«ابرطبقه»؛ كتاب راهنما در زمينه قدرتمندترين شهروندان جهان ما
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
مجله «اکونوميست» مي گويد: «او در اتاق دفتر مديرعامل شرکت گولدمن ساشس در طبقه بالاي برج گلدمن در خيابان برود نيويورک را براي خواننده باز مي کند. او خواننده را همراه خويش به کارخانه هاي ساخت جت گلف استريم مي برد. او سراغ گروه کارليل مي رود که مشاوران اقتصادي و مديران آن همراه هم شده اند تا به ثروتمندتر شدن همديگر کمک کنند».
--------------------------------------------------------------------------------
اقتصادایران آنلاین -سيدمصطفي رضيئي: «کتابي تازه و مهم که در زمان مناسب خود منتشر شده است»؛ اين توصيف توماس فريدمن (برنده نوبل اقتصاد) در روزنامه «نيويورک تايمز» براي کتاب «اَبَر طبقه: نخبگان قدرت جهاني و جهاني که مي سازند» است که در سال ۲۰۰۸ ميلادي توسط انتشاراتي «فارر، استراس و گروکس» در ۴۰۰ صفحه به زبان انگليسي در امريکا و انگلستان به صورت همزمان با هم منتشر شده و همچنان يکي از کتاب هاي پرطرفدار وب سايت «آمازون» است.
به گزارش اقتصادایران آنلاین (eghtesadeiranonline.com)کتاب، اثري بحث انگيز نوشته نويسنده امريکايي «ديويد راتکاف» است و در اين کتاب ادعا مي شود که ۶ ميليارد مردم جهان، زير يوغ قدرت طبقه اي «ممتاز» قرار دارند که نويسنده تعداد آن ها را حدود ۶ هزار نفر ارزيابي مي کند؛ يعني يک نفر براي هر يک ميليون نفر. ايوان توماس در «مرور کتاب نيويورک تايمز» مي گويد: «ديويد راتکاف تاريخي روشنگر از درون چيزي ارائه داده که خود «کميته مسئول اداره جهان» مي خواند» و «مجله تايم» مي گويد: «کتابي حيرت انگيز... راهنمايي در زمينه ممتازترين شهروندان جهان امروز ما...»!
کتاب بحث مي کند که تا قرن بيستم، دولت ها قدرت عام بر مردم بودند و به جز معدودي چهره هاي خاص (مانند پاپ در کليساي کاتوليک) و شرکت هايي محدود (مثلا راکلفر) قدرت در دست سياستمداران و دولتمردان بود اما در قرن جديد، اوضاع تغيير کرده است. تجارت جهاني رشدي قارچ گونه داشته و سفر و ارتباط بين کشورها و مردم جهان، کاري راحت و ساده شده و در نتيجه، ساختار قدرت در جهان نيز تغيير کرده است. حالا زمانه قدرتمداري ثروتمنداني است که از طريق شرکت هاي چندمليتي و ساختارهاي جهاني اقتصاد، مردم کل جهان را کنترل مي کنند.
هفته نامه معتبر «پابليشرز ويکلي» در مروري توصيه شده (ستاره دار) و بعد از خلاصه کتاب مي گويد: «... اين کتاب بحث انگيز توصيفي پريشان کننده از تاثير قدرت رو به گسترش اين اَبَرطبقه بر آينده مردم زمين ارائه مي دهد».
«جهان کتاب واشنگتن پست» درباره اين اثر مي گويد: «علاقه راتکاف به اين فرآيند زماني نمايان مي شود که وي خودش را تا سطح بالاترين تصميم گيران شرکت ها بالا مي کشاند و از کنار آنان داستانش را بيان مي کند». کتاب ژورناليستي است و شرح سفرهاي نويسنده در کنکاش سوژه اش (طبقه امروز حاکم بر جهان) را دنبال مي کند. راتکاف با اثر پيشين خود، «اداره جهان: داستاني از درون شوراي امنيت و معماري قدرت امريکايي» توانسته بود نظرها را به خود جلب کند. او «محقق غيرثابت» در «موسسه جهاني صلح» است و همچنين استاد «روابط بين الملل» در مدرسه فارغ التحصيلان روابط بين الملل و مسائل جاري ملي در دانشگاه کلمبيا در شهر نيويورک.
روزنامه «واشنگتن پست» درباره کتاب او مي گويد: «راتکاف نگران است که «اينان که تصميم ها را مي گيرند»، جهاني عميقا غيرعادلانه را شکل دهند و درنهايت ما را به سمت عدم ثبات پيش برانند... اما وي اميدوار است که اين طبقه تصميم هايي موثر بگيرد. مثلا طبقه ممتاز در کشورهايي بحران زده و همراه با شکاف هاي عميق طبقاتي مانند شيلي، اجازه دهند تا حلقه هاي قدرت اطراف خودشان از طريق نابغه هاي طبقه متوسط شکل بگيرد. بانکداران نيويورک بايد متوجه شوند که ديگر نمي توان قرض هايي سنگين به کشورهاي در حال توسعه تحميل کرد و زماني که آنان نتوانستند تعهدهاي خود را پرداخت کنند، از خزانه داري امريکا و بانک جهاني بخواهند تا اين دولت ها را تحت فشار قرار دهند تا زودتر بدهي هاي خويش را پرداخت کنند و درنهايت پول هاي بيشتري به اين بانک ها بازگردد».
مجله «اکونوميست» مي گويد: «آقاي راتکاف خواننده را همراه خويش به توري تحسين برانگيز مي برد و اَبَرطبقه امروز جهان ما را به خواننده نشان مي دهد. او در اتاق دفتر مديرعامل شرکت گولدمن ساشس در طبقه بالاي برج گلدمن در خيابان برود نيويورک را براي خواننده باز مي کند. او خواننده را همراه خويش به کارخانه هاي ساخت جت گلف استريم مي برد. او سراغ گروه کارليل مي رود که مشاوران اقتصادي و مديران آن همراه هم شده اند تا به ثروتمندتر شدن همديگر کمک کنند». او خواننده را همراه خويش به اين جا و آن جاي جهان مي برد تا بحثي روشنگر را پي بگيرد: در جهان امروز ما چه مي گذرد.
کتاب جديد وي، علاوه بر نظر مطبوعات، توانسته نظر سياستمداراني را جلب کند که جايگاه خودشان (برپايه بحث کتاب) را متزلزل مي بينند و در صورت قبول مسائل کتاب، خود را نه کارمند دولت خويش، بلکه کارمند معدودي ثروتمند در سراسر جهان خواهند ديد. ريچارد هالبروک، سفير سابق امريکا در سازمان ملل درباره اين کتاب گفته است: «خواه خوشتان بيايد يا نه، نمي توان اين موضوع را انکار کرد که قدرتي گسترده و تاثيرگذار و همچنين متمرکز در دستان تعداد معدودي از ثروتمندان جهان امروز قرار گرفته است. ديويد راتکاف بسيار روشن و واضح اين چهره ها را توصيف مي کند، روند کاري آنان را نمايان مي سازد و همچنين تعاملات اين دسته از مردم را در کتاب جديد خويش که بيشتر صفحاتش خواننده را آزار مي دهد، نمايان مي سازد».
الن بليندر، معاون اول سابق خزانه داري امريکا مي گويد: «نه، نه اصلا از اين خبرها نيست که گروهي دور هم جمع شده باشند و اداره جهان را به دست خود گرفته باشند اما به گفته کتاب راتکاف، اين گروه ممتاز، اين اَبَرطبقه، نزديک است تا به چنين جايگاهي دست پيدا کنند. او خواننده را همراه خويش به سفري ماجراجويانه، سرگرم کننده و لذت بخش در سراسر کره خاکي مي برد تا اين طبقه ممتاز را همراه با هم پيدا کنند».
نويسندگان مطرح در امريکاي شمالي، نويسندگاني که در زمينه هاي مشابه کتاب راتکاف آثاري نوشته اند نيز درباره کتاب نظر داده اند. کلايد پرستوويتس، نويسنده کتاب «کاپيتاليسم جديد سه هزار ميليارد دلاري» و مسئول انستيتوي استراتژي اقتصاد مي گويد: «ديويد راتکاف کتابي برجسته درباره مردمي نوشته است که عملکردشان باعث شده تا تغييري تاريخي در جهان اقتصاد و همچنين قدرت سياسي صورت بگيرد. در اين کتاب او بحث مي کند که اين مردم چگونه اين فرآيند را به سرانجام رسانده اند و اين که الان چه مي کنند و همين طور مي گويد که چرا اين کارها صورت گرفته است. اگر مي خواهيد بدانيد که چگونه تصميم هايي تاثيرگذار بر زندگي شما گرفته مي شود و همين طور چگونه شرايط زندگي شما تغيير مي کند، بايد اين کتاب را بخوانيد».
جوزف استيگليتز، برنده جايزه نوبل اقتصاد و نويسنده کتاب «جنگ سه تريليون دلاري»، «جهاني سازي را عملي سازيد» و «جهاني سازي و مخالفان آن» مي گويد: «ترکيبي سرگرم کننده و تحقيقي خوب بر مردماني ثروتمند و قدرتمند در جهان معاصر که به سياست هاي خارجي جهان شکل مي دهند و تجارت زندگي جهاني سازي شده ما را در دست گرفته اند».
همچنين رابرت هورماتس، نويسنده کتاب «بهاي آزادي: رقمي که بايد براي جنگ هاي امريکا پرداخت» مي گويد: «ديويد راتکاف در کتاب سرزنده، روشنگر و تازه منتشر شده خويش توانسته ارتباطات و همچنين تعاملاتي وراي مرزهاي سياسي و جغرافيايي جهان معاصر را بيابد، آن ها را کنار همديگر قرار دهد و به ما نشان دهد که چه چهره هاي ثروتمند و مشهوري در سراسر جهان قدرت را به دست گرفته اند. او با جزئيات کامل نشان مي دهد که اين لينک ها چگونه شکل مي گيرند و چگونه اقتصاد زمين و چشم انداز سياسي امروز مارا تعيين مي کنند. وي همچنين نشان مي دهد که چه موسسه ها و سياست گذاري هايي در آينده کره خاکي ما موثر خواهند بود».
توماس ال فريدمن، برنده نوبل اقتصاد و نويسنده کتاب هاي متعدد در «نيويورک تايمز» مي گويد: «کتاب آقاي راتکاف بحث خود را متمرکز بر مسائلي مي کند که در زمانه معاصر ما، بيشتر از هر چيزي زير سوال هستند و نقدهاي بسياري به اين مسائل وارد است. مسائلي مانند اين که قدرت ها و دولت هاي محلي به تدريج جايگاه و قدرت خويش را از دست مي دهند. نظام هاي جهاني براي حل مسائل بين کشورها بيشتر از هر زماني قدرت خويش را از دست داده است و اين که قدرت جديدي دارد خود را نمايان مي سازد.
فاصله اي خالي ايجاد شده که آن را گروه کوچکي از بازيکن هاي جهان قدرت پر کرده اند، چيزي که وي اَبَرطبقه مي خواند: طبقه ممتاز و جديد در سطح زمين و اين که آن ها امروز توانايي اين را دارند که استراتژي جهان را پيش ببرند و بر اقتصادهاي کشورهاي در حال توسعه تاثير بگذارند، دربرابر قدرت و نفوذي که بيشتر سازمان ها و موسسه هاي جهاني و دولت هاي محلي دارند».
راتکاف به جز ۲ کتاب اصلي خويش، در چند کتاب ديگر فصل هايي را نوشته و همچنين بيش از ۱۵۰ مقاله منتشر کرده و روزنامه نگاري فعال است و در معتبرترين مطبوعات جهان مي نويسد، از «نيويورک تايمز» و «واشنگتن پست» و «يو اس اي تودي» گرفته تا «فارين افيرز»، «فارين پالسي» و مجله هايي مشابه. او همچنين مشاور مهم ترين موسسه هاي نشر جهان است و بارها براي امور سياسي، امنيت ملي، اقتصاد و انرژي در سازمان ها و دولت هاي مختلف، جهت مشاوره خواسته شده است.
کتاب وي، «اَبَرطبقه» بحث خودش را ارائه مي دهد؛ بيش از ۶ هزار نفر در سراسر جهان طبقه اي ممتاز را شکل داده اند و او در کتاب جذاب خويش، خواننده را همراه خويش مي کند تا در سفري ۴۰۰ صفحه اي، اين چهره ها را همراه يکديگر تماشا کنند. ببينند که زمين امروز ما در دستان چه کساني قرار گرفته است و اينکه گروه ها و موسسه ها چه فعاليت هايي براي اداره زمين انجام مي دهند و سياست، اقتصاد و روابط و تعاملات دنياي امروز را از چارچوبي جديد به خواننده نشان مي دهد.
جهاني که سياست از دست دولت ها خارج شده و به دست مديران ارشد شرکت هاي بسيار ثروتمند رسيده است. خواننده بعد از اتمام کتاب وي، جهان را از دريچه اي تازه مي نگرد و مي تواند بهتر زندگي امروز خودش را درک کند.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
|
بنیاد آیندهنگری ایران |

يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۵ مه ۲۰۲۵
اقتصاد فراصنعتی
|
|