وبلاگ ؛ زبان مشترک جهانی
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[21 Apr 2008]
[ سهیلا سلطانی]
soheila_soltani@yahoo.com www.newmanagement.blogfa.com
یکی از پدیده های نوپا در عرصه اینترنت که انقلابی در این حوزه ایجاد کرده ، وبلاگ است. با اینکه بیش از چند سال از پیدایش وبلاگ نمی گذرد اما بسیار مورد توجه اقشار مختلف جامعه و بخصوص جوانان قرار گرفته است. از دلایل این امر می توان به تخصصی نبودن ایجاد و مدیریت وبلاگ و رایگان بودن آن، که از مهمترین تفاوت های وبلاگ با وب سایت نیز است، اشاره کرد. همین خصوصیت های وبلاگ باعث شده است که بسیاری از افراد به وبلاگ نویسی روی آورند.
تمایل به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دیگران و استفاده از نظرات و راهنمایی های آنان ، گفتن حرف هایی که به راحتی نمی توان آن ها را در هر جایی عنوان کرد و بیان ایده ها و عقاید ی که جایی برای ابراز آنها وجود ندارد، از عمده دلایل رشد سریع و پر شتاب وبلاگ نویسی است. این پدیده نه تنها در همه جای دنیا بلکه در ایران نیز با استقبال گسترده ای مواجه شده است که گسترش محتوای فارسی در وب نشان از این امر دارد. رشد وبلاگ ها آنچنان سریع است که طبق آمار های اعلام شده وبلاگ نویسان دنیا در هر روز یک و نیم میلیون نوشته وارد وب می کنند. برخی از وبلاگ ها نیز از نظر اطلاع رسانی در کنار بسیاری از رسانه های معتبر جهان قرار گرفته اند. رشد وبلاگ نویسی در ایران نیز بسیار خوب است به طوری که زبان فارسی در حال حاضر دهمین زبان رایج وبلاگ نویسی در دنیا محسوب می شود.
یکی از مسائلی که در برخی از وبلاگ ها دیده می شود مسئله نامشخص بودن نگارنده این وبلاگ ها است. عمده این وبلاگ نویسان کسانی هستند که مبادرت به انتشار مطالبی می کنند که به راحتی نمی توانند این مطالب را در کشور خود بیان کنند چرا که محور این مطالب بیشتر به انتقاد از وضعیت موجود جامعه اختصاص دارد. این دسته از وبلاگ ها معمولا از زبانی تند و انتقادی برخوردار هستند . در نقطه مقابل این چنین وبلاگ نویسان ، کسانی قرار دارند که از وبلاگ و وبلاگ نویسی به عنوان وسیله ای برای شناساندن خود و ارائه مهارت ها و تخصص های خود استفاده می کنند . در چنین وبلاگ هایی اصولا وبلاگ نویس در وبلاگ خود به شرح مختصری از خود ، سوابق ، فعالیت ها و برنامه های پیش رویش می پردازد و محتوای وبلاگ را نیز در ارتباط با فعالیت های خود ترتیب می دهد و سعی می کند تا وبلاگی پویا داشته باشد و از شیوه های بسیار ی استفاده می کند تا ترافیک وبلاگ خود را افزایش دهد. و می توان گفت که این چنین وبلاگ هایی سهمی بسیار عمده در گسترش علم و دانش و همین طور توسعه جامعه دانایی محور دارند. این گروه از وبلاگ ها در امر آموزش نیز بسیار فعال هستند. برخی از وبلاگ ها نیز به منظور درآمدزایی و تبلیغات ایجاد می شوند. در این دسته از وبلاگ ها که عمدتا مربوط به برخی شرکت های کوچک و یا افرادی می باشد که از وبلاگ برای تبلیغات محصولات خود و معرفی شرکت و خدماتی که ارائه می دهند استفاده می کنند که تعداد آنها نیز کم نیست. گروهی دیگر از وبلاگ ها هستند که نه تنها هیچ سودی برای وبلاگ نویس و خوانندگان وبلاگ ندارند بلکه در بعضی موارد موجب ترویج رفتارها و فرهنگ های غلط بویژه در میان جوانان می شوند . اینگونه وبلاگ ها بیشتر به منظور تفریح و از سوی افرادی که اصولا فاقد توانایی های مفید در جهت توسعه علم و فرهنگ هستند، ایجاد می شوند. وبلاگ های گروهی نیز دسته ای دیگر از وبلاگ ها هستند که ایجاد کنندگان این وبلاگ ها یک نفر نیست و تعداد اعضای آنها چندین نفر است اما در اکثر آنها یک نفر به عنوان مدیر وبلاگ مسئول کنترل و بررسی فعالیت های سایر اعضای وبلاگ است که این ویژگی وبلاگ ها تاثیر بسیاری در گسترش فرهنگ مشارکت و کار گروهی دارد. فعال بودن بسیاری از این وبلاگ های گروهی نشان از علاقه و توجه افراد به کار گروهی حتی در محیط های مجازی دارد.
در نهایت موضوعی که بایستی به آن اشاره شود ، مسئله هدایت وبلاگ ها در جهت گسترش ارزش های فرهنگی و توسعه علم و دانش در جامعه است و این امر امکان پذیر نیست مگر از طریق کانال آموزش و فرهنگ سازی . ایجاد کارگاههای آموزشی در این رابطه کمک شایانی به استفاده صحیح از این رسانه شخصی می کند و همان طور که می توان در این کارگاهها نحوه ایجاد و مدیریت وبلاگ را آموزش داد ، بایستی فرهنگ ایجاد و استفاده از آن را نیز به افراد آموخت.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: