فنلاند پيشتاز فناوري اطلاعات و ارتباطات
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
كشور فنلاند از نظر زيرساخت فناوري اطلاعات و ارتباطات يكي از پيشتازان عرصه جهاني است. صنعت مخابراتي اين كشور داراي اعتبار جهاني است، به طوري كه شركتهايي همچون: نوكيا، وايسالاو اينسترومنتاريم از ابتكار عمل بالايي در اين عرصه برخوردارند. در اواسط دهه 1990 شركتهاي مزبور در محدوده هاي كوچك نرمافزاري مشغول فعاليت بودند. در همين زمان باادغام برخي شركتهاي كوچك با يكديگر و ايجاد شركتهاي بزرگتر، برنامه هايي براي انجام فعاليتهاي تخصصي تر شروع شد و رفته رفته در اواخر دهه مزبور، نتايج تلاشهاي انجام شده پديدار شد. پس از اندك زماني برخي از شركتهاي حرفه اي پا به عرصه وجود گذاشتند كه اندك زماني جايگاه مناسبي را دربازار بورس هلسينكي به خود اختصاص دادند. درواقع در عرض كمتر از يك دهه، اين شركتها بيست برابر بزرگتر شده اند. اغلب شركتهاي فعال در عرصه الكترونيك اين كشور بر محصولات نهايي متمركز شده اند. اين شركتها بيش از دو سوم كل سرمايه گذاري در زمينه فعاليتهاي پژوهشي را به خود اختصاص داده اند. هم اكنون اين كشور افق تازه اي را براي توسعه بازيهاي رايانه اي و استفاده از آنها در تجارت گشوده است.
يكي از مهمترين ويژگيهاي صنعت فناوري اطلاعات و ارتباطات كشور فنلاند، توسعه شراكت تجاري از طريق صدور پروانه فعاليت به شركتهاي فعال در كشورهاي ديگر است كه از سادگي، سرعت و شفافيت بالايي برخوردار است.
برهمين اساس، يكي از اهداف دولت فنلاند افزايش شركتهاي فعال در عرصه جهاني فناوري اطلاعات و ارتباطات به عدد صد در سال 2007 است.
مهمترين چالشهاي كنوني اين كشور در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات عبارتند از: افزايش سطح كاربري و كسب منافع بيشينه در اين حوزه. بخشهاي مالي و ارتباطي بيشترين سهم را در بخش ديجيتال در اين كشور به خود اختصاص داده اند. رفته رفته فناوري اطلاعات و ارتباطات به عنوان بخش جدايي ناپذير زندگي مردم فنلاند مطرح مي شود.
در سال 2000، مركز پژوهشهاي فني فنلاند (وي.تي.تي) طرحي ده ساله را براي توسعه و بـه كارگيري فناوري اطلاعات و ارتباطات ارايه كرد.
مهمترين اهداف اين طرح را ايجاد محيطهاي انساني خلاق ، يادگيري و الگوبرداري نظامهاي كاري از يكديگر، رواني شبكه ها و معماري خدمات در بر مي گيرد. مشاركت در پروژه هاي تحقيقاتي اروپايي از اهميت حياتي برخوردار است.
در دسامبر 2001، طرحي عملياتي براي توسعه دولت الكترونيك بر خط ارايه شد كه درسالهاي 2002 و2003 گروهي توسط هيات مشورتي جامعـه اطلاعاتي و با رياست نخسـت وزير وقت تاسيس و به فورموله كردن برنامه هاي مزبور همت گماشت. با استفاده از مشاوران زبده، طرحي جامع براي توسعه فناوري اطلاعات وارتباطات با تمركز بر دولت بر خط و تحقق ارايه خدمات عمومي در نيمه دوم دهه كنوني تهيه شد. مراحل اول اين كار كه آموزش بيش از يك چهارم مديران دولتي و تربيت 1000 نفر متخصص بود در سال 2003 شروع شد. هم اكنون بيش از 5500 نفر متخصص زبده فناوري اطلاعات و ارتباطات در فنلاند مشغول فعاليت هستند كه نرخ رشد سالانه آن 15 تا 20 درصد است.
با همه پيشرفتهاي فنلاند در عرصه فناوري اطلاعات و ارتباطات، محدوديتهايي همچون: مجراهاي فروش ضعيف، كالاهاي نامناسب براي فروش اينترنتي، تعداد كم مشتريان و مشكلات لجستيكي باعث شده است تا تجارت الكترونيك در اين كشور از رونق چنداني برخوردار نباشد. يكي از مهمترين چالشهاي كنوني دولت فنلاند، فراگيري روشهاي مناسب براي به كارگيري فناوري اطلاعات و ارتباطات در بخشهاي خدماتي همچون خرده فروشي و بهداشت است. دولت خود را موظف به بهبود كارايي و كاهش هزينه ها براي كاهش دريافت ماليات از شهروندان كرده است. رونق كسب و كار به توسعه شبكه هاي جديدتر و آگاهي بيشتر شهروندان از روشهاي همكاري و مشاركت در فرايندهاي ديجيتال بستگي خواهد داشت. موفقيت فنلاند در اين عرصه ها، مستلزم بهبود مهارتهاي شهروندان تشخيص داده شده است. در اين زمينه، سياستهاي زير درنظر گرفته شده است. براين اساس، مديريت دانش از نقش محوري برخوردار است.
نقش آفريني معقول در فرايند جهاني شدن؛
افزايش جدي منابع و سرمايه مورد نياز براي توسعه فعاليتهاي پژوهشي و همزمان، كسب درآمد از اين طريق؛
افزايش سرمايه انساني و اجتماعي براي گذار به جامعه اي اطلاعاتي و ايفاي نقش ممتاز در سطح اتحاديه اروپا؛
ايجاد نظام يادگيري مادام العمر؛
نقش آفريني به عنوان آزمايشگاه جامعه اطلاعاتي اروپا.
نظام نوين بانكداري
در شرايط كنوني، نظام بانكداري همچون بسياري از نظامهاي كسب و كار به شدت از توسعه فناوري اطلاعات و ارتباط تاثير پذيرفته است. بانكداري الكترونيك به معناي يكپارچهسازي تمامي فعاليتهاي قابل ارايه از طريق بانكها بااستفاده از فناوري نوين اطلاعات و ارتباطات است. اين قابليت باعث پيدايش رونق و تسهيلات قابل ملاحظه اي در امور تجاري و مالي شده است. تفاوتهاي اساسي بانكداري نوين مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباط بانكداري سنتي را مي توان در جدول شماره يك مشاهده كرد:
تبادل الكترونيك وجوه به عنوان ابزاري براي انجام خدمات نوين بانكي، بدون جابهجايي فيزيكي پول و بدون تبادل اسناد كاغذي صورت مي گيرد. انتقال وجوه در اين رويكرد به صورت زير توسط كميسيون قانون تجارت بين المللي سازمانهاي ملل متحد (UNCT KAL) تعريف شده است:
فرايندي كه در آن يك يا بيش از يك عمليات در فرايند كار كه پيش از اين بااستفاده از كاغذ انجام مي شد بااستفاده از روشهاي الكترونيك انجام مي شود.
نظامهاي انتقال الكترونيك وجوه به سه سطح مشتري، بين بانكي و كارتهاي پلاستيكي تقسيــم مي شود. هركدام از موارد مزبور را مـي توان به صورت خلاصه زير تشريح كرد:
سطح مصرف كننده: بخشي از بانكداري كه مربوط به ارايه خدمات به مصرف كنندگان و مشتريان نهايي است كه از شيوه هايي همچون: ماشين خودپرداز و انتقال پول در محل خريد تلفني، اينترنتي و نرم افزارهاي خانگي صورت مي گيرد.
بيـن بانكــي : انتقال الكترونيك وجوه در سطح بين بانكها كه از مشهورترين شيوه هاي آن مي توان به شبكه جهاني سوئيفت اشاره كرد. البته برخي كشورها نظير امريكا، انگلستان و مالزي از شيوه هاي ويژه اي در داخل كشور استفاده مي كنند. سوئيفت شبكه اي تعاوني است كه تسهيلات و خدمات ويژه اي را از طريق مراكز رايانـه اي در سراسر دنيا ارايه مــي دهد.
كارتهاي پلاستيكي : انتقال الكترونيك از طريق كارتهاي بدهكار، اعتبار هزينه و هوشمند است كه باتوجه به ماهيت به صورت پيش پرداخت يا بدهكاري انجام مي شود.
الهام گرفتن از هشت پادر طراحي روبوت ها
دانشمندان به تازگي دريافته اند كه هشت پا فقط برروي دو بازوي خود در كف دريا راه مـي رود. اين كشف، ايده جديدي را در ميان دانشمندان روبوتيك براي طراحي و ساخت روبوت هاي نرم و انعطاف پذير بارور ساخته است.
دانشمندان دانشگاه بركلي كاليفرنيا بر اين عقيده اند كه مي توان ماهيچه هاي مصنوعي را براساس نحوه حركت هشت پا ساخت.
هشت پا هنگام راه رفتن روي دوپاي خويش، شش پاي ديگر را در زير خود به صورت آويزان نگه مي دارد. علاوه براين، حركت به صورت بسيار نرم و سيال صورت مي گيرد. از نظر دانشمندان، هشت پا الگوي خوبي براي ساخت روبوت هايي است كه در آنها قطعات سخت وجود ندارد.
هم اكنون نمونه اي از چنين بازويي ساخته شده كه شامل لوله اي است كه در درون آن فنري كار گذاشته شده است. اين مجموعه نسبت به جريان الكتريكي حساس است و به حركت در مي آيد. لوله مزبور داراي قابليت كوتاهترشدن، بلندتر شدن و خميده شدن در جهات مختلف است. پژوهشگران اميدوارند كه بااستفـاده از قابليت انعطاف پذيري اين روبـوت ها، از آنها براي ماموريتهاي دشواري كه از روبوت هاي معمولي برنمي آيد، استفاده كنند.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: