راهبردهاي كاهش فقر
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
الف) راهبرد رشد مبتني بر حمايت از فقرا: اين راهبرد به فرايند رشد از ديدگاه كاهش فقر و ايجاد رفاه مي نگرد. ايجاد در آمد در مركز توجه اين راهبرد قرار دارد. علاوه بر كاهش فقر، به خدمات اجتماعي، شبكه هاي امنيتي، زنان، توسعه روستايي و ساختار مالياتي مبتني بر جانبداري از فقرا توجه مي شود. اغلب دولتهاي كشورهاي در حال توسعه، دستيابي به فناوري اطلاعــات و ارتباطات را به عنوان زمينه اي براي افـزايش رشد اقتصادي قلمداد مي كنند. با وجود برخي موارد موفق، بايد به اين نكته توجه شود كه تحقق آنها به خاطر شرايط ويژه اي ( مانند سطح بالاي سواد) بوده است.
در يكي از جمهوري هاي آفريقا، استفاده از اينترنت براي ارائه اطلاعات توريستي موفقيت زيادي به همراه داشته است. همچنين، فروش محصولات روستاييان از طريق اينترنت و درآمد بالاي كشاورزان كامروني در نتيجه به روز شدن اطلاعات مربوط به وضعيت عرضه و تقاضاي كاكائو در نتيجه پيگيري اين راهبرد بوده است.
ب) راهبرد معيشت پايدار: درايــن رويكرد جنبه هاي مختلف زندگي در مناطق محروم بررسي و تحليل مي شود. براين اساس به ساختارهاي اساسي همچون: كشاورزي، تفاوت در آمد و زير بناهاي مناطق روستايي توجه مي شود. از اين گذشته، مواردي مانندمحروميت ناشي از تبعيض، حاشيه نشيني، بيزاري و تحقير مورد توجه قرار مي گيرد. ديگر موارد قابل توجه نيز عبارتند از : آسيب پذيري (درمقـابل شوك خارجي و تنشهاي داخلي) و ناامني(مخاطرات جاني ناشي از وضعيت اجتماعي، جنس يا نژاد). با استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات مي توان نياز هاي فقرا را به نحو موثر تري شناسايي كرد. نكته كليدي، شناسايي و تعيين آن دسته از نيازهاي اطلاعاتي اساسي است كه تاثيري معني دار بر كيفيت زندگي فقرا دارد. استفاده از زبان محلي و ايجاد فرصت باز سازي يا حفظ دانش محلي در اين زمينه يك اولويت است.
با انعكاس اولويتهاي مربوط به افراد جامعه، پروژه هاي مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتبـــــــاطات از رويكرد هاي امرار معاش در بر گيرنده تمام افراد جامعه استفاده مي كنند. در نپال و هندوستان از طريق برنامه هاي راديويي- اينترنتي بدون برقراري تماسهاي فردي،توانسته اند اطلاعات ارزشمندي به مردم ارايه كنند.
ج) راهبرد حقوق بشر و توانمندي: دراين رويكرد، توسعه عبارت است از دستيابي فرد به حقوق فردي و اجتماعي خويش. توزيع دوباره قدرت سيــــــاسي و اهداف مربوط به توانمند سازي افراد براي ايجاد تغييرات سياسي كه جنبه اي دراز مدت از كاهش فقر است، از پايداري مطمئن تري برخوردار است. تحقق چنين تغييرات اجتماعي مستلزم دانش و سازمان دهي است.
از اين طريق مي توان با شفافيت بيشتري منابع لازم را تخصيص داد، فرايند هاي انتخابي را به انجام رساند و داده ها را شناسايي و تحليل كرد. همچنين، فرايندمشاوره در سطح وسيعتري از جامعه تحقق مي يابد و ايجاد شفافيت، تسهيل در تمركز زدايي و استفاده از اهرمهاي جامعه مدني مورد توجه قرار مي گيرد. از اين طريق، افراد در فرايند هاي تصميم گيري دخالت مي كنند و به تعامل با تصميم گيران مي پردازند. از اين گذشته، اطمينان كافي از تساوي جنسي و دسترسي برابر به آموزش از طريق آموزشهاي از راه دور حاصل مي شود.
در كنيا، گروهي از زنان با استفاده از ويديو براي ارايه اطلاعات به تصميم گيران درزمينه نيازهاي خود استفاده كرده اند. اين تجربه نشان داد كه چنين پروژه هايي از طريق مطلع كردن افراد ديگر در زمينه وضعيت كنوني زند گيشان از پويايي بالايي برخوردارند و قادر به توسعه اهداف اوليه خود هستند.
د) راهبرد منابع و توزيع دوباره ثروت: توزيع بهتر سرمايه و مديريت كارامد منابع باعث افزايش در آمد فقرا و كاهش فقر مي شود. هنگامي كه شرايط محيطي و موارد اضطراري اقتضا كند و توزيع كار امد كالاها اهميت يابد، مي توان فقرا را مورد ملاحظه بيشتري قرارداد. هدف اساسي استـــفاده از فناوري اطلاعات و ار تباطات در اين رويكرد،ايجاد توانمندي اقتصادي است. از اين فناوري مي توان براي افزايش در آمدهاي دولتي از طريق جمع آوري و اداره ماليات و مديريت كــارامدتر منابع با استفاده از رايانه بهره برد. از طريق رسانه هاي پيشرفته مي توان مردم را از و قايع مطلع كرد و با اطلاع رساني صحيح ، از نا كارامدي در كنترل اوضاع و مديريت امداد و كمك رساني كاست. مديريت اضطراري به ويژه پس از وقــــوع زلزله در السا لوادور از اهميت بيشتري برخوردار شد. در حال حاضــر،سايت هاي اينترنتي بسيار ي براي كمك به مردم از طريق اطلاعات دريافت شده از سازمانهاي بين المللي وجود دارد. در شكل شماره يك اين راهبردها، جايگاه و فصول مشترك آنها نشان داده شده است.
فناوري اطلاعات و ارتباطات در آموزشهاي سازماني
آموزش و بهسازي نيروي انساني به عنوان يكي از مهمترين نيازهاي سازمانها در عصر رقابتي كنوني است. امروزه، سازمانها سودمندي خود را در كيفيت بالاي محيط كار خود جستجو مي كنند و از اين رو به دنبال ارائه آموزشهاي كارآمدتري هستند.
توزيع صحيح هزينه ها و تمركز بيشتر بر فعاليتهاي يادگيري از اهميت بالايي برخوردار است. در برخي موارد، هزينه هاي مربوط به جابجايي افراد و تهيه امكانات لازم براي اجراي حضوري برنامه هاي آموزشي بسيار بيشتر از ديگر امكانات است. در كشورهاي پيشرفته از فناوري اطلاعات و ارتباطات به عنوان روشي موثر براي ارائه آموزشها استفاده مي كنند. چندين عامل در گزينش اين شيوه آموزشي موثر بوده است:
اقتصادهاي نوين متكي بر انجام فعاليتهاي ارزشمند به جاي فعاليتهاي انبوه هستند؛
سرعت و چالاكي به عنوان كليدي ترين عامل ايجاد و حفظ ارزشهاي سازماني است؛
بنگاههاي مدرن نيازمند شبكه اي از ارتباطات براي دريافت بازخورد سريع و رفع بهنگام نارساييها هستند.
استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات در آموزش در سازمانهاي بزرگ دنيا پس از حمله 11 سپتامبر 2001 توسعه بسياري يافته است. استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات براي آموزش، حدود 5، 10 درصد از كل زمان آموزشهاي سازماني در ايالات متحده را شامل مي شود. منافع زير ازطريق استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات در ارائه آموزش قابل حصول است:
كاركنان در هركجا كه بخواهند به مواد آموزشي دسترسي دارند و مي توانند با سرعت دلخواه فرا گيرند؛
دسترسي آسان به خبرگان و كارشناسان برجسته مقدور مي شود؛
اهداف و محتواي دوره ها با سرعت بالا و هزينه كمتري قابل تغيير است؛
پيشرفت كاركنان به راحتي قابل ملاحظه و ردگيري است؛
دوره ها با دانش و مهارتهاي ويژه لازم براي يك فرد قابل تطبيق است؛
اطلاعات درهرجايي كه موردنياز فرد باشد، در اختيار وي قرار مي گيرد.
آموزش كودكان اسكاتلندي
در سال 2003 دولت اسكاتلند مبلغ سه ميليون پــوند براي توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات در مدارس پيش دبستاني اختصاص داد، اين در حالي بود كه كارشناسان از موفقيت برنامه بر اساس يافته هاي پژوهشي خود مطمئن نبودند. بر اين اساس، طرفداران طرح بر اين نكته تاكيد مي ورزيدند فناوري اطلاعات و ارتباطات فقط به رايانه يا موارد مربوط به آن محدود نمي شود و حيطه وسيعي را در بـــر مي گيرد. استــــــدلال آنان اين بود كه كودكان مي تــوانند با فراگيري استفاده صحيح از سيستم هاي ديجيتالي، دوربينهاي ويديويي وتجهيزات صوتي و تصويري، اينترنت، تلفن و پست الكترونيك چيزهاي زيادي را بياموزند.
مهمترين مشكل در ابتداي كار، دسترسي به مربياني بود كه از مهارت كافي در اين زمينه برخوردار باشند. براي حل اين مشكل، گروهي از كارشناسان خبره به صورت متمر هدايت مربيان و برنامه ها را بر عهده گرفتند. هم اكنون، كارشناسان مزبور علاوه بر هدايت برنامه ها و مربيان در تعيين محتواي برنامه ها ي آموزشي نقش اساسي ايفا مي كنند.
روبات پرنده در خدمت شبكه مخابراتي
يكي از شركتهاي آمريكايي فعال در زمينه صنايع مخابراتي در ايالت فلوريدا اعلام كرد كه موفق به ساخت روبات پرنده اي شده است كه قادر است با پرواز در ارتفاع 13 مايلي سطح زمين، امواج تلفني را تقويت و مخابره كند. روبات 245 فوتي مزبور مراحل آزمايشي را با موفقيت پشت سر گذاشته است و بدين ترتيب قادر خواهدبود بالاتر از هواپيماهاي پيشرفته جت و پايين تر از ماهواره هايي كه در 25 تا 30 مايلي سطح زمين قرار دارند به فعاليت بپردازند. اين شركت اميدوار است نمونه هاي كاربردي و توليد انبوه روبات مزبور را تا سال آينده وارد بازار كند.
افزايش سرعت ترانزيستورها
پژوهشگران دانشگاه ايلي نويز آمريكا موفق به ساخت ترانزيستوري شده اند كه قادر است در فركانس 604 گيگا هرتز فعاليت كند. در ساخت اين تزانزيستور از نيمه هاديهاي فسفيد اينديوم و آرسنيد گاليوم اينديوم استفاده شده است. با توسعه اين ترانزيستورها و كاربرد آنها مي توان شاهد بهبود چشمگيري در مخابرات بسيار دور، محاسبات رايانه اي پرسرعت، عكسبرداري پزشكي و حسگرهاي پيشرفته بويژه در زمينه گازهاي سمي بود. اين ترانزيستورها كه با نام ترانزيستورهاي دوقطبي مشهور شده اند، تفاوت زيادي با ترانزيستورهاي اثر ميداني مشهور دارند. در اين ترانزيستــــــورها،الكترون ازاميتر منتشر مي شود، از بيس مي گذرد و توسط كلكتور دريافت مي شود. اين ترتيب باعث سريعتر شدن آن نسبت به ترانزيستورهاي كنوني شده است.
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری: