Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


بیداری جمعی: دغدغه‌ی مشترك جهان آینده

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[13 Oct 2009]   [ سید علیرضا حجازی]

نوشته‌ی: سید علیرضا حجازی


تقویم را كه مرور می‌كردم، دیدم پنجشنبه‌ای كه گذشت یعنی 16 مهر روز جهانی كودك بود و دوشنبه‌ی این هفته 20 مهرماه روز اسكان معلولان و سالمندان، روز بزرگداشت حافظ و روز ملی كاهش اثرات بلایای طبیعی است. و باز پنجشنبه‌ی هفته‌ی جاری روز جهانی نابینایان و روز جمعه نیز روز جهانی غذاست. آنچه كه در تمامی این مناسبت‌ها به عنوان عاملی مشترك می‌توان یافت، "دغدغه‌ی آینده" است.

پیش از پرداختن به امور كودكان، اگر بدانیم احتمال مرگ زنان در کشورهای کمتر توسعه یافته به هنگام زایمان و یا بر اثر عوارض مربوط به بارداری 300 مرتبه بیشتر از زنانی است که در کشورهای توسعه یافته زندگی می کنند، آنگاه وضعیت مادرانی كه در این گونه كشورها سكونت دارند، برای ما مهمتر از امور كودكان به نظر می‌رسد. این آمار در آخرین گزارش وضعیت کودکان جهان سال 2009 صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، که در روز 15 ژانویه در ژوهانسبورگ منتشر شد، آمده است.[1]

در همین حال احتمال مرگ در اولین ماه تولد کودکی که در کشورهای در حال توسعه به دنیا آمده است 14 برابر بیشتر از کودکی است که در کشورهای توسعه یافته به دنیا می آید. گزارش سالیانه وضعیت کودکان جهان یونیسف بر ارتباط میان بقای مادران و نوزادان تاکید کرده و فرصت‌هایی را برای از بین بردن فاصله میان کشورهای فقیر و ثروتمند در رابطه با مرگ و میر مادران پیشنهاد می‌کند.

و باز اگر بدانیم سالانه، بیش از یک میلیون زن از جمله هفتاد هزار دختر جوان بین 15 تا 19 سال، بر اثر عوارض مربوط به بارداری و یا زایمان جان خود را از دست می‌دهند، به عمق فاجعه پی می‌بریم. به گفته‌ی آن ونمن مدیر اجرایی یونیسف، از سال 1990 تداوم این وضعیت منجر به مرگ بیش از 10 میلیون زن شده است. به راستی برای پایان دادن به این وضعیت تاسف‌بار چه اقداماتی را باید در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی انجام داد؟ متاسفانه آنچه كه تاكنون از سوی نهادهای بین‌المللی در قالب برنامه‌های امدادی به اجرا درآمده تاثیر چندانی بر بهبودی شرایط جهان امروز نداشته و شاید مهمترین دلیل آن گستردگی مسایل در ابعادی است كه خارج از كنترل هر نهاد بین‌المللی مفرد است.

همكاری داوطلبانه‌ی كشورها در قالب سازمان‌های دولتی و خصوصی آن‌ها و نیز سازمان‌های منطقه‌ای می‌تواند به كوشش‌هایی كه تاكنون در این عرصه به عمل آمده، كمك شایان توجهی را ارایه نماید اما حتا این همكاری‌ها نیز كافی نیستند. پس چاره‌ی كار در چیست؟ چه راه‌حل واقعی می‌تواند به بحران‌هایی از این دست كه جامعه‌ی بشری را در چنگال خود اسیر ساخته پایان دهد؟

در وهله‌ی نخست باید بپذیریم آنچه كه شرایط نامساعد امروز را برای مادران، كودكان، نوزادان در مناطقی از جهان كه از امكانات و فرصت‌های برابر برخوردار نیستند،‌ پدید آورده؛ دستاورد تلخ و دردناك رقابت‌های مخرب قدرت‌های جهانی است كه برای دستیابی به منافع و منابع بیشتر پیامدهای منفی ناشی از كاركردهای مخرب خود را به مناطق دیگری از جهان تحمیل كرده‌اند كه نه تنها توانایی برطرف ساختن مسایل خود را ندارند، بلكه ظرفیت پذیرش آثار منفی حاصل از كاركردهای دیگران را نیز ندارند.

بر این اساس، بهبود این شرایط پیش از آن كه به عنوان مسوولیتی برای ساكنان این مناطق توسعه نیافته در نظر گرفته شود، تعهدی انكارناپذیر برای عوامل و قدرت‌هایی است كه جهان امروز را به چنین شرایط ناگواری دچار ساخته‌اند. صرف نظر از دلایل یا بهانه‌تراشی‌‌های سیاسی، امروز ایجاد تعادل در شرایط جهانی وظیفه‌ای همگانی و ضرورتی فراگیر است كه مقصر و قربانی را همزمان به طور یكسان در بر می‌گیرد و در این عرصه انداختن بار مسوولیت به دوش دیگری یا متهم ساختن او به پدیدآوردن چنین شرایطی نمی‌تواند كمكی در اصل موضوع یعنی پایان دادن به شرایط نامساعد جاری نماید.

جهان امروز بیش از آن كه نیازمند اقدام‌های امدادی منطقه‌ای و بین المللی باشد، نیازمند یك "بیداری جمعی" است. بیداری كه به موجب آن تمامی افراد ساكن در كشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه دریابند در قبال بهبود شرایط موجود مسوول و متعهد هستند و به جای انداختن بار گناه یا اتهام ایجاد چنین شرایطی به دوش یكدیگر، به صورت هماهنگ و یكپارچه در صدد اصلاح وضعیتی برآیند كه هر كس به تناسب انفعال یا فعالیت مخرب خود در پدیداری آن نقشی ناچیز یا بسیار داشته است.

هر روز و حتا هنگامی كه شما سرگرم مطالعه‌ی این یادداشت هستید، در برخی از کشورهای جهان کودکان و زنان روزانه در اثر بیماری، فقر و گرسنگی جان خود را از دست می دهند اما متاسفانه مرگ آنان چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد. افزایش قیمت غذا حتا در جوامع توسعه یافته تعداد افرادی را كه از تغذیه‌ی كاملی برخوردارند، كاهش داده و به تدریج نشانه‌هایی از سوء تغذیه در این جوامع به ظاهر پیشرفته نیز دیده می‌شود. به نظر می‌رسد جهان امروز به چنان خواب سنگینی دچار شده كه برای بیداری از آن نیازمند رویدادی تكان‌دهنده‌تر از تمامی حوادثی است كه تاكنون این كره‌ی خاكی را تكان داده است.

متاسفانه وقوع دو جنگ جهانی مصیب‌بار نتوانست انسان فراموشكار را از رفتن به خوابی دوباره باز دارد. روشن نیست كه وقوع چه رویداد دیگری می‌تواند به این خواب تلخ پایان دهد و همگان را از خطری آگاه نماید كه نتایج دهشتناك آن دامن همگان را خواهد گرفت و در این كشاكش كمتر كسی قادر خواهد بود كشتی خود را به ساحلی امن برساند.



اگر مساله‌ی اسكان معلولان و سالمندان به عنوان معضلی جدی بخشی از دغدغه‌ی برنامه‌ریزان و تصمیم‌سازان كشورهای گوناگون را به خود اختصاص داده است، به آن دلیل است كه هزینه‌های ناشی از فقدان مسكن مناسب برای این گروه‌های اجتماعی به نوبه‌ی خود هزینه‌های سنگین‌تری را بر منابع جوامع تحمیل كرده تا حدی كه این برنامه‌ریزان و تصمیم‌سازان به این نتیجه رسیده‌اند كه به جای صرف هزینه‌های گزاف برای جبران خساراتی كه به جامعه به دلیل عدم اسكان صحیح معلولان و سالخوردگان وارد می‌‌شود، مساله‌ی اصلی یعنی تامین مسكن مناسب برای آن‌ها مورد توجه و رسیدگی قرار گیرد.



همین مساله و دیگر مسایل مشابه در ارتباط با نابینایان و دیگر معلولان اجتماعی مصداق دارد. به عنوان نمونه موضوع حمل و نقل شهری و میان شهری نابینایان به مساله‌ای جدی در جوامع در حال توسعه تبدیل شده است و بخشی از برنامه‌ریزی‌های شهری با در نظر داشتن این ملاحظه‌ی كلیدی صورت می‌گیردو طراحی و ساخت وسایل نقلیه‌ی مناسب نابینایان، تامین گذرگاه‌های مناسب شهری برای آن‌ها و دیگر امكانات و تسهیلات ویژه برای آنان یكی از دغدغه‌های همیشگی سازمان‌هایی است كه به فعالیت برای این گروه از جوامع فعالیت می‌كنند.



به هر حال روزی فرا خواهد رسید كه نگرش جامعه‌ی بشری نسبت به مسایل و مشكلات مشترك دچار تحولی شگرف خواهد شد و دیگر هیچ مشكلی مساله‌ی انفرادی یك شخص یا یك كشور قلمداد نخواهد شد. در چنین روزی كه اوج تكامل عقلانی انسان به نمایش درخواهد آمد تمامی اعضای خانواده‌ی بشری برای رفع مسایل یكدیگر دست به كار خواهند شد و در حد توان و بضاعت خویش نهایت همكاری را برای رفع آلام و دردهای موجود به عمل خواهند آورد. چه خجسته روز و ایامی خواهد بود آن روزگاران! روزگاری كه بشارت آن را حضرت لسان الغیب، حافظ شیرازی پیش از ما این گونه دریافت كرده است:



دوش وقت سحـــر از غصه نجاتم دادند *** واندر آن ظلمت شب آب حیاتــم دادند

بیخـــود از شعشــعة پرتــو ذاتـم كـــردند *** بـــاده از جــام تجلی صفــاتم دادنــد

چه مبارك سحری بود و چه فرخنده شبی *** آن شب قدر كه این تازه براتم دادند

بعــد از این روی من و آینــه وصف جمــال *** كه در آنجا خبر از جلـوه ذاتــم دادند

من اگر كام روا گشتم و خوشدل چه عجب *** مستحق بودم و اینها بزكاتم دادند

هـاتف آنروز بمـن مژده این دولــت داد ***‌كه بـدان جور و جفــا صبر و ثباتــم دادند

این همه شهد و شكر كز سخنم میریزد *** اجر صبریست كزان شاخ نبـاتم دادند

همت حافظ و انفاس سحر خیزان بود

كــه ز بنــد غم ایـام نجـــاتـم دادند



--------------------------------------------------------------------------------

1 دورنما، شماره 8، فوریه 2009، UNICEF




مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 160


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۶ آوریل ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995