Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


خامنه‌ای: تهدید و خرید زمان

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[10 Feb 2013]   [ اکبر گنجی]


توسط اکبر گنجی


آیت‌الله خامنه‌ای در سخنرانی ۱۰ آبان ماه ۹۱، با تهدید احمدی‌نژاد گفت: «از امروز تا روز انتخابات، هر کسى احساسات مردم را در جهت ایجاد اختلاف به کار بگیرد، قطعاً به کشور خیانت کرده است». در سه ماهی که از این تهدید صریح گذشت، احمدی‌نژاد دست به اقدامات تحریک‌آمیزتری زد. خیانت‌بارترین اقدام سه ماه اخیر او، محصول مشترک احمدی‌نژاد- مرتضوی بود که فیلم آن در جلسه ۱۵ بهمن ماه ۹۱ مجلس به نمایش گذارده شد. در «یکشنبه سیاه» سران قوه قضائیه و مقننه از طریق برادرشان گرفتار شدند. روز بعد که دادستانی تهران سعید مرتضوی را به مدت ۲۴ ساعت بازداشت کرد، احمدی‌نژاد قوه قضائیه آیت‌الله خامنه ای را «سازمان ویژه خانوادگی» به شمار آورد.

همه در انتظار واکنش تند آیت‌الله خامنه‌ای به خیانت‌های احمدی‌نژاد بودند. اما او آب سردی بر آتش ریخت و در سخنرانی ۱۹ بهمن ماه ۹۱، «خیانت» را به «بد اخلاقی» تقلیل داد. داستان چیست؟ چرا آیت‌الله خامنه‌ای کار را یکسره نکرده و خود را از شر احمدی‌نژاد خلاص نمی‌سازد؟



همه در انتظار واکنش تند آیت‌الله خامنه‌ای به خیانت‌های احمدی‌نژاد بودند. اما او آب سردی بر آتش ریخت و در سخنرانی ۱۹ بهمن ماه ۹۱، «خیانت» را به «بد اخلاقی» تقلیل داد

اکبر گنجی

یکم- آماده نبودن بستر سیاسی: شاید ادعا شود که بخش‌های گوناگون نظام و گروه‌های سیاسی آماده عزل احمدی‌نژاد نیستند. اما این مدعا کاذب است.

الف- اصلاح‌طلبان و سبزها: این طیف از ابتدا مخالف احمدی‌نژاد بوده و او را فردی قلمداد می‌کنند که از طریق تقلب و کودتا به قدرت رسیده است. آنان هیچ نوع مشروعیتی برای احمدی‌نژاد قائل نیستند.

ب- هاشمی رفسنجانی: او در سال ۱۳۸۴ توسط احمدی‌نژاد زخمی شد و از استاندار سابق خود شکست خورد. احمدی‌نژاد انتخابات ۸۸ را هم به جنگ با هاشمی رفسنجانی تبدیل کرد و رقبای خود را دار و دسته طبقه اشرافی فاسد به رهبری هاشمی قلمداد کرد. هاشمی دشمن خونی احمدی‌نژاد است . بیش از ۹۰ درصد سخنانش طی چهار سال گذشته علیه او بوده و از هیچ کوششی برای عزل وی دریغ نکرده است. روز عزل احمدی‌نژاد، روز عروسی هاشمی رفسنجانی است.

پ- اصول گرایان: اینها یک جبهه وسیع با تفاوت‌های بسیارند. احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۴ کاندیدای اصول‌گرایان سنتی نبود، فقط برخی از اصول‌گرایان افراطی به دنبال او بودند. اما پس از پیروزی، همه به طور یکپارچه از او حمایت کردند و پیروزی او را پیروزی خود جلوه دادند.

اگر در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ اصلاح‌طلبان کاندیدا معرفی نمی‌کردند، اصول‌گرایان به احتمال زیاد خود را از شر او خلاص می‌کردند.

اما ورود کاندیداهای جدی اصلاح‌طلبان، دو قطبی شدن جامعه، خطر پیروزی موسوی و تجدید دوران اصلاحات؛ همه اصول‌گرایان را پشت سر احمدی‌نژاد بسیج کرد. جنبش سبز که سرکوب شد، تضادهای عمیق اصول‌گرایان و احمدی‌نژاد و همفکرانش آشکار گردید. رفته رفته طیف وسیعی از اصول‌گرایان در برابر احمدی‌نژاد ایستادند و به دنبال سرنگونی او از طریق تصویب عدم کفایت سیاسی‌اش رفتند. اما در هر گامی، با مخالفت و مقاومت آیت‌الله خامنه‌ای روبه‌رو شدند که تأکید داشت احمدی‌نژاد را باید به شدت کنترل (تقلیل قدرت و نقد علنی) و تحمل کرد تا دوران قانونی ریاست جمهوری به پایان رسد.



اگر در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ اصلاح‌طلبان کاندیدا معرفی نمی‌کردند، اصول‌گرایان به احتمال زیاد خود را از شر او -احمدی نژاد-خلاص می‌کردند.

اکبر گنجی

حمید رضا ترقی، از اعضای مؤتلفه، می‌گوید اگر دولت احمدی‌نژاد به پایان نرسد، «ما خیلی نگران نیستیم که مشکلی در کشور پیش آید. طبیعتاً اگر کسی به دنبال غیرعادی کردن اوضاع کشور باشد، در پازل دشمن بازی می‌کند و نظام کاملاً از عهده حل این نوع مسائل برمی آید». پس چرا برخورد نمی‌شود؟ برای اینکه: «بحث تحمل نظام در حوزه اختیارات رهبری است. باید دید با توجه به مشکلات داخلی و شرایط بین‌المللی، رهبری تا چه حد می‌توانند این رفتار احمدی‌نژاد را تحمل کنند».

ت- مراجع تقلید: فقیهان سال‌هاست که مواضع عقیدتی- فرهنگی احمدی‌نژاد و همفکرانش را «اسلام‌ستیزانه» قلمداد می‌کنند. در جلسه غیرعلنی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با آیت‌الله خامنه ای، که به طور غیر رسمی بعداً انتشار یافت، او در برابر فقیهان ایستاد و از احمدی نژاد دفاع کرد و گفت: «امروز وقتی رئیس‌جمهور و یا مسئول ارشدی از دولت به خارج از کشور می رود، من نگرانی ندارم اما قبلاً نگران بودم که مسئولان در خارج از کشور می‌خواهند چه بگویند؟».

چ- سپاه و بسیج: آیت‌الله خامنه‌ای فرمانده کل قواست. فرماندهان سپاه تابع او هستند. احمدی‌نژاد قبلاً سپاه پاسداران را «براداران قاچاقچی خودمان» نامیده است. جانشین سپاه قدس در ۱۸ بهمن ماه ۹۱ گفت: «اگر در این روزها یک مسئولی با همه خدماتی که انجام داده ولو همه مردم به او رأی داده باشند حرف نادرستی بزند مردم او را کنار می‌گذارند چون مردم پیرو ولایت و رهبری هستند».

دوم- هزینه سنگین: دو مدعای تا حدودی متفاوت وجود دارد. الف- هزینه برکناری احمدی‌نژاد زیاد است. ب- هزینه‌های عزل احمدی‌نژاد بیش از فواید آن است.

اما پرسش این است: عزل احمدی‌نژاد چه هزینه‌ای برای جمهوری اسلامی یا آیت‌الله خامنه‌ای دارد؟

بنی‌صدر با سازمان مجاهدین خلق به وحدت رسید و سازمان وارد جنگ مسلحانه علیه رژیم شد و طی یک ساله پس از عزل بنی صدر بیش از دو هزارتن را از طریق روش‌های تروریستی به قتل رساند.

میرحسین موسوی و کروبی نیز دارای نیرویی بودند که به خیابان‌ها ریخته و هشت ماه مقاومت کردند تا سرکوب شدند. آیا احمدی‌نژاد دارای نیرویی است که علیه نظام به خیابان‌ها بریزد؟ او در قهر ۱۱ روزه اردیبهشت ۱۳۹۰ قصد داشت تا میلیون‌ها تن از ۲۴ میلیون رأی ادعایی- که به گفته خودش به ۳۵ میلیون افزایش یافته بود- را به خیابان‌ها بکشاند، اما حتی یک تن به طرفداری او به خیابان نیامد.

احمدی‌نژاد که از آن رویداد درس گرفته، اینک می‌کوشد تا با استفاده از منابع مالی، در بازگشت از مصر کمی نیرو به استقبال از خود بکشاند که شعار سر دهند: «مبشر بهاران، خوش‌آمدی به ایران»، «راست، چپ کارگزار، علیه خدمتگزار» و «احمدی‌نژاد، دوستت داریم».



مرجعیت دینی آیت‌الله خامنه‌ای محصول محاصره ۲۴ ساعته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم توسط سپاه و وزارت اطلاعات بوده و فاقد کارکرد است. مشروعیت عقلایی دموکراتیک هم مقبول او نیست.

اکبر گنجی


سوم- خودشکنی: آیت‌الله خامنه‌ای از هیچ کس به اندازه احمدی‌نژاد حمایت به عمل نیاورد. کل نظام - خصوصاً اصول‌گرایان- را در حمایت یکپارچه از او بسیج کرد. در نماز جمعه ۲۹ خرداد ماه ۸۸، گفت: «نظر آقاى رئیس جمهور [از همه] به نظر بنده نزدیکتر است». حتی پس از آن همه سرکشی‌های احمدی‌نژاد، وقتی نمایندگان معترض در حین سخنرانی او «دو دو» کردند، رئیس مجلس و چند تن از نمایندگان را احضار کرد و به شدت از آنان انتقاد نمود و گفت: مجلس با این کار «گرفتار رذیلت شد».

تصویب عدم کفایت سیاسی احمدی‌نژاد، تصویب عدم کفایت سیاسی آیت‌الله خامنه ای است. او که همه را به بصیرت فرا خوانده و می‌خواند، نشان داد که برخلاف دیگران، فاقد بصیرت بود و ناخواسته مار در آستین پرورش می‌داده است. عزل احمدی‌نژاد، به معنای نفی عملکرد شش ساله (۱۳۸۴-۱۳۹۰) خود است.

از سوی دیگر، از نظر نهادی اعتبار ریاست جمهوری باید حفظ شود. او نمی‌خواهد این سنت باب شود که رئیس‌جمهوری که حکمش توسط ولی فقیه تنفیض شده از طریق عدم کفایت سیاسی عزل شود.

چهارم- دو ولی‌فقیه متفاوت: آیت‌الله خمینی دارای شخصیتی کاریزماتیک بود. به دلیل مرجعیت مسلم دینی، از مشروعیت سنتی نیز بهره‌مند بود. قاطعانه تصمیم می‌گرفت و تصمیماتش به سرعت به عمل در می‌آمد. به چند نمونه زیر بنگرید:

الف- صدور حکم قتل عام چند هزار زندانی سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ و عملی شدن آن ظرف کوتاه‌ترین زمان ممکن.

ب- تحمیل میرحسین موسوی به علی خامنه‌ای، رئیس جمهور وقت، به عنوان نخست‌وزیر، فقط با حکم ارشادی.

پ- عزل آیت‌الله منتظری از قائم مقامی رهبری، علی‌رغم مخالفت اکثر زمامداران اصلی نظام. در حکم عزل ششم فروردین ۶۸ - پس از کلی تهمت و دروغ و دشنام- نوشت، باید انتقاد کردن و ایراد سخنان سیاسی را پایان بخشد، «اگر این گونه کارهاتان را ادامه دهید مسلماً تکلیف دیگری دارم و می‏دانید که از تکلیف خود سرپیچی نمی‏کنم».

ت- حبس چند تن از مراجع تقلید (آیت‌الله شریعتمداری، آیت‌الله روحانی، آیت‌الله قمی، مفتی‌زاده و...) در بیت‌شان.

ث- صدور حکم اعدام زنی که اوشین را الگوی زنان امروز به شمار آورده بود. صدور حکم ارتداد سلمان رشدی.

ج- پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل تنها ۱۶ روز پس از آن که پذیرش صلح را «خیانت به اسلام» و «خیانت به رسول‌الله» به شمار آورده بود.

چ- صدور فتوا/حکم تعطیلی کلیه احکام اولیه اسلام(عبادی و غیرعبادی) برای حفظ نظام. و بیان اینکه «اهمیت حفظ نظام از حفظ یک نفر- ولو امام عصر باشد- بیشتر است»، و برای حفظ نظام، دروغ‌گویی و جاسوسی و شرب خمر واجب شرعی است.

اگر کسی مقابل او یا نظام می‌ایستاد- به عنوان مثال کاری که میرحسین موسوی و مهدی کروبی انجام دادند- کارش تمام بود. چه رسد به انجام اعمالی چون رفتارهای محمود احمدی‌نژاد. میرحسین موسوی که آن همه مورد تأیید او بود، وقتی بدون اطلاع وی- در اعتراض به رویه‌های دیگران (خامنه‌ای و...)- در ۱۳ شهریورماه ۶۷ از نخست‌وزیری استعفا کرد، با برخورد تند او مواجه شد.

آیت‌الله خامنه‌ای فاقد شخصیت کاریزماتیک است. به گفته ماکس وبر، با مرگ کاریزما، جانشین او دو راه در پیش دارد: بازگشت به مشروعیت سنتی، رفتن به سوی مشروعیت عقلایی. مرجعیت دینی آیت‌الله خامنه‌ای محصول محاصره ۲۴ ساعته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم توسط سپاه و وزارت اطلاعات بوده و فاقد کارکرد است. مشروعیت عقلایی دموکراتیک هم مقبول او نیست. وی فاقد جنم شخصیتی آیت‌الله خمینی و تصمیم‌گیری‌های قاطعانه نهایی همچون اوست.


احمدی‌نژاد همه خطوط قرمز را زیرپا نهاده است. خامنه‌ای با محاسباتی- به احتمال زیاد اشتباه- برخورد با او را به بعد از پایان دوران ریاست جمهوری موکول کرده است.

اکبر گنجی


پنجم- عزل به دلیل خیانت و فساد: او به عنوان ولی فقیه و فصل‌الخطاب جمهوری اسلامی، «خطوط قرمز» نظام را روشن می‌سازد.

پس از آن همه تنش‌آفرینی احمدی‌نژاد، تحریک مجدد تا انتخابات را «خیانت به کشور» به شمار آورد. یعنی خط قرمز نظام به وسیله فصل‌الخطاب معین شد. اما احمدی‌نژاد آن را هیچ به شمار آورد. حال می‌توانست و می‌تواند، با استناد به زیر پا نهادن خطوط قرمز نظام و فساد همکاران اصلی، طرح عدم کفایت را به کار اندازد. اما این چنین نکرد و به جای آن گفت: «من حالا در آینده خواهم پرداخت به این بداخلاقى‌ها ان‌شاءاللّه؛ با مردم حرف خواهم زد».

این یعنی خرید زمان به سود خود و به زیان رقیب. چهار ماه تا برگزاری انتخابات باقی مانده است. گذشت زمان به زیان احمدی‌نژاد است که قدرت به شدت کاهش یافته را از دست خواهد داد. حالا همه مردم و نیروهای سیاسی باید در انتظار بمانند تا او در «آینده» با مردم در این خصوص سخن بگوید و تکلیف را روشن سازد. آیت‌الله موحدی کرمانی هم در نمازجمعه ۲۰ بهمن ماه ۹۱، همین وعده را تکرار کرد و گفت: «خیلی‌ها می‌خواهند ببینند مقصر کیست که البته در آینده نزدیک این مسئله روشن می‌شود و چه بسا همین الان هم این موضوع برای برخی‌ها روشن شده است».

دو سه هفته هم که با انتظار به آرامش بگذرد، دو سه هفته فرصت احمدی‌نژاد از دست رفته است. رابطه پارادوکسیکال به نحو زیر است: احمدی‌نژاد به دنبال «فرصت‌سازی» برای خود است و خامنه‌ای در حال «فرصت‌سوزی» برای اوست. زمان در این نزاع دارای اهمیت استراتژیک است.

ششم- پیامد عدم برکناری احمدی‌نژاد: احمدی‌نژاد همه خطوط قرمز را زیرپا نهاده است. خامنه‌ای با محاسباتی- به احتمال زیاد اشتباه- برخورد با او را به بعد از پایان دوران ریاست جمهوری موکول کرده است. اما این امر پیامدهایی برای او دارد:

الف- احمدی‌نژاد فصل‌الخطاب بودن ولی فقیه را در عمل از بین برده است. ناظران می بینند که او پنجه به روی رهبر می‌کشد و از «آقا» کاری بر نمی‌آید. حتی می‌گوید: مسئله خطبه‌های عربی رهبری را هم در مصر من حل کردم.

ب- اگر امری از سوی رهبری به عنوان «خط قرمز نظام» اعلام شد، مسئولان نظام می‌توانند به طور علنی آن را نقض کنند. به تعبیر دیگر، خطر قرمز آقا، خط قرمز نیست.

پ- آیت‌الله منتظری شخصیتی برجسته و خودساخته بود و یکی از ۱۲ تنی بود که در سال ۱۳۴۲ مرجعیت آیت‌الله خمینی را تأیید کرد. فقاهیت او توسط آیت‌الله بروجردی تأیید شده بود و دارای سوابق مبارزاتی طولانی بود. زندان چند روزه آیت‌الله خمینی در برابر زندان چند ساله آیت‌الله منتظری هیچ بود. احمدی نژاد «هیچ» بود که توسط آیت‌الله خامنه‌ای به «کسی» تبدیل شد، اما همان فرد اقتدار «مقام معظم رهبری» را شکسته است.

ت- احمدی‌نژاد از ریاست‌جمهوری چهره جدیدی ساخت. اینک همه از رئیس‌جمهور بعدی انتظار دارند که این نقش جسارت‌آمیز را بازی کند. جسارتی که خامنه‌ای و هاشمی و خاتمی، به عنوان رئیس‌جمهور، فاقد آن بودند. آیت‌الله خامنه‌ای با این معضل چه خواهد کرد؟

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی

+ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اثر آن بر نظام اسلامی فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995