاب هاى خود را از طريق شبكه جهانى در اختيار همگان قرار دهند.


تاريخچه
- دهه ۱۹۴۰: در اين دهه نخستين روش هاى نيمه ماشينى ذخيره و بازيابى اطلاعات با استفاده از نظام برگه اى مورد استفاده قرار گرفت.
- دهه ۱۹۸۰: در اين دهه كه در واقع دهه رشد اينترنت نامگذارى شده است شاهد گسترش نظام هاى يك پارچه تنوع و ايجاد نرم افزارهاى آماده و تجهيزات چاپ ديجيتال هستيم.
- ۱۹۹۸: در اين سال مجله wired از انتشار
۰.book 2 يا فناورى كتاب الكترونيكى خبر داد.
- ۱۹۹۹: انتشار نخستين كتاب الكترونيكى با عنوان Nuvomedia Rocket
- ۲۰۰۰: استفن كينگ كتابى الكترونيكى با نام سوار بر گلوله (Riding the Bullet) را منتشر كرد كه با استقبال نيم ميليون نفرى مخاطبان ديجيتالى مواجه شد اما پس از ۴۸ ساعت متن رمز شده كتاب شكسته شد و در سايت هاى Hack قابل دسترسى بود.
ويژگى هاى كتاب هاى الكترونيكى
۱- تبادل بين مطالب (Interactivity)
كتاب الكترونيكى با داشتن فرامتن هاى بسيار (Hyper links) امكان تبادل بين مطالب و مرور همزمان آنها را فراهم مى كند. به عنوان مثال در صفحه اى از كتاب نام شخصى آورده شده است، جهت ديدن مشخصات آن فرد و نيز مرور تاريخ زندگى او شما نياز به كتاب ديگرى داريد اما در كتاب هاى الكترونيكى كافى است كه بر روى نام شخص كليك كنيد تا تاريخچه زندگى و سير مشخصات اين فرد را ببينيد.
۲- انسجام مطالب (Versatility)
اكنون دسترسى مردم به اطلاعات بسيار بيشتر شده است و مى توان محرمانه ترين اطلاعات را از طريق سايت هاى موجود در اينترنت به دست آورد به علاوه به دليل فراوانى اطلاعات تصميم گيرى ها نيز منطقى تر شده است. در كتاب هاى الكترونيكى با توجه به امكان جست وجو (search) در متن كتاب امكان دستيابى به اطلاعات فراهم شده است، به علاوه شما نياز نخواهيد داشت كه براى پيدا كردن مطلب خاصى كل كتاب را مرور كنيد.
۳- چندرسانه اى (Multimedia)
پس از خريد يك كتاب الكترونيكى نبايد تنها منتظر ديدن متن باشيد، بلكه در كتاب هاى ديجيتالى (books -e) امكاناتى مانند صدا، تصوير، فيلم، انيميشن هاى متحرك نيز خواهيد ديد، به علاوه اين امكان نيز فراهم شده است كه شما ديگر كتاب را نخوانيد، بلكه متن كتاب براى شما خوانده شود و شما تنها به مطالب كتاب گوش دهيد.
اين امكان توسط نرم افزارهايى مانند Microsoft Reader در اختيار كاربران قرار مى گيرد تا علاوه بر كاربران عادى، كاربرانى كه از مشكلات جسمى مانند نابينايى يا كم بينايى رنج مى برند بتوانند از خواندن كتاب لذت ببرند.
۴- سهولت دسترسى (Useability)
اكثر مواقع عدم همخوانى نرم افزارهاى واژه پرداز سبب شده كه متن تايپ شده در يك نسخه از نرم افزار در نسخه اى ديگر باز نشده و مشكل آفرين شده است، مثلاً اگر فايل شما در برنامه word2000 تايپ شده است ممكن است تلاش هاى فراوان براى باز كردن اين فايل در برنامه word xp بى ثمر باشد و شما تنها بتوانيد آهى از دل بكشيد. به علاوه قيمت بالاى اين نرم افزارها در كشورهايى كه داراى حقوق مالكيت نرم افزار هستند، مشكل ديگرى فراروى كاربران خواهد بود اما كتاب هاى الكترونيكى با فرمت Exe از اين قاعده مستثنى هستند. يعنى شما كتاب الكترونيكى خود را صرف نظر از نوع سيستم عامل (operating system) و برنامه نرم افزارى كه بر روى رايانه خود نصب كرده ايد، باز كرده و مطالعه مى كنيد و به علاوه از امكانات جالب آن نيز بهره خواهيد برد.
۵- سهولت انتقال (Transion)
اطلاعات پردازش نشده (Data) كه پس از پردازش در رايانه ها و سيستم هاى ديجيتالى به اطلاعات پردازش شده (Information) تبديل مى شوند اين قابليت را دارند كه از طريق mail -E، اينترنت و غيره به سرعت از نقطه اى به نقطه ديگر انتقال يابند، كتاب هاى الكترونيكى نيز مى توانند به صورت Download و يا به عنوان ضميمه (attachment) به mail -E ها اضافه شده و از اين سوى دنيا به سوى ديگر آن در بازه زمانى بسياركوتاه انتقال يابند.
۶- سهولت حمل و نقل (portability)
شما براى جابه جا كردن كتاب هاى مرجع و فرهنگ نامه ها ديگر نيازى به استفاده از وسايل حمل و نقل نخواهيدداشت.
ديگر نياز نيست كه شما ده ها جلد از كتابى را سوار بر ماشين كرده به جايى انتقال دهيد، براى جابه جايى كتاب هاى الكترونيكى تنها يك CD مشكل شما را حل خواهدكرد، شما مى توانيد هزاران صفحه از كتابى را تنها در يك CD ملاحظه كرده و با خود حمل كنيد.
انواع كتاب هاى الكترونيكى
۱- كتاب هاى فقط متن: در اين گروه از كتاب هاى الكترونيكى تنها متن مشاهده مى شود و فاقد هرگونه تصوير، نمودار و غيره است.
۲- كتاب هاى داراى تصاوير: اين دسته از كتاب ها شامل گروهى هستند كه علاوه بر متن اصلى كتاب، تعدادى تصاوير اسكن شده را دربرمى گيرد.
۳- كتاب هاى سخنگو: اين بخش از كتاب هاى الكترونيكى توانايى برقرارى ارتباط با مخاطبان را از طريق امكانات صوتى و تصويرى تعبيه شده در آنها دارد. مهم ترين كتاب هاى اين گروه، كتاب هايى هستند كه توسط نرم افزارهايى خاص براى مخاطبان خوانده مى شوند.
۴- كتاب هاى با تصاوير متحرك: در اين كتاب ها علاوه بر متن و تصاوير ثابت، شما شاهد تعدادى تصاوير متحرك مانند فيلم ها و يا انيميشن ها نيز خواهيدبود.
۵- كتاب هاى چند رسانه اى: اين گروه از كتاب هاى الكترونيكى داراى رابطى چندرسانه اى و دوسويه بين كتاب و خواننده هستند. اين گروه از كتاب ها كاملاً با كتاب هاى سنتى و چاپى تفاوت دارد و در آنها امكاناتى براى كمك به محققان مانند جست وجو پيش بينى شده است.
نرم افزارهاى مربوطه
براى ساخت كتاب الكترونيكى نرم افزارهاى فراوانى وجوددارد كه شما مى توانيد از آنها استفاده كنيد.
هركدام از اين نرم افزارها قابليت ها، مزايا و معايبى دارد كه با توجه به موضوع كتاب و هدفى كه شما به دنبال آن هستيد مى توانيد از آن استفاده كنيد. عوامل تعيين كننده براى استفاده از يك نرم افزار خاص شامل قيمت نرم افزار (Software price)، قابليت هاى مختلف نرم افزار، امكانات نرم افزار مانند توانايى جست وجوى دركتاب، راحتى كار با نرم افزار (User Friendly)، پشتيبانى سيستم عامل هاى مختلف از نرم افزار، قابليت استفاده در شبكه و يا تنها در يك كامپيوتر، شركت سازنده نرم افزار و غيره است. براى انتخاب نرم افزار مناسبى براى توليد يك كتاب الكترونيكى مى توانيد به وب سايت ebookcompilers.com سرى بزنيد و از راهنمايى هاى اين سايت جهت انتخاب نرم افزار نشر الكترونيكى خود استفاده كنيد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995