Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مايتوپيا: آرمان‌شهري به وسعت انديشه‌هاي فردي‌

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[07 Feb 2009]   [ سید علیرضا حجازی]


آرزوي ديرپا و هميشگي انسان در ايجاد آرمان‌شهرها يا همان مدينه‌هاي فاضله صرف نظر از بنيان‌هاي فلسفي و نظري، به نوبه‌ي خود تلاشي آينده‌گرا به شمار مي‌آيد. با وجود آن كه امكان تاسيس عيني و ملموس چنين شهرهايي در هنگام شكل‌گيري ايده‌ي آنها همواره در هاله‌اي از ترديد شناور بوده، تكاپوي ذهني صاحبان اين گونه ايده‌هاي آرمان‌گرايانه و آينده‌مدار نشانه‌اي انكار ناپذير از كوشش و تمناي ديرينه‌ي بشر در ايجاد فضا و محيطي است كه در آن تحقق ايده‌آل‌ها امكانپذيرتر از هر محيط ديگري است. آرمان‌شهرها پيش از آن كه بتوانند در جهان مادي و فيزيكي به واقعيت بپيوندند، در قلمروي ذهني صاحبان خود به ويژه متفكران و فيلسوفان فرصت تحقق پيدا مي‌كنند و بر اين اساس هر انديشمندي مي‌تواند به جاي آن كه منتظر تاسيس آرمان‌شهرهاي (Utopia) نه چندان واقعي بماند، آرمان‌شهر شخصي يا مايتوپياي (My-Topia) مورد نظر را در گستره‌اي به وسعت انديشه‌ي خود تاسيس نمايد.

از هنگام شكل‌گيري دانش آينده‌شناسي در اواسط قرن بيستم، حجم قابل توجهي از ادبيات آرمان‌شهري در اين رشته‌ي نوپا نمايان شد كه نشانه‌اي از تعامل انديشه‌هاي فردي آينده‌گرا با ساحت علمي اين رشته بود. بر اين اساس اهميت قلمروي انديشه‌هاي فردي و ايجاد آرمان‌شهرهاي ذهني افراد روشن ‌شد. با تداوم كنكاش‌هاي گسترده‌ي آينده‌شناسي و نگارش آثاري مانند "به سوي افق‌هاي تازه" توسط تئودور كادمان در سال 1947 نمونه‌هايي از انديشه‌هاي فردي و آرمان‌گرايانه در خصوص آينده در قالب پيش‌بيني‌هاي دانش‌بنيان فرصت بروز يافتند. اين روند به تدريج يك واقعيت را روشن ساخت، اين كه متفكران و انديشمندان آينده‌گرا اميدها و آرزوهاي شخصي خود را از آينده در قالب تحليل‌هاي آينده‌نگرانه و آينده‌شناسانه و حتا پيش‌بيني مطرح مي‌كنند.

آفرينش ايده‌هاي تازه در افق آينده‌انديشي همواره مي‌تواند مرزهاي تفكر پيرامون آينده را گسترش دهد. هنگامي كه اين ايده‌ها قالب‌هاي فردي پيدا مي‌كنند خواسته و ناخواسته متاثر از انديشه‌هاي فردي مي‌شوند و با نگاهي گذرا به اين انديشه‌هاي فردي به آساني مي‌توان سلايق و ترجيحات فردي را در آن‌ها شناسايي نمود. تجربه‌ي موجود در مطالعات آينده‌نگري و به طور كلي آينده‌پژوهي نشان داده كه ترسيم آينده‌هاي اميدبخش و امكانپذير زماني به بهترين شكل محقق خواهد شد كه انديشه‌هاي فردي دست به دست يكديگر داده و در قالب خرد جمعي نمايان شوند. شايد چنين رويكردي در توصيف يكي از ويژگي‌هاي آينده‌پژوهي راهبردي بتواند مد نظر قرار گيرد، اما در نگاهي عميق‌تر در مي‌يابيم براي دست‌يابي به خرد جمعي چاره‌اي جز شكل‌گري انديشه‌هاي فردي جداگانه و متمايز نيست و در وهله‌ي نخست اين افراد هستند كه با انديشه‌هاي متفاوت خود زمينه‌هاي بروز و نمايان شدن خرد جمعي را فراهم مي‌سازند.

انديشه‌هاي فردي و حتا جمعي در تفكر پيرامون آينده همواره با اين پرسش رو به رو هستند كه آينده‌ي جهان از آن كيست و جهان آينده چگونه جهاني خواهد بود؟ در سال‌هاي نخستين شكل‌گيري آينده‌پژوهي در مقام يك رشته‌ي علمي و دانشگاهي اين پرسشي تعيين‌كننده به شمار مي‌آمد، اما به تدريج و با افزايش مطالعات آينده‌گرا روشن شد كه اين خود ما هستيم كه صاحبان آينده‌ايم و آينده برآيند تلاش‌هاي امروز ما براي ساختن آن خواهد بود. روندهاي شتابان جهاني در حوزه‌هاي اقتصاد، فرهنگ، دانش، فناوري و سياست به گسترش اين شناخت كمك كردند و گذر زمان درك اين واقعيت را تقويت نمود كه سرنوشت جهان در اين سده و شايد در سده‌هاي آينده در همان نيمه‌ي نخست آن مشخص مي‌شود، هر چند كه ظهور عوامل شگفتي‌ساز گاهي اين برداشت ساده را با چالشي جدي رو به رو ساخته و آن را در معرض بازنگري‌هاي منطقي و واقع‌گرايانه قرار داده است.

يافتن پاسخي روشن و مستدل براي اين پرسش كه آينده‌ي جهان از آن كيست و جهان آينده چگونه جهاني خواهد بود، امروز تمامي ملت‌ها را به تلاش و تكاپو واداشته است. شايد بزرگترين آرزوي آن‌ها آگاهي از اين موضوع باشد كه در آينده‌ي راز‌آلود اين جهان كه هر روز با هزاران جلوه نمايان مي‌شود، چه جايگاهي خواهند داشت و آرمان‌هاي فردي و مشترك آن‌ها به كجا خواهد انجاميد. در هيچ برهه‌اي از تاريخ و حيات ملل و تمدن‌ها، يافتن پاسخ براي اين پرسش، تا اين اندازه مهم نبوده است.

طبيعي‌ است كه يكي از علل اين اهميت ماهيت و تغييرات برق‌آساي عصر حاضر است. در سال‌هاي اخير، جهان در حال سازماندهي مجدد خويش و ايجاد موازنه‌هاي جديدي بوده كه نقش و اهميت هر ملتي در آن تعيين و ترسيم مي‌شود. رشد آگاهي‌هاي ملي، اضمحلال نظام دو‌‌قطبي، تشكيل كانون‌هاي نوين قدرت‌هاي منطقه‌اي و جهاني و تقويت سامانه‌هاي ارتباطي، مؤثرترين عناصر در پيدايش و ترويج چنين انديشه‌اي بوده است.

از منظر خرد و انديشه‌، ممكن است واپسين روز سال 2000 ميلادي با نخستين روز سال 2001 تفاوتي نداشته باشد؛ اما رويكرد آينده‌گرا يا به بيان بهتر آينده‌آفرين چند ماه پس از آغاز سال 2001 نشان داد كه چگونه مي‌توان با آفرينش يك شگفتي‌ساز مانند حادثه‌ي 11 سپتامبر چرخش ايام را به نقطه‌ي عطفي در تغيير سرنوشت ملت‌ها مبدل ساخت.

ميل وافر انسان معاصر براي يافتن بهترين پاسخ، خلق زيباترين چشم‌انداز و معماري قصر آمال فردا يا همان آرمان‌شهر‌ها، آينده‌پژوهي را به عنوان راهبردي اميدبخش مطرح كرده است. آرمان‌ها و آرزوهاي مشترك، تمامي ملت‌ها را به شوق آورده تا براي حفظ و برتري موقعيت خويش، تصوير روشني از تحولات آينده‌ي جهان را پيش از هر جاي ديگري در اذهان خود ترسيم كنند.

انسان همواره در پي آن بوده كه آينده را مطيع خود نمايد و يا حداقل بتواند آنچه را كه در آينده روي خواهد داد، پيش‌بيني كند. به همين دليل آينده‌نگري تاريخي به قدمت خودآگاهي تاريخي بشر دارد. از آن هنگام كه انسان به زندگي تاريخ مدار و سپس تاريخ مدار بودن هستي پي برد، پيش‌بيني رويدادهاي آينده، از اهميتي سرنوشت‌ساز برخوردار شد. اما رويكردهاي غير‌علمي و فراطبيعي يا فراحسي قادر به شناخت واقعيات طبيعت و اجتماع نبودند. انسان در عصر دانش به دنبال ارايه‌ي طرحي واقع‌گرايانه‌تر از سير رويدادها، روند تكاملي آينده‌شناسي را در عرصه‌ي دانش و فناوري پي‌گيري نمود تا تبييني عقلاني‌تر و مرتبط با واقعيات گذشته و حال از رويدادها و مسير آينده‌ي آن‌ها ارايه كند.

در اين مسير همواره اين انديشه‌هاي فردي بوده‌اند كه به تكاپو در گستره‌ي تفكر پيرامون آينده مبادرت كرده‌اند. و همين انديشه‌هاي فردي زمينه‌ي شكل‌گيري دانش‌هاي طبيعي و فلسفه‌ي دانش را فراهم نمودند و در هر گام به كشف عرصه‌اي جديد نايل آمدند. به اين ترتيب دانش با آينده‌نگري و پيش‌بيني آينده همراه شد و توانمند‌ترين مكتب‌هاي فلسفه‌ي دانش در سده‌ي بيستم، قدرت پيش‌بيني را از ويژگي‌هاي دانش طبيعي و گزاره‌هاي دانش‌بنيان دانستند.

بي شك هر انديشمندي مجموعه‌اي از پيش‌فرض‌هاي ذهني را در انديشه پيرامون آينده به كار مي‌گيرد و صرف نظر از تاثيرات مثبت و منفي چنين پيش‌فرض‌هايي، شكل‌گيري شرايط و ويژگي‌هاي لازم براي تحقق انديشه‌هاي آينده‌گرا نوعي الگوي آرمان‌گرايانه را در در فضاي ذهني اين انديشمندان پديد مي‌آورد كه مي‌تواند به ساخته شدن آرمان‌شهرهاي شخصي و انفرادي بيانجامد. اين آرمان‌شهرهاي فردي با وجود تفاوت‌هايي كه با يكديگر دارند، امكان يكپارچه شدن و اتحاد و انسجام در قالبي بزرگتر يعني كشورهاي آرمان‌گرا و حتا جهاني آرماني را دارند چرا كه همگي از عنصر مشترك "آينده‌گرايي" برخوردارند. چه خوب است كه از همين امروز طراحي و ساخت آرمان‌شهرهاي ذهني خود را براي ساختن آينده‌اي بهتر آغاز كنيم.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ -  ۳ مه ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ بسوی یک انسانیت متعالی: چشم انداز ویکتور وحیدی برای آینده ای سیاره ای  وحید وحیدی مطلق

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995