Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


ابزارهاى جهانى شدن اقتصاد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[24 Jul 2008]   [ مهدى عراقى]


جهانى شدن پس از فروپاشى اتحاد جماهير شوروى گسترش چشمگيرى داشته است. در عصر جهانى شدن، امور به طرف خصوصى سازى و غيردولتى شدن حركت مى كند. در اين فضاى جهانى شدن، افراد نه تنها در درون مرزهاى كشور خود، بلكه در صحنه بين المللى در پى افزايش سود، توانايى، خلاقيت، توليد و گسترش فعاليت ها هستند. در اين عصر، رقابت كشورها عمدتاً در صحنه نرم افزارى است و بدون توجه به توان انسان ها و خلاقيت، نمى توان ثروت ملى را ارتقا بخشيد. در فرآيند جهانى شدن اقتصاد، اقتصادهاى ملى كشورها به سمت اقتصادى جهانى با وابستگى متقابل تحول مى يابند. از اين رو، فعاليت هايى كه پيشتر در چارچوب ملى يا درون چارچوبى بين المللى، اما تنظيم شده صورت مى گرفته، در حال حاضر به شكلى جهانى و مطابق نيازهاى بازارهاى جهانى صورت مى گيرد. اين حركت، يك انتقال كيفى به سوى نظام اقتصاد جهانى است كه ديگر بر پايه اقتصاد ملى مستقل استوار نيست، بلكه براساس الزامات بازار جهانى براى توليد، توزيع و مصرف عمل مى كند اما اين پديده داراى معيارها و ابزارهايى است كه در اين مقاله به آنها پرداخته مى شود.
 
 
براساس معيارهاى جهانى شدن، اقتصاد را مى توان به چهار دسته تقسيم كرد. اين ابزارها عبارتند از:
۱) پيشرفت هاى تكنولوژيك
۲) بين المللى شدن توليد به كمك فعاليت شركت هاى چندمليتى
۳) تجارت بين الملل
۴) سرمايه گذارى خارجى و سير جريان سرمايه.
 
۱) پيشرفت هاى تكنولوژيك
يكى از عوامل مهم و مؤثر در فرآيند جهانى شدن (به خصوص طى دهه گذشته) پيشرفت و جهان گرايى تكنولوژى بوده است. پيشرفت سريع تكنولوژى اطلاعاتى (كامپيوتر و مخابرات) در روند جهانى شدن نقش بسزايى داشته است. در واقع انقلاب اطلاعاتى، ادغام را تسهيل كرده و موانع ايجاد شده از طريق فاصله هاى فيريكى و جغرافيايى را از ميان برده يا محدود كرده است. به عنوان مثال، ديجيتالى شدن باعث شده است تا بسيارى از خدمات قابل مبادله شوند. در حالى كه چنين امكانى در گذشته وجود نداشت. علاوه بر آن توافق هاى دور اروگوئه درباره تجارت خدمات، اين امكان را به وجود آورده است تا خدمات در محل ها و زمان هاى مختلف بيش از پيش قابل ارائه و مصرف باشند.
علاوه بر پيشرفت هاى اطلاعاتى، جهان گرايى تكنولوژيك نيز نقش بسزايى در روند جهانى شدن اقتصاد ايفا كرده است. جهان گرايى تكنولوژيك را از سه جنبه مى توان مورد بررسى قرار داد:
الف ـ بهره بردارى جهانى از تكنولوژى
ب ـ همكارى جهانى در زمينه تكنولوژى
ج ـ توليد جهانى تكنولوژى.
حال به طور خلاصه هر يك از اين موارد را مورد بررسى قرار مى دهيم:
 
الف ـ بهره بردارى جهانى از تكنولوژى:
ابتدا بايد اين نكته را بيان كرد كه بهره بردارى جهانى از تكنولوژى معلول افزايش تجارت جهانى است و نه علت آن. در واقع با از ميان رفتن موانع تجارى و ايجاد فضاى رقابتى در سطح جهانى، تمايل استفاده از تكنولوژى هاى به روز و پيشرفته افزايش يافته است. علل اصلى اين موضوع را مى توان چنين بيان كرد:
اولاً محصولاتى كه از نظر تكنولوژيكى برتر هستند براى دستيابى به بازارهاى جهانى مستعدترند و امكان نفوذ و راهيابى آنها به بازارهاى جهانى بيشتر است. ثانياً تكنولوژى مستقل از محصول، از طريق روش هايى مانند واگذارى حق امتياز و انتقال دانش فنى در بازارهاى جهانى قابل استفاده شده است. بنابراين شاهد يك روند افزايشى استفاده از تكنولوژى هستيم كه اين امر خود باعث افزايش ارتباط كشورها با يكديگر مى شود و روند جهانى شدن را سرعت مى بخشد.
 
ب ـ همكارى جهانى در زمينه تكنولوژى:
همكارى تكنولوژيك را مى توان به دو گونه تقسيم كرد؛ يكى همكارى نهادهاى غيرانتفاعى (مانند دانشگاه ها) و ديگرى همكارى بخش هاى تجارى. مسلماً تمايلات هر كدام از اين گروه ها براى انتقال دانش فنى متفاوت است. نهادهاى غيرانتفاعى تمايل بيشترى به همكارى و انتشار دستاوردهاى تحقيقاتى خود نسبت به بخش تجارى (شركت ها) دارند. همكارى تكنولوژيك ميان شركت ها از دهه ۱۹۸۰ به بعد رونق گرفته است. همچنين اين همكارى صرفاً به چند حوزه مهم تكنولوژى منحصر مى شود. علت آن نيز اين است كه اولاً تكنولوژى هاى نو در مقايسه با تكنولوژى هاى گذشته به مراتب «دانش گراتر» هستند. ثانياً كسب اطلاعات ـ در نتيجه تسهيل دانش فنى ـ براى صنايع نوپا ضرورت دارد. ذكر اين نكته لازم است كه همكارى هاى جهانى در زمينه تكنولوژى غالباً ميان كشورهاى پيشرفته صورت مى گيرد.
 
ج ـ توليد جهانى تكنولوژى:
محور اصلى توليد جهانى تكنولوژى، شركت هاى چندمليتى هستند. در گذشته شركت هاى
چند مليتى به مثابه سازمان هايى بودند كه مهم ترين امكانات آن ها هم چون مديريت عالى، طراحى استراتژيك و آزمايشگاه هاى تحقيقاتى شان در كشور مادر قرار داشت. در حال حاضر مشاهدات نشان مى دهد كه اين شركت ها اقدام به تأسيس آزمايشگاه هاى «تحقيق و توسعه» در كشورهاى ميزبان كرده اند و در نتيجه فرآيند توليد تكنولوژى از چند كشور محدود به كشورهاى بيشترى گسترش پيدا كرده است.
 
۲) بين المللى شدن توليد به كمك فعاليت شركت هاى چند مليتى
بين المللى شدن توليد به مفهوم توليد قطعات كالاها و خدمات در كشورهاى مختلف است به طورى كه كنترل مديريت اين واحدها بر عهده اداره مركزى شركت اصلى در كشور ديگر، قرار داشته باشد.
فرآيند بين المللى شدن توليد يكى از ابزارهاى اصلى جهانى شدن طى سه دهه گذشته بوده است. به عبارت ديگر توزيع فرآيند توليد كالا در ميان كشورها باعث ادغام و وابستگى اقتصادى هر چه بيشتر آنها شده است. به طور كلى بحران اقتصادى جهان در دهه ۱۹۷۰ ناشى از كاهش نرخ رشد جهانى و شرايط اقتصادى آمريكا بعد از جنگ ويتنام (كه منجر به خاتمه رهبرى دلار آمريكا در نظام پرداخت هاى مالى بين المللى شده و موجب حركت به سوى نظام نرخ متغير و منعطف گرديد) و بحران نفت (افزايش شديد قيمت نفت) بود و باعث گرديد شركت ها - بخصوص در كشورهاى صنعتى - با بازارهاى با رشد كم، سودآورى در حال كاهش و تشديد رقابت مواجه گردند. در پاسخ به شرايط جديد، آنها مجبور به اتخاذ تدابير جديدى در سطح بين المللى شدند. بدين صورت كه اين شركت ها جهت بهره گيرى از نيروى كار ارزان ديگر كشورها و در پى به دست آوردن بازارهاى جديد و يافتن شركاى استراتژيك، اقدام به انتقال بخشى از فعاليت هاى توليد خود به ديگر كشورها نمايند. در اين ميان شركت هاى چندمليتى و فرامليتى نقش قابل توجهى در جريان انتقال توليد به نقاط مختلف دنيا ايفا كرده اند.
 
۳- تجارت بين المللى
واضح است كه هر چه حجم مبادلات كشورها بيشتر باشد ميزان ارتباط و وابستگى ميان آنها افزايش يافته و ادغام اقتصادى و جهانى شدن سهل تر خواهد شد. براساس نظريه هاى اقتصادى، تجارت آزاد باعث شكل گيرى توليد در كشورها برپايه مزيت نسبى آنان مى شود.
اين امر نيز منجر به تشويق توليد و صادرات كالاها و خدماتى مى شود كه باتوجه به منابع موجود در كشور با هزينه كمتر، توليد مى شوند و واردات، جايگزين توليدات داخلى كالاها و خدماتى مى شود كه در اين كشورها با توجه به منابع و امكانات موجود گران تر توليد مى گردند. به عبارت ديگر برقرارى تجارت آزاد منجر به شكل گيرى نظام توليد كشورها بر پايه مزيت نسبى شده و به تبع آن از منافع موجود در كشور به نحو كاراترى استفاده خواهد شد. همچنين در توجيه اقتصادى كاهش موانع تجارى، مى توان گفت كه اگر كشورى موانع تجارى راكاهش دهد منافع اقتصادى آن نه تنها به طرف هاى تجارى آن كشور مى رسد، بلكه خود آن كشور نيز از اين كاهش منتفع مى شود. چون مصرف كنندگان اين كشورها به كالاهاى ارزان تر و بهتر دسترسى پيدا مى كنند و توليدكنندگان اين كشورها نيز تحت فشار رقابت، كارايى بهترى پيدا خواهند كرد. بنابراين برقرارى سيستم تجارت آزاد ميان كشورها باعث همبستگى بيشتر و ادغام سريع تر اقتصاد كشورها خواهد شد و جهانى شدن را تسهيل مى كند.
 
۴- سرمايه گذارى مستقيم خارجى و جهانى شدن
اولويت هاى توسعه در كشورهاى در حال توسعه شامل دستيابى به رشد مستمر درآمد در اقتصاد از طريق افزايش نرخ سرمايه گذارى، تقويت ظرفيت هاى تكنولوژيك و مهارتى، بهبود توان رقابت پذيرى محصولات صادراتى، توزيع منافع رشد به صورت عادلانه از طريق ايجاد موقعيت هاى شغلى بيشتر و بهتر و حمايت از محيط زيست براى نسل آينده است. بستر جديد و رقابتى اقتصاد جهانى كه در حال آزادسازى و جهانى شدن است و فعاليت هاى اقتصادى كه در آن بستر صورت مى پذيرد، فشار زيادى را بر اقتصادهاى در حال توسعه وارد مى كند تا منابع و توانايى هايشان را ارتقا بخشند و اگر مى خواهند به اهداف فوق دسترسى پيدا كنند وسايل آماده سازى بستر جديد براى ارتباط با اقتصاد جهانى كه همراه با رشد سريع دانش، كوچك شدن فضاى اقتصادى و تغييرات سريع در شرايط رقابتى و همچنين تكامل بينش ها و سياست هاست، را فراهم آورند.
در دنياى در حال آزادسازى و جهانى شدن، در صورتى رشد مى تواند مداوم باشد كه كشورها بتوانند فعاليت هاى داراى ارزش افزوده بالاتر و جديدتر را گسترش دهند و به توليد كالاها و خدماتى مبادرت كنند كه به صورت مستمر موقعيت آنان را در يك بازار رقابتى حفظ نمايد.
در اين زمينه سرمايه گذارى مستقيم خارجى و توليد بين الملل مى توانند نقش مهمى در كمك به بنگاه هاى ملى بويژه در كشورهاى در حال توسعه ايفا نمايند. البته اين نكته قابل ذكر است كه همواره اهداف دولت هاى سرمايه پذير شركت هاى فرامليتى كه از عوامل اصلى سرمايه گذارى مستقيم خارجى هستند همسو و يكسان نيستند.
بنابراين امروزه بيشتر كشورهاى در حال توسعه، سرمايه گذارى مستقيم خارجى را كانال مهمى براى به دست آوردن منابع مورد نياز براى توسعه قلمداد مى نمايند.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

اقتصاد فراصنعتی

+ اقتصاد از چشم‌اندازی زنانه مریم یوسفیان

+ انسان شناسی اقتصادی پیر بوردیو سعدیه صالحی

+ چطور می‌توانیم در زمان رکود اقتصادی بازهم موفق ظاهر شویم؟ حمیدرضا تائبی

+ خلاصه کتاب چالشهای مدیریت در قرن ۲۱،پیتر دراکر سید محمد افقهی

+ چرا زنان مدیران بهتری هستند داریوش نوروزی

+ اقتصاد خرد جوزف استیگلیتز

+ پروفسور مارگلین کسی است که تمامی مدارج اقتصاد نئوکلاسیک را تا انتها طی کرده است استفان مارگلین

+ نگاهی متفاوت در علت یابی کاستی های نظام آموزشی 

+ اقتصاد نفتی کارآفرینی و تولید علم را فلج کرده است 

+ چرا با وجود سخنرانی خوب از نتیجه جلسه راضی نیستید؟ 

+ چگونه مدیران را مدیریت کنیم مترجم: رویا مرسلی

+ ركود از جنگ و امريكا هم خطرناك‌تر است محسن رنانی

+ اقتصاد دانایی محسن عارف

+ نوآوری استراتژيک در چهار مرحله. نادیا شادوش

+ آينده نگري ، تحقیق و توسعه و نوآوری ، جهاني انديشيدن 

+ اقتصاد سیاسی، نفت و بحران اقتصادی ایران / گفت‌وگو با محسن رنانی دکترمحسن رنانی

+ یک دیدگاه فرآیندی از مدیریت دانش مترجم: مصطفی پارسانیا

+ راهنمایان گردشگری،‌ کاشفان سرمایه‌های نمادین دکترمحسن رنانی

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکترمحسن رنانی

+ عصر مدیران. 

+ ايران پسا تحریم و بحران در شرکت‌های نفت بين‌المللی  سید کامران باقری

+ با حضور زنان در جامعه به توسعه می‌رسیم دکترمحسن رنانی

+ واكاوي نفت: رنـج اقتصـاد ايـران از سـه تـهديد در گفتگو با ناصر فکوهی دکتر ناصر فکوهی

+ طرحی برای آینده‌نگری اقتصاد ایران علیرضا صابونی‌ها

+ درک دموکراسی 

+ جدل رنانی و مصباحی‌مقدم بر سر توسعه 

+ افق‌های کوتاه مقیاس‌های کوچک فرشاد مومنی

+ صنعت‌داری یا صنعتی‌شدن؟ عباس شاکری

+ روند های جدید پویا در کارآفرینی 

+ خلاقیت راهکاری جهت توسعه گردشگری 

+ فرصت‌های از دست رفته بایزید مردوخی

+ راهکارهای تحقیق اقتصاد بدون نفت دکتر بایزید مردوخی

+ بیم و امیدهای نفتی سعیده شفیعی

+ روندها، فرصت‌ها و تهدیدها حسین تسلیمی

+ شجاعانه اما پر اشتباه دیدره مک کلاسکی/ استاد دانشگاه اقتصاد در شکاگو

+ توسعه انساني يعني توانمند سازي سیدمحمدسعید نوری‌نائینی

+ سودای تغییر بدون تغییر ، اساسی ترین مشکل بنگاههای خصوصی مهندس صلاح الدین همایون

+ دنیای نو اقتصاد نو 

+ مدیریت دانش در سازمان 

+ چطور سازمان ها یمان را برآینده متمرکز کنیم ؟  یان ویلسن / برگردان : مهندس حمید رضا عرفانیان

+ این رکود پایان ناپذیر…! 

+ ﺟﻬﺎﻧﻲﺷﺪﻥ ﻭ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺭﺍﻫﺒﺮﺩﻱ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﻭﺯﺑﻪ ﺣﺒﻴﺒﻲ

+ در آستانه دوره پایان نفت هستیم دکترمحسن رنانی

+ آنچه پیتر دراکر درباره‌ سال 2020 می‌دانست 

+ اصول مدیریت دولتی 

+ سال٩٤، پایان حضور دولت در عرصه توسعه دکترمحسن رنانی

+ بخشی از اقتصاد در آستانه ورشکستگی است دکترمحسن رنانی

+ ما نیازمند انقلابی پایدار هستیم 

+ چالشهای فراروی مدیریت منابع انسانی مهدی صانعی

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ریشه نابرابری در کجاست؟ پل کروگمن

+ کروگمن، استگلیتز و توماس پیکتی جزء پرنفوذترین اقتصاددانان اکونومیست

+ تحصیل دانایی و مدیریت دانایی جان وَن بِویرن

+ تاثير اجزاء اقتصاد دانش محور بر بهره وري نيروي كار رضا خواجه نائيني

+ جهانی سازی یعنی ادغام اقتصادهای ملی/من منتقد سرسخت‌ راهبردهای‌ اصلاحی‌ مثل‌ «شوک درمانی» هستم/واکنش شدید علیه جهانی‌سازی‌، به علت افزایش نابرابری  استیگلیتز

+ پیش نیازهای اقتصاد دانایی محور زهرا شمسی

+ چرا در صنایع علم محور، قدرت رقابت جهانی نداشته ایم؟ علی بابایی

+ علم اقتصاد در ایران تبدیل به ایدئولوژی شده است 

+ اﺗﻢ, ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻗﺮن ﺑﻴﺴﺘﻢ, ﻧِﺖ، آﻳﻨﺪهي ﻣﺎﺳﺖ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ خدایان مدیریت چارلز هندی

+ اخلاق در رفتار سازمانی مهندس صلاح الدین همایون

+ مدیریت از زبان بزرگمهر بابک بهی

+ اقتصاد دانان فردا_2 

+ اقتصاددانان فردا 

+ رشد اقتصادی بدون سیاستگذاری هوشمندانه امکان پذیر نیست رعیا

+ خرما و کشمش جایگزین واردات شکر مهدی ازرقی

+ ايجاد يك جامعه يادگيرنده پروفسور جوزف استيگليتز

+ رشد اقتصادی در جهان کندتر می شود/ آیا بشر در آینده ثروتمندتر می شود؟ ندای ایرانیان

+ چرا هنوز به مدیران نیاز داریم؟ مترجم: فريبا وليزاده

+ سودهای بانکی مردم را خانه نشین کرد. ثروت های دروغین در اقتصاد پول مبنا دکتروحید شقاقی شهری

+ اقتصاد دیجیتالی  علیرضا ابراهیمی

+ رقابت جهاني در قرن 21 مصطفی مؤمنی

+ ساختارهای جدید سازمانی 

+ داﻧﺶ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺴﺎﻧﻲ Decision  آرش ﻣﻮﻣﻨﻲ

+ مدیر قرن بیست و یکم  ترجمه و اقتباس: تورج مجیبی و محسن محمدیان ساروی

+ چالش‌های سودآوری و رشد در سازمان‌های قائم به ذات فرنود حسنی

+ سازمان تندآموز  

+ روند آینده رقابت و تقسیم بازار در نظام بانکی ایران  فرنود حسني

+ سازمانهای یادگیرنده  

+ فرهنگ سازمانی سید محمدعلی رجبی

+ سیاست‌گذاری مناسب در خصوص رسیدن به اقتصاد دانش­محور هومن ابوترابی

+ جایگاه ایران در اقتصاد دانش‌محور هومن ابوترابی

+ نبرد با ادم اسمیت (و کارل مارکس) Daniel Jafari

+ بی عدالتی درمیان ثروتمندان زیاد شده / از ثروتمندان مالیات بیشتری بگیرید حتی اگر فقیر شوند 

+ کتاب “سرمایه در قرن ۲۱″ ”توماس پیکتی”  مدرسه اقتصاد

+ مدیریت و سازمان در قرن بیست و یکم  ’امیر یوسفی

+ مدیریت بحران، بحران مدیریت  امیررضا پوررضایی

+ هند و پاکستان در بازار لوازم‌التحریر ایران  

+ نگرشی جدید نسبت به روش های توسعه مدیریت  Gaurav Moda, Anshu Nahar, Jai Sinha

+ بهره گیری از ارتباطات داخلی برای پشبرد استراتژی بقای سازمان عادل میرشاهی

+ چين کپی‌کار را فراموش کنيد!  سيد کامران باقری

+ کارآفرینی و خلق ثروت بدون سرمایه مالی  

+ قابلیت‌های تصمیم‌‌گیری پايدار را به سازمان خود بیاورید  

+ مثبت اندیشی عاملی برای افزایش بهره‌وری در محیط کار  مترجم: نفیسه هاشم خانی

+ چرا مدیران منابع انسانی شانس کمتری برای مدیر عامل شدن دارند؟  مترجم: مریم رضایی

+ بشنويد که افراد دقيقا چه مي‌گويند؟! سيد محمد اعظمی نژاد

+ درگیری شدید سیاسی بین سنت گرایان و تجددگرایان حوزه اقتصاد ایران 

+ چالشهای یک مدیر درایران کنونی صلاح الدین همایون

+ مهارت‌های مدیریتی Eric McNulty



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995