Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نظام سیاسی در ایران آینده

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[19 Jul 2022]   [ فرهاد یزدی]

– نوزدهم ماه ژوییه 2022

از هنگامی که بشر در اجتماع زندگی کرد، برای اداره امور دست به ایجاد حکومت زد. با گذشت زمان و ازیاد جمعیت، شکل حکومت در اکثر جاها به صورت استبدادی در آمد. پس از هزاره ها، بتدریج نوعی دمکراسی بعنوان حق حاکمیت ملت، در صحنه ظاهر شد. در سده های اخیر، کم کم حقوق بشر به عنوان یک اصل، در جهان مورد استقبال قرار گرفت. بنا بر این دیدگاه، تمامی افراد بشر از حقوق برخوردار هستند که غیر قابل سلب می باشد. از این رو درپاره ای از نقاط جهان، افراد از آزادی و برابری، هرچند با استثناهایی، برخوردار شدند. پس از چندی آزادی و برابری در برابر قانون و احترام به حقوق دیگران بسط پیدا کرد تا جایی که دستکم در نص قانون، تفاوتی از نظر مذهب، جنسیت و نژاد وجود نداشت، هرچند که در عمل هنوز راه درازی در پیش است. امروزه در سرزمین هایی که دیگاه برقراری اراده ملی به صورت حق انتخاب دولت و قانون وسیله ملت (دمکراسی) و حفظ کامل حقوق فردی و رواداری (لیبرال) حاکم است، آن را "غرب" می نامیم.
باعث شگفتی است که در پیش از 2500 سال، یعنی در دورانی که کشتار و غارت، برده داری و سوزاندن سرزمین های دشمن امری عادی به شمار می رفت، در نقطه ای از جهان، که از آن دوران تا کنون ایران نامیده می شود، چنین دیدگاه جا افتاده در جامعه حکم فرما بود. البته در آن دوران حق انتخاب حکومت وسیله ملت هنوز پا نگرفته بود. اما حقوق فردی، آزادی مذهب، برابری و رواداری در برابر دیگران در این سرزمین تثبیت شده بود. انسان به عنوان مرکز زندگانی رسمیت یافت و از این رو انسان مجبور بود که آزاد باشد. انسان نمی توانست بنده هیچکس حتا آفریدگار باشد. انسان دارای ارزشی بس والا بود. انسان چون آزاد بود، حق انتخاب داشت. بدین سبب، مسئول اعمال خود نیز بود. از این رو، قوانین وسیله انسان و برای انسان وضع می گردید. نیروهای ناشناخته: طبیعت، بت ویا خداوند مسئولیت سرنوشت بشر را بعهده نداشتند و وضع کننده قوانین برای زندگانی انسان نبودند. البته برای بهتر زیستن، انسان بایستی خود را با قوانین هستی همراه می کرد. چون تمامی انسان ها آزاد بودند، پس بایستی از نظر حقوق اجتماعی که انسان وضع می نمود، برابر باشند. انسان تنها برای خود زندگی نمی کرد، بلکه نظر به تمامی جامعه داشت. با این دید و با تمام ارزشی که انسان و حقوق او داشت، نگاه به جهان و زندگی از "من" به "ما" مبدل می گشت. منافع فردی، حتا ازآن پادشاه نمی توانست بر منافع جمع، برتری داشته باشد. در دورانی که همه در خدمت پادشاه و یا دستگاه دینی بودند، در دیدگاه مهری این پادشاه بود که در خدمت ملت قرار داشت. در دورانی که در خارج از سرزمین ایران، پادشاه و یا دستگاه دینی، خود قانون بودند ویا قوانین رایج را بهر نوع که می خواستند، تعبیر می کردند، در دیدگاه مهری، پادشاه نمی توانست بر خلاف خواست ملت حکم رانی کند زیرا "فره ایزدی" و یا مقبولیت نزد ملت، را از دست می داد.
در دیدگاهی که انسان را در مرکز قرار می داد و مسئولیت قانون گزاری و اجرای آن را بعهده او می گذاشت، به ناچار "خرد" و "دادگری" ارزش والا می یافت. خرد از این رو ارزشمند می گردید که اداره زندگی روزمره و روابط میان افراد، خانواده و دولت، در نبود آن زیان می دید. خرد مورد نیاز بود تا بتواند، بهترین رابطه ممکن در زمان را بیآفریند. خرد، همواره به "ما" نظر دارد و نه "من". خرد منحصر به "فرد" نمی باشد. از این رو، تصمیم گیری ها نیاز به رایزنی عمومی و دستکم برگزیدگان را داشت. راستی، ویژگی خرد است. بدین سان، دروغ، نادانی، عوام فریبی، خرافات، خودپرستی در درازمدت نمی توانست در این دیدگاه رشد نماید.
باید در نظر داشت که تاریخ بشر، تاریخ تلاش در دستیابی به دادگری است. اگر بشر دارای حقوق غیر قابل خدشه می باشد، از این رو دادگری بر پایه حفظ حقوق فردی و جمعی در رابطه اجتماعی برقرار می گردد. ظلم بر هر فرد، به عنوان ظلم بر جامعه به حساب می آمد. می توان گفت که دادگری، تضمین حقوق انسان وسیله انسان می باشد و باید بتواند از قانونی که انسان وضع کرده تبعیت نماید. نیروهای ماورالطبیعه به هر شکلی که باشند، از معادله کنار گذارده می شود. نهاد دادگستری نمی توانست به عنوان نهادی برای تثبیت قدرت فردی و یا انتقام جوئی، بدل گردد.
با چنین ایدئولوژی حاکم بر جامعه، انسان آزاد بود و بردگی نمی توانست شکل گیرد. آزادی مذهب و برابری در برابر قانون برای همه کس از هر نژاد، با هر زبان و با هر جنسیت، نمی توانست برقرار نباشد. اخلاق بر جامعه حکم فرما بود. داد و دادگری برمبنای قوانینی که انسان آزاد وضع می نمود، نظم در جامعه را تضمین می کرد. در چنین جامعه ای، محیط مستعد برای رشد دانش فراهم می شد. باید توجه کرد که این قوانین انسانی، تنها ایرانیان را در بر نمی گرفت. در تمامی امپراتوری ایران، همگان از حقوق انسانی برابر با ایرانیان برخوردار بودند. زیرا هر فرد و تمام افراد جامعه در برابر فرد و افراد دیگر جوامع، مسئول بودند. باید توجه داشت که رسالت یا صدور ایئولوژی نیاز به دو عامل دارد: نخست اینکه آن دیدگاه مورد استقبال دیگر ملت ها باشد و دوم قدرت اجرای آن نیز وجود داشته باشد. دیدگاه مهری در کردار نمی توانست مهاجم باشد. اما مجبور به تثبیت رسالت ایران برای گسترش دیدگاه مهری در بخش هایی از جهان که در دسترس بود، گردید.
البته می دانیم که ایرانیان پاسداری مورد نیاز از این دیدگاه را در بلند مدت انجام ندادند و پس از چندی جذب خلق و خوی دیگران شدند. جهان آن روز پذیرای چنین دیدگاه انسانی نبود. لازم به یاد آوریست که این دیدگاه تمامی تاثیر خود را از دست نداده و به صورت های گوناگون و از همه مهمتر در عرفان ایران خود را تاکنون حفظ کرده است. عرفان ایران، مظهر ارزش انسان در دوران تاریک بشریت بوده و هست که همچنان می درخشد. ارزش های والا در "مکتب عشق" عرفانی بازتابی از ارزش های مهریست. با وجودی که ارزش های مهری هیچگاه دیگر در ایران به ایدئولوژی حاکم دیگر بدل نگشت، اما این ارزش ها در جامعه ایران نیز هیچگاه فراموش نشد.
آینده ایران
آینده ایران می تواند بس درخشان باشد. شرط مورد نیاز برای چنین آینده، در نبود جنگ داخلی و مداخله نیروهای خارجی خلاصه شده که آنهم در گرو نحوه گذار از نظام اسلامی است. نظام مافیایی اسلامی، که تنها ماندن در قدرت را مدنظر دارد، در زیر فشار خیزش داخلی و شکست های سیاست خارجی، در آینده نه چندان دور از هم خواهد پاشید. به ویژه که فرمان فرمای این رژیم یعنی روسیه خود در حال نشیب سریع می باشد. در نبود جانشین تثبیت شده، هنگامی که قدرت مرکزی از هم بپاشد، امکان درگیری جنگ داخلی بسیار زیاد است. به ویژه که تمامی همسایگان و دیگر قدرت ها آماده گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند. برای جلوگیری از چنین رویدادی، دو عامل مهم همبستگی ملی و پشتیبانی جهان غرب، به عنوان پادزهر عمل خواهند کرد. در هر حال، در نبود جنگ داخلی و تجزیه، با در نظر گرفتن تحول داخلی در چهل و چند سال گذشته و تلاش بیش از یکسد سال در راه آزادی و برقراری اراده ملی، ایران راهی به جز دمکراسی در پیش نخواهد داشت. یعنی راهی را که اروپا در سده ها افتان و خیزان طی کرد، با استفاده از تجارب آنان، بسرعت خواهد پیمود. با اختی که فرد فرد ایرانیان در ضمیر خود با مکتب مهری دارند، به احتمال بالا در گزینش آینده، روی به دمکراسی لیبرالی خواهند گذاشت. ایران فردا، آمادگی و شایستگی چنین دولتی را دارد. البته می دانیم که دمکراسی بخاطر وجود آزادی موارد زیر را همراه می آورد: نیاز به پاسداری دایم؛ تشنج و درگیری میان گروه ها با خواست ها و دیدگاه های گوناگون؛ کندی در تصمیم گیری و اجرای طرح های اقتصادی؛ سوءاستفاده به صورت ایجاد گروه های مافیایی، اما هیچگاه مافیا صاحب کشور مانند آنچه ایران امروز شده نخواهند شد؛ ووو. اما بازهم می دانیم که دمکراسی با تمام نقایصی که دارد، در درازمدت تنها نظامی است که (1) بالا ترین منافع ملت که در برگیرنده اقلیت می باشد را تضمین می کند، (2) با وجودی که به طور دایم افراد و گروه های بسیاری از نظام شکایت دارند، اما همیشه اکثریت این نظام را بر دیگر گذیدارها ترجیح می دهند، (3) از برخورد تند و مسلحانه در جامعه پیش گیری کرده است (4) بالاترین تضمین تثبیت جامعه را در مقایسه با دیگر رژیم ها، همراه می آورد و (5) دادگری در بالاترین سطح ممکن در هر زمان برقرار می باشد (6) اگر استقلال را تلاش در راه رسیدن به هدف های ملی در شرایط زمان تعریف کنیم، این رژیم بالاترین دست آورد را خواهد داشت. (7) گرچه راه رسیدن به سطح زندگی بالاتر، منحصر به دمکراسی و بازار آزاد نیست، اما تاریخ ثابت کرده که در درازمدت سطح زندگی شهروندان را بالا برده و در نهایت سالم ترین نوع حکومت می باشد.
هدف های هر نظام که در هر حال منشعب شده از دیگاه حاکم می باشد، دارای ضعف و نقایص می باشد و خواهد بود. تنها می توان گفت که در مقایسه، دمکراسی لیبرالی، دادگرانه ترین و سالم ترین رژیم برای اداره اجتماع است. خوشبختانه ارزش های حاکم بر چنین رژیمی در ایران زنده است و بازهم خوشبختانه، غرب سده ها تجربه در اجرای چنین نظام را بدوش می کشد، که می تواند ایران آینده را در دوران بنسبت کوتاهی درخشان کند. باید از فرصت استقبال کرد.

///////////////////////////////////
۱ - ارزش والای انسان بارها مورد تاکید قرار گرفته بود. "زمانه به مردم شد آراسته از او اوج گیرد همه خواسته". ارزش والای انسان در بعد از اسلام و در عرفان ایران مورد تاکید بسیار بوده است: مولوی می فرماید "مفروش خویش ارزان که تو بس گرانبهایی" و یا سعدی می فرماید "بنگر که تا چه حد است مقام آدمیت."
۲ - این قوانین کم تر نوشته شده بلکه به صورت سنت و فرهنگ، بر جامعه حاکم بود.
۳ - چون انسان در طبیعت زیست می کرد، وظیفه نگاهداری از محیط زیست و موجودات زنده در آن را بعهده داشت.
۴ - "چو خسرو شوی، بندگی را بکوش."
۵ - فریدون فرخ، فرشته نبود به مشگ و به عبنر، سرشته نبود
به داد و دهش یافت آن نیکویی تو داد و دهش کن، فریدون تویی
۶ - در ایران کهن و باستان هیچگاه برده داری پا نگرفت. در آمریکا که یکی از قوی ترین دمکراسی ها در آن حکم فرماست، نظام برده داری تنها در سال 1865 ( 157 سال پیش) پس از خونین ترین جنگ آن کشور که 620 هزار کشته (برابر با 2% جمعیت) به جای گذاشت، به پایان رسید. پایان برده داری در این سرزمین ها، به معنای برابری نژادی نبود.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۷ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995