Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آموزش از نوع صرفه جويى و سرعت

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[18 Sep 2007]   [ وحيد نقشينه]

فناورى اطلاعات و ارتباطات (ICT) در مدت زمان كوتاهى كه از پيدايشش مى گذرد، توانسته است تغييرات فراوانى را در شيوه زندگى مردم به وجود آورد. يكى از بخش هايى كه سهم عمده اى از اين تغييرات را به خود اختصاص داده، آموزش است. نقش فناورى هاى اطلاعات و ارتباطات در چرخه آموزش بسيار با اهميت است. در يادگيرى سنتى، فردى كه در حال آموزش ديدن است مجبور است كه پيوسته درس بخواند و تمرين بنويسد و ارتباط در اين سبك از آموزش به صورت يك طرفه برقرار مى گردد اما با بهره گيرى از فناورى هاى اطلاعاتى و ارتباطى در امر آموزش، فرد علاوه بر داشتن مهارت هاى پايه نياز به داشتن مهارت استفاده از فناورى هاى اطلاعات و ارتباطات دارد. يادگيرى هاى مبتنى بر فناورى هاى اطلاعاتى توانسته است با تغييرات بنيادين در مفاهيم آموزشى سنتى بسيارى از ناكارآمدى هاى نظام هاى آموزشى را مرتفع كرده و دگرگونى هاى فراوانى را در امر آموزش پديد آورد. با استفاده از امكانات و توانمندى هاى دنياى مجازى در يادگيرى، مى توان به روش هاى نوين و كارآمدى در امر يادگيرى دست يافت. عمده ترين دليل استفاده از فناورى هاى اطلاعاتى و ارتباطى (ICT) در آموزش، سرعت بهتر و امكان آموزش سريع تر است. با ظهور فناورى اطلاعات و ارتباطات در امر آموزش نوع جديدى از يادگيرى به وجود آمده است به گونه اى كه يادگيرى ديگر مانند گذشته تنها به صورت حضورى انجام نمى شود.
آموزش الكترونيكى يا e-Learning عبارت است از استفاده از فناورى هاى اطلاعاتى در امر آموزش. اين امر توسط نرم افزارها يا اينترنت و ياتلفيقى از نرم افزارها و اينترنت انجام مى شود. در اين سبك از آموزش دوره هاى ابتدايى، متوسطه و دانشگاهى آموزش داده مى شود. در اين شيوه از آموزش دسترسى يكسان تعداد زيادى دانش آموز به مطالب درسى و امكانات آموزشى حائز اهميت است. اگر بتوان آموزش مجازى e-Learning را به درستى و ظرافت و با اعمال تمام پيش شرط ها پياده سازى كرد، امكان خلاقيت و يافته هاى ذهنى در امر آموزش و يادگيرى نسبت به آموزش سنتى بيشتر خواهد شد.
بسيارى از متخصصان صنعت IT معتقدند كه تنها چيزى كه مى تواند شما را از ساير رقبايتان جلو بيندازد و سبب پيشى گرفتن شما بر ساير رقبا شود يادگيرى سريع تر است. همگام با تغييراتى كه در تمامى زمينه هاى صنعتى رخ داده ديدگاه هاى دانشمندان نيز نسبت به امر آموزش و يادگيرى دچار تحول شده است. در گذشته اى نه چندان دور، واژه آموزش معادل Training به كار مى رفت كه در دل اين واژه آموزش به معناى آموزش دادن بود اما اكنون واژه معادل Learning است كه به معناى آموزش گرفتن است. در آموزش هاى گذشته (Training) آموزش به صورت اجبار، تنبيه و زور بود لذا دانشجويان و دانش آموزان همواره با افت تحصيلى همراه بودند اما در آموزش به سبك جديد (Learning) چون آموزش خواسته خود فرد يادگيرنده است باز دهى آموزش به مراتب بيشتر است. به علاوه در اين نوع آموزش به دليل مشاركت بيشتر دانشجو علاقه به تحصيل و پى گيرى مطالب درسى بيشتر از حالت Training است.
* تاريخچه آموزش مجازى
اين سبك از آموزش كه در ابتدا تحت عنوان آموزش از راه دور شناخته مى شد براى نخستنى بار در قرن ۱۹ به عنوان تحصيلات مكاتبه اى (correspondence study) مطرح شد و پس از چند ماه اين سيستم آموزشى با استفاده از سيستم پستى فراگير شد و مدارس و ديگر مؤسسات علاقه مند و داراى صلاحيت به ارائه اين سبك از آموزش توسط پست پرداختند. علاوه بر كشور آمريكا،كشورهاى اروپايى نيز در اوايل دهه ۱۸۴۰ دوره هايى را براى آموزش از راه دور برقرار كردند.
در سال ۱۸۴۴ ساموئل مورس به اختراع بزرگ خود يعنى تلگراف الكتريكى دست يافت و با راه اندازى نخستين خط تلگراف بين واشنگتن و بالتيمور، پايه هاى صنعت ارتباطات و مخابرات پى ريزى شد و همين صنعت در سال هاى بعد سبب رونق و ترويج آموزش الكترونيكى گرديد.
* ويژگى هاى آموزش مجازى
در اين سبك از آموزش با توجه به بهره گيرى از سيستم هاى الكترونيكى مطالب درسى بايد به بخش هايى كوچك تقسيم گردد تا يادگيرى هر بخش از درس نيازمند زمانى در حدود ۳۰ دقيقه بيشتر نباشد. در اين سبك از آموزش دروس بايد توسط تصاوير متحرك، جذاب و گويا آموزش داده شود تا سبب ايجاد انگيزه در فراگيران باشد، به علاوه برگزارى امتحان قبل و پس از طى دوره سبب خواهد شد كه دانشجو به ميزان اطلاعات اكتسابى خود دردوره پى ببرد.
* زيرساخت هاى آموزش مجازى
بدون در نظر گرفتن زيرساخت هاى مورد نياز آموزش مجازى نمى توان به اثربخشى اين سبك از آموزش اميدوار بود. براى پياده سازى آموزش مجازى بايد در ابتدا زيرساخت هاى زير را پياده سازى كرد:
۱ـ زيرساخت هاى مخابراتى: منظور از اين بخش تهيه سخت افزار و ايجاد ارتباطات مخابراتى مطمئن (safe) بين آموزش دهنده و آموزش گيرنده است. به علاوه بايد همه بسترهاى لازم جهت استفاده دانش آموزان از آموزش مجازى را نيزطراحى كرد كه در اين بين مى توان به كاهش تعرفه هاى اتصال به اينترنت، كاهش زمان قطعى ها در سيستم هاى مخابراتى، پشتيبانى هاى ۲۴ ساعته براى كاربران از سوى شركت هاى ISP و غيره اشاره كرد.
۲ـ فنون همكارى: در اين بخش كارهاى تيمى در بين گروه ها ترويج خواهد يافت و با توجه به رشته تحصيلى دانش آموختگان خصوصاً در رشته هاى علوم اجتماعى و انجام كارهاى تيمى در آموزش سنتى در بين اين رشته ها و عدم امكان اين گونه از كارها در آموزش هاى مجازى، فنون همكارى در اين رشته ها نياز به آموزش دارد.
۳ـ مفاد آموزشى: محتواى آموزشى در آموزش مجازى با آموزش سنتى تفاوت هاى بسيارى دارد و نمى توان محتواى آموزشى سنتى را بدون هيچ تغييرى تبديل به آموزش مجازى نمود. در آموزش مجازى نزديك به نيمى از متن آموزشى توسط استاد ارائه مى شود و بقيه درس از طريق همكارى و ارتباط با دانشجويان تدوين مى شود يعنى با تعيين موضوع اصلى توسط استاد ساير موارد مانند ايده ها، پژوهش ها و تحقيقات توسط دانشجويان شركت كننده در كلاس تكميل مى شود و بدين ترتيب مشاركت دانشجويان در امر تحصيل و پيشرفت به مراتب بيشتر از آموزش سنتى است.
* مزاياى آموزش مجازى
۱ـ صرفه جويى اقتصادى: متخصصان صنعت اعتقاد دارند كه جايگزينى سيستم هاى آموزشى مبتنى بر تكنولوژى به جاى آموزش هاى سنتى باعث كاهش هزينه ها در حدود ۵۰ درصد مى شود كه بخش عمده اين كاهش مربوط به عدم نياز به جابه جايى استاد و دانشجو است.
۲- صرفه جويى در زمان: در آموزش مجازى زمانى كه صرف آموزش مى شود در حدود نصف زمان آموزش در آموزش سنتى است و لذا وقت كارمندان براى پرداختن به مسائل شخصى دوبرابر خواهد شد و اين امر سبب خواهد شد كه كارمندان و شركت كنندگان دراين كلاس ها با خاطرى آسوده تر در كلاس درس شركت كنند.
۳- قابليت انعطاف: امكان تقسيم كلاس ها به جلسات كوتاه تر، تقسيم كلاس ها در طول روز و هفته و نيز امكان دسترسى شبانه روزى به متون درسى ، اين امكان را در اختيار دانش جويان قرار مى دهد تا بتوانند احتياجات آموزشى خود را مرتفع كنند و در ضمن مى توانند تحصيلات خود را بدون وقفه ادامه دهند.
۴- يادگيرى بهتر: با توجه به حجم كم درس ها دراين سبك از آموزش نسبت به حالت سنتى آموزش، شركت كنندگان اين امكان را مى يابند كه درس ها را به موقع و با كيفيت موردنظر خودشان فرا بگيرند و اين امر سبب خواهد شد كه پيشرفت قابل ملاحظه اى در يادگيرى به وجود بيايد.
۵- همگانى شدن: اين سبك از آموزش قابليت همگانى تر شدن نسبت به حالت سنتى را دارا است و به علاوه با توجه به عدم محدوديت افراد حاضر در كلاس قابليت گسترش بيشترى دارد.
۶- فراوانى منابع آموزشى: دراين سبك از آموزش دانش آموختگان تنها با يك كتاب و يك استاد در ارتباط نيستند تا تنها مطالب كتاب را حفظ كرده و به سخنان تنها يك معلم گوش دهند، بلكه توانايى استفاده از كتاب هاى فراوان و چند استاد را دارند و اين خود سبب توسعه و افزايش ابتكارات و خلاقيت ها در دانش آموختگان خواهد شد.
۷- توسعه آموزش عالى: با توجه به هزينه هاى بالاى تحصيلات عالى و تكميلى در برخى از كشورها با راه اندازى سيستم هاى آموزش مجازى امكان استفاده بيشتر افراد مهيا خواهد شد و درصد افرادى كه توانايى ادامه تحصيل را در مقاطع بالاتر دارند افزايش مى يابد و بدين ترتيب سطح سواد جامعه ارتقا مى يابد.
*شيوه هاى يادگيرى در آموزش مجازى
با توجه به روش هاى متعدد سيستم آموزش مجازى و استفاده هركدام از سرويس دهندگان در يكى از روش هاى موجود در زير مهم ترين شيوه هاى يادگيرى مورد بررسى قرار گرفته اند ، لازم به ذكر است كه ساير شيوه هاى آموزش مجازى عمدتاً تلفيقى از دو يا چند روش زير مى باشد:
۱- خوديادگيرى
دراين حالت، محيط آموزش مجازى شامل رايانه، نرم افزار و سه عنصر به قرار زير مى باشد:
- انتقال منابع غيررسانه اى
- مشاوره جويى از مواد آموزشى
- مجموعه نتايج آزمون
نرم افزار آموزشى مورداستفاده دراين روش مى تواند به صورت online و يا offline در حال فعاليت باشد
۲- يادگيرى از راه دور
در اين حالت، يك آموزش دهنده از راه دور مشغول به آموزش به چند و يا يك يادگيرنده است و به علاوه عملكرد آن ها را نيز كنترل مى كند و در صورت درخواست يادگيرندگان براى رفع مشكل آن ها وارد عمل مى شود، عناصر تشكيل دهنده در اين نوع از يادگيرى عبارت است از:
- اتصال به يك ياد دهنده
- نظارت بر چند يادگيرنده
- پاسخ به درخواست يادگيرندگان از سوى ياددهنده
۳- كلاس مجازى
در اين سبك از آموزش، معلم ويادگيرندگان به صورت همزمان اما در مكان هاى مختلف مشغول فعاليت هستند و مشاركت كنندگان توسط بسترهاى مخابراتى لازم به معلم متصل شده و دستورات او را اجرا مى كنند. به علاوه منابع درسى به صورت on line دراختيار دانشجويان قرارمى گيرد و همچنين امتحانات نيز به صورت on line برگزارمى شود.
۴- يادگيرى گروهى
اين سبك از يادگيرى شباهت بسيارى با كلاس مجازى دارد اما كل جريان آموزش توسط فرد خاصى مديريت نمى شود و مديريت كلاس برعهده همه مشاركت كنندگان است. مشاركت كنندگان به صورت همزمان اما از مكان هاى مختلف وارد بحث شده و فرآيند يادگيرى را شكل مى دهند، در اين سبك از آموزش ارتباط در سطح بسيار گسترده اى شكل مى گيرد زيرا تبادل اطلاعات بين همه افراد گروه به وجود مى آيد.
* دانشگاه هاى آن لاين
با توجه به افزايش علاقه مندى كاربران به تحصيلات عالى و تكميلى ،تعدادى از دانشگاه هاى معتبر دنيا اقدام به راه اندازى رشته هاى دانشگاهى اما به صورت مجازى نموده اند كه در زير اسامى اين دانشگاه ها فهرست شده است.
۱- دانشگاه فينيكس phoenix.com
رشته هاى اين دانشگاه شامل پرستارى، حقوق و بازاريابى است
۲- دانشگاه والدن Walden.edu
رشته هاى بازرگانى، امور ادارى، بازاريابى و روان شناسى از مهم ترين رشته هاى ارائه شده در اين دانشگاه است.
۳- دانشگاه استراير strayer.edu
رشته هاى حسابدارى، بازرگانى، مطالعات عمومى، IT و امور ادارى از رشته هاى اين دانشگاه است.
۴- دانشگاه اى كورنل ecornell.com
رشته هاى هتلدارى و مديريت سرويس دهى، مديريت مالى، مديريت استراتژيك و مديريت منابع انسانى
۵- دانشگاه دى ورى Devry.edu
بازرگانى، مديريت ادارى، سيستم هاى اطلاعات كامپيوترى، فناورى اطلاعات و مديريت شبكه از مهم ترين رشته هاى اين دانشگاه است.
۶- دانشگاه رجيس Regis.org
رشته هاى ارائه شده شامل بازرگانى و امور ادارى، IT، علوم كامپيوتر، مديريت و مهندسى نرم افزار است.
۷- دانشگاه مريلند Umuc.edu
اين دانشگاه تعدادى از رشته هاى علوم انسانى و درمقاطع كارشناسى ارشد و نيز دكترا به صورت مجازى ارائه مى دهد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995