Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


هفت‌ فناوري تازه سبز و اميدبخش

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[15 Mar 2009]   [ سید علیرضا حجازی]

ترجمه: سيد عليرضا حجازي


همگان مطالب گوناگوني از انرژي خورشيدي و بادي شنيده‌اند. كاربرد انرژي‌هاي تجديدشونده به دليل اهميت فراوان، موضوع مهمي در انتخابات اخير رياست جمهوري ايالات متحده بوده است، اما از هنگامي كه صفحات خورشيدي و توربين‌هاي بادي توجه همگان را جلب كردند، فناوري‌هاي سبز ديگري نيز به ميدان آمده‌اند. سوخت‌هاي زيستي جلبك ـ محور، باتري‌هاي الكتريكي ـ حركتي و زباله‌هايي كه اتانول توليد مي‌كنند، همگي روش‌هايي براي كنار گذاشتن سوخت‌هاي فسيلي هستند كه در مسير رشد و شكوفايي قرار دارند. اين فناوري‌هاي سبز آينده را به شكلي چشمگير دستخوش تحولاتي شگرف خواهند كرد.



 



1-      سوخت هاي فسيلي حاصل از جلبك كه بر اثر انتشارات كربني توليد مي‌شود


شركت سيكوئسكو در كاليفرنيا از ميكروب‌ها براي جذب دي‌اكسيد كربن نيروگاه‌ها و تبديل آن به مواد لازم براي تغذيه‌ي توليدكننده‌هاي سوخت زيستي استفاده مي‌كند. توليد سوخت زيستي از جلبك‌ها كار تازه‌اي نيست، ‌اما انجام اين كار در يك محيط بسته و بدون انجام فرايند فتوسنتز رويكرد تازه‌اي است. اين كار يكي از بزرگ‌ترين موانع موجود بر سر راه توليد انرژي در جهان امروز را از ميان برمي‌دارد و يا به ديگر عبارت، انتشار كربن را برطرف مي‌سازد و در همان حال، با توليد كمترِ غذا يا موجودات طبيعي براي توليد سوخت زيستي مانند اتانولِ ذرت، رقابت مي‌كند.


اما اين فناوري تازه‌ي سبز چيست؟ اگر سيكوئسكو از انتشارات حاصل از يك نيروگاه نفتي يا ديزلي استفاده مي‌كند، شما نيز مي‌توانيد انتشارات كربني محل خود را گردآوري كنيد و آن‌ها را به سوخت‌هاي زيستي تبديل كنيد و از راه يك نيروگاه بارها به مصرف برسانيد.


 


2-      توكاماك همجوشي هسته‌اي


همجوشي هسته‌اي موضوع جالبي است؛ شماري اتم هيدروژن را تا ميليون‌ها درجه حرارت مي‌دهيد و در نتيجه، منبعي بزرگ و ارزان از انرژي را با كم‌ترين پسماند براي همگان در اختيار خواهيد داشت. اما چالش همجوشي آن است كه نگهداري اين سوخت بي‌نهايت داغ يا پلاسما نيازمند جعبه‌ي مناسبي است و در چنين حالتي، هر چيزي كه به دست انسان ساخته شده باشد، با قرار گرفتن در مجاورت آن خواهد سوخت. به همين دليل، پژوهشگران سراسر جهان براي كار بر روي راكتور آزمايشي حرارتي هسته‌اي بين‌المللي گرد آمده‌اند و مي‌كوشند تله‌ي پلاسمايي بهتري بسازند. اين مجراي مستحكم كه قطري معادل 17 متر دارد،‌ توسط سيم‌پيچ‌هاي ابر رسانايي محاصره خواهد شد كه ميدان‌هايي مغناطيسي با قدرتي يكصد هزار برابر قوي‌تر از ميدان‌ مغناطيسي زمين را توليد مي‌كنند. اين پروژه‌ با بودجه‌اي 15 ميليارد دلاري اجرا مي‌شود كه نيمي از اين مبلغ، يعني حدود 5/7 ميليارد دلار براي جلوگيري از ورشكستي شركت بزرگ جنرال موتورز به صورت وام به اين شركت پرداخت شده است.


 


اما چرا اين فناوري سبز است؟ تغذيه‌ي يك راكتور همجوشي با استفاده از ايزوتو‌پ‌هاي هيدروژن، يعني دوتريوم و تريتيوم صورت مي‌گيرد كه در اقيانوس‌ها وجود دارد. فرايند همجوشي اندكي پسماند قابل استفاده مانند هليوم نيز توليد مي‌كند. هليوم در ساخت وسايل صنعتي كاربردهاي ويژه‌اي دارد و تنها صرف باد كردن بادكنك‌هاي كودكان يا ساخت بالون‌هاي فضايي نمي‌شود.  


 


3-      بازسازي خودروهاي الكتريكي


پيش از اين، تبديل ماشين‌هاي قديمي به خودروهاي الكتريكي براي كارگاه‌هاي نوسازي خودرو نوعي سرگرمي به شمار مي‌آمد، اما شركت الكترادرايو سن فرنسيسكو فرايندي را طراحي و اجرا كرده است كه به موجب آن مي‌تواند هر ماشين مصرف‌كننده‌ي سوخت فسيلي را به خودروي الكتريكي تبديل كند. اين شركت موتور سوخت فسيلي خودروي شما را با يك موتور الكتريكي و تجهيزات آن جايگزين مي‌كند و در اين ميان، تمايزي ميان خودروهاي قديمي و تازه وجود ندارد. تمامي سامانه‌هاي خودرو بازسازي شده، الكتريكي بوده و از سهولت و كارايي بيشتري برخوردار هستند. هزينه‌ي هر بازسازي حدود 20 هزار دلار است، شما با پرداخت چنين هزينه‌اي دست‌كم 6 سال از آسودگي خاطر برخوردار خواهيد بود.


 


اما چرا اين فناوري سبز است؟ امريكا هم اينك 250 ميليون دستگاه خودرو دارد. حتا اگر وسايل نقليه‌ي الكتريكي جديد در آينده به طور گسترده دسترس‌پذير باشند، تعويض تمام ناوگان ملي لحظه‌اي بيشتر به طول نخواهد انجاميد. شركت الكترادرايو اين وسايل نقليه را براي استفاده‌ي دوباره توانمند خواهد ساخت و عمر اين وسايل را افزايش داده و استفاده از آن‌ها را آسان‌تر خواهد ساخت. اين شركت در نظر دارد در آينده نمايندگاني را براي تعويض و بازسازي در سراسر ايالات متحده به كار بگمارد.  


 


4-      فناوري‌هاي خودرو تا شبكه‌ سراسري برق


چرا به جاي ساختن يكصد نيروگاه جديد و بزرگ، چند ميليون نيروگاه كوچك نسازيم؟ بنيان‌گذاران شركت اينترنتي گوگل نگاهي به طرح استفاده از خودروهاي تركيبي و الكتريكي به عنوان باتري‌هايي براي ذخيره‌ي انرژي و بهره‌برداري از آن‌ها در هنگام اوج مصرف شبكه‌ي سراسري برق دارند. با متصل ساختن خودرو‌ها در هنگام توقف به يك شبكه‌ي ويژه و سراسري مي‌توان حجم در خور توجهي از الكتريسيته را براي مصارف شهري تامين كرد. در ماه اكتبر سال گذشته، مرحله‌ي نخست پروژه‌اي با عنوان «فناوري‌هاي خودرو تا شبكه‌ي سراسر برق» يا به اختصار V2G در شهر بولدر در ايالت كلرادو با پيوستن 60 مصرف كننده به اين طرح آغاز شد كه همگي آن‌ها خودروهايي تركيبي داشتند. فناوري‌هايي كه هم اينك در دست توسعه هستند از چالش و تنگناي كابل و كابل‌كشي رهايي خواهند يافت و براي دسترسي به برق باتري‌هاي خودروها از سامانه‌هاي بي‌سيم بهره‌مند خواهند گرفت. براي آگاهي كاربران از ميزان برق موجود در باتري‌هاي خودرو هنگام رانندگي و ميزان الكتريسيته‌ي برداشت شده از باتري‌هاي خودرو‌هاي آن‌ها تمهيدات لازم پيش‌بيني شده است و تجهيزات كنترلي و نظارتي ويژه‌اي طراحي و ساخته شده است.


 


5-      شبكه‌سنجي جديد


اگر فناوري شبكه‌ي برق سراسري خودروها را به خانه‌ها تعميم دهيم، منبع ديگري از انرژي تجديد شونده را در اختيار خواهيم داشت. در حال حاضر، 30 ايالات در امريكا از قوانين شبكه‌سنجي برخوردار هستند. اين قانون به مفهوم آن است كه هر يك از مشتركان شبكه‌ي سراسري از راه توليد برق و انتقال آن به شبكه‌ي سراسري از تخفيف‌هاي ويژه برخوردار خواهند شد. براي مثال، خانه‌هايي كه روي سقف و شيرواني آن‌ها سلول‌هاي خورشيدي نصب شده است، مي‌توانند بخشي از انرژي توليدي خود را در صورت عدم نياز به شبكه‌ي سراسر اجاره دهند و در مقابل، هزينه‌هاي مصرفي خود را از شبكه‌ي سراسري برق كاهش دهند. در اين ميان، خانه‌هاي قديمي و مزارع بزرگ‌ مي‌توانند سهم در خوري داشته باشند. فناوري V2G خواهند توانست با شبكه‌ي خود، سنجش دقيقي از ميزان برق توليد و مصرف شده از سوي منازل و ساختمان‌ها به دست آورد. 


 


6-      كارخانه‌هاي توليد اتانول از زباله‌ها


سوخت‌هاي زيستي چالش عمده فراروي خود دارند: توليد سوخت زيستي مي‌تواند از ديدگاه اقتصادي و زيست محيطي پر هزينه‌تر از مزاياي آن باشد. اما اگر اين سوخت‌ها را از مواد دور ريختني توليد كنيم، چطور؟ تبديل پسماندهاي كشاورزي به اتانول تجربه‌ي مناسبي بوده است و مي‌توان اين تجربه را كاربرد پسماندهاي شهري نيز تكرار كرد. حرارت و فشار، اين پسماندها را به الكل‌هايي تبديل خواهد كرد كه مي‌توانند به عنوان سوخت به كار گرفته شوند. با در پيش گرفتن روش‌هاي كم هزينه براي توليد سوخت‌هاي زيستي، مي‌توان اتانول را با هزينه‌اي معادل يك دلار به ازاي هر گالن توليد كرد. اين رقم 65 درصد كمتر از هزينه‌ي توليد اتانول از پسماندهاي مزارع ذرت است.


 


7-      برقِ آبي حاصل از جريان رودخانه


در جهانِ انرژي‌هاي تجديدشونده «تناوب» واژه‌اي است كه موجب بيداري نيمه شب مديران كارخانه‌هاي توليدكننده‌ي اين انرژي‌ها مي‌شود. انرژي‌هاي خورشيدي و بادي نيازمند باد و آفتاب هستند، منابعي كه همواره و در تمام مدت شبانه‌روز و روزهاي هفته در دسترس نيستند و استفاده از‌ آن‌ها در ساعات اوج مصرف، مانند شب هنگام يا در زمستان عملي نيست. بر اين پايه، بازگشت به جريان آب به عنوان قديمي‌ترين منبع توليد انرژي امري منطقي به نظر مي‌رسد. سدها و نيروگاه‌هاي آبي با توجه به همين ملاحظه، از ديرباز مورد توجه قرار داشته‌اند. اما اينك با ابداع مفاهيم تازه، از جمله توربين‌هاي متحرك كه روي سطح رودخانه‌ها مستقر مي‌شوند و نيازي به احداث سد و انباشت آب در پشت آن‌ها ندارند، شكل‌هاي تازه‌اي از انرژي الكتريكي توليد مي‌شوند كه اغلب وقفه‌اي در توليد آن‌ها ايجاد نمي‌شود.


 


منبع: http://dvice.com/archives/2008/11/7_promising_new.php


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ -  ۳ مه ۲۰۲۴

خبرهای علمی

+ چرا باید تهدید زلزله در تهران را جدی گرفت؟ فرهاد یگانه

+ مدلي براي عناصرتوليد كنندۀ انديشه درمغز Kurzweil

+ ذهن آگاهی چیست؟ فرامرز کوثری

+ یافته هایی عجیب درباره سوخت و ساز بدن مترجم : مهدی پیرگزی

+ هوشمندانه ورزش کنید مترجم: ندا اظهری

+ فناوری چگونه مغز ما را تغییر می دهد؟ مترجم: مهدی پیرگزی

+ علمی به نام «کار تیمی» مترجم: مهدی پیرگزی

+ قرن مهندسی ژنتیک 

+ انواع دنیاهای موازی 

+ ورود به دنیاهای موازی 

+ نگاهی علمی به ذهن انسان حمیدرضا مازندرانی

+ پایانی با شکوه کاسینی و درس هایی برای ساکنان شهری دور پوریا ناظمی

+ چه کسی انرژی را درمان می‌کند؟ هرمز پوررستمی

+ پژوهشگران برای اولین بار مغز انسان را به اینترنت متصل کردند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی ده سال زودتر از بروز نشانه‌ها، آلزایمر را تشخیص می‌دهد حمیدرضا تائبی

+ افزایش توانایی ذهن با نرمش مغزی 

+ تاریکی جهان یا تاریکی خرد پوریا ناظمی

+ رابطه بین هوش افراد و طول عمر آنها چگونه است؟ 

+ میرزاخانی: خوش‌شانس بودم و در زمان درستی به دنیا آمدم حمیدرضا تائبی

+ چرا خوشحالی مانع خلاقیت می‌شود؟ مهسا قنبری

+ سری شبکه عصبی: انواع شبکه عصبی 1 

+ سلول‌های بنیادی به کمک درمان ناباروری می‌آیند 

+ آیا جسدی که به روش سرمازیستی منجمد شده است دوباره به زندگی بازخواهد گشت؟ 

+ آیا انسان به حداکثر طول عمر خود رسیده است؟ 

+ چرا بچه‌ها تلویزیون را بیشتر از کتاب دوست دارند؟ روح‌الله کریمی

+ ملاحظات فنی چالش ساخت کیسه‌ آفرزیس برای جداسازی سلول‌ها 

+ انقلابی که اتفاق نیفتاد! دکتر شیرزاد کلهری

+ حافظه‌های مصنوعی؛ رویـای واقعـی حمیدرضا تائبی

+ چرا افراد باهوش از چند وظیفه‌گی اجتناب می‌کنند؟ مهسا قنبری

+ اظهارنظر جنجالی ایلان ماسک: رابط مغز و کامپیوتر ضامن بقای انسان‌ها حمیدرضا تائبی

+ افسردگی اختلال ذهنی نیست؛ راه‌کار مغز برای حل مشکل است! حمید نیک‌روش

+ کامپیوتر کشف کرد انسان‌ها چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهند حمیدرضا تائبی

+ محاسبات مقاوتی: برمبنای مغز انسان 

+ نور، این «ذره – موج» پُر از زیبایی و راز همنشین بهار

+ بهره‎برداری از هوش‎اجتماعی نیروی‎کار آینده به کمک فناوری  مترجم: فریبا ولیزاده

+ بازگشت از آن دنیا محمدرضا تجلی

+ شبيه‌سازي مغز در 2015. 

+ کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی 

+ DNA روش آینده ذخیره اطلاعات خواهد بود؟ 

+ چرا علم با بحران مشروعیت و بی‌اعتمادی روبرو است؟ 

+ علم رهایی بخش 

+ مغز و اسرار آن (جهش غول‌آسای بعدی علم – بخش نخست) پوریا ناظمی

+ چرا سفر به مریخ مهم است؟ پوریا ناظمی

+ آشکارشدن امواج جاذبه؛ لحظه‌ای مهّم در تاریخ علم  همنشین بهار

+ ذهن زیبا یا متوهم ؟ فاطمه سیارپور

+ پیش به سوي یک استراتژي دموکراتیکی براي علم ویلیام کري

+ در آینده ای نزدیک دندان ها با شیشه ترمیم می شوند 

+ کبدچرب؛ بیماری آینده 

+ توربینی که پرواز می‌کند و چند برابر توربین‌های زمینی برق تولید می‌کند. 

+ خودرو‌هایی که با هم حرف می‌زنند جواد عسگری

+ شیوه‌های نوین درمان آسیب‌های مغزی 

+ کم‌آبی؛ هشداری برای 14 کشور خاورمیانه فرناز حیدری

+ چرا مخالف شبيه سازي انساني هستم؟ جرمي ريفکين

+ تبدیل بافت سرطانی به بافت سالم در آزمایشگاه bbc

+ دانشمندان در آزمایشگاه یک مغر انسان پرورش دادند 

+ طول عمر انسان محدودیت ندارد 

+ ويتامين‌هاي کاهش و افزايش وزن 

+ ناسا از کشف شبیه‌ترین سیاره به زمین خبر داد 

+ مغزهای متصل شده موش ها، کامپیوتر ارگانیک تولید می کند رضا مولوی

+ چگونه هوش هیجانی (EQ) خود را از 6 راه افزایش دهیم ؟  شیما عنایت فرد

+ ترکیب اپتوژنتیک و MRI برای مطالعه بیماری‌های مغزی 

+ دیدن با زبان امکانپذیر شد 

+ دستم را بفشار تا بگویم چقدر زنده می‌مانی بی بی سی

+ ناسا: رسیدن به سرعتی بیش از سرعت نور هنوز در حد رویا است بی بی سی

+ پیوند قلب مُرده به انسان برای اولین بار در جهان 

+ تاثیر درآمد والدین بر آناتومی مغزی کودکان 

+ چشم مصنوعی مجهز به وای – فای ساخته شد 

+ قدرتمندترین خودروی تمام برقی جهان ساخته شد 

+ کشف ارتباط سریع فکر کردن با عملکرد نوعی ژن 

+ استفاده از سفیده‌ تخم مرغ در فرآیند تولید نانوذرات 

+ نخستین قدم برای دستیابی به شهر هوشمند 

+ ساخت نوعی نانودارو برای درمان عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها 

+ «بهبود وضعیت اخلاقی مرهون خرد و دانش است و نه فقط ادیان»  کامبیز توانا

+ تصویربرداری فوق پیشرفته از میکروب‌ها و ذرات نانو با دستاورد ساخت داخل 

+ کشف راز مهمترین ژن استخوان ساز توسط محقق ایرانی دانشگاه آلاباما 

+ کاشت حافظه مصنوعی در مغز برای به یاد آوردن خاطرات 

+ زمین آن‌قدرها هم به ماه وابسته نیست  Space

+ رمزگشایی از اسرارآمیزترین ذرات بنیادی حامد الطافی مهربانی

+ پیش‌بینی زمان مرگ با کاهش قدرت بویایی 

+ برنامه‌های سوئیس برای توسعه دیپلماسی علم (۳) 

+ شروع به کار نیروگاه تولید برق از انرژی امواج دریا 

+ مصرف شکر را به «پنج تا ده درصد» رژیم غذایی روزانه کاهش دهید 

+ آیا نظریه «بیگ‌بنگ» به چالش گرفته شده است؟ بکتاش خمسه پور

+ پروفسور سرکار آرانی : “چرا” شروع یادگیری است 

+ روزنامه نگار ی علم پوریا ناظمی

+ ویژگی های فلسفی هوش مصنوعی چیست؟  

+ پیش بینی فناوری ها و رویدادهای علمی آینده  تحریریه‌ی بیگ بنگ

+ جهانی برخاسته از هیچ! میچیو کاکو

+ یادگیری چگونه رخ می دهد؟ 

+ هوش مصنوعی و آینده ترسناک بشر 

+ ۱۱ دلیلی که شیر دیگر یک غذای جادویی نیست  نسیبه خانلرزاده

+ چگونه به ناممکن ها دست پیدا کنیم؟  

+ اختراعات تصادفی که جهان را تغییر داد جواد ارشادی

+ این درد می تواند از علایم افسردگی باشد 

+ خالکوبی هپاتیت می آورد؟ 

+ چگونه به وسیله اینترنت تحقیق کنیم؟  ربابه نصیرزاده

+ طراحی دیش‌هایی برای تولید برق، آب پاکیزه و تهویه مطبوع از خورشید 

+ ۱۴۸ فناوری و راهکار برای مدیریت بحران کم‌آبی 

+ شیمی درمانی تا ۲۰ سال دیگر منسوخ می‌شود 

+ برقراری اولین ارتباط تله‌پاتی مغز به مغز در جهان 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995