Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


زنان مهندس

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[19 Oct 2003]   [ كتي هافنر]








ترجمه: عليرضا عبادتي
بعد از آن كه «الن اسپرتوس» موفق شد دكتراي خود را در زمينه كامپيوتر از معروف ترين موسسه فناوري دنيا يعني ام آي تي (كه كعبه آمال بسياري از كامپيوتر دوستان عالم است) دريافت كند فرصتي براي وي به وجود آمد كه به اعضاي هيات علمي همان دانشگاه ملحق شود. همچنين مانند خيلي از متخصصان كامپيوتر شغلي بسيار پردرآمد و با پرستيژ در انتظار او بود،به خصوص كه «الن» دكتراي خود را اوايل دهه ۹۰ و در اوج نياز به متخصصان كامپيوتر و اينترنت كسب كرده بود. اما در كمال تعجب و برخلاف انتظار همه، او دانشگاهي را در اوكلند كاليفرنيا انتخاب كرد و در دانشكده «ميلز» Mills College كه مخصوص بانوان است مشغول به تدريس شد. قصد او اين بود كه تا جايي كه در توان دارد جذابيت دنياي كامپيوتر و اينترنت را به زنان معرفي كند. مخصوصاً كه معمولاً زنان نسبت به مردان در زمينه فناوري و تكنولوژي كمتر به مدارج بالاي دانشگاهي و اجرايي رسيده اند. همان طور كه خودش مي گويد خودش را وقف آن كرده است كه دختران و زنان جوان را تشويق كند تا تحولي در آمار و ارقام حوزه كامپيوتر و اينترنت ايجاد كنند و نسبت متخصصان زن به مرد تا اين اندازه اختلاف فاحش نداشته باشد. «الن» مي گويد: «هيچ منافاتي بين زن بودن و عاشق سينه چاك كامپيوتر بودن وجود ندارد.» ده سال پيش روزنامه نيويورك تايمز الن و دو تن ديگر را به عنوان زنان دانش آموخته از ام آي تي معرفي كرد،به ويژه كه هر سه نفر، پيش از رسيدن به سن سي سالگي موفق به دريافت دكتراي (PhD) خود شده بودند. از آن دو نفر ديگر يكي «استفاني وينر» بود كه به عنوان طراح تراشه كامپيوتر به شركت اپل پيوت و دومي «مگان اسميت» به عنوان مهندس فني وارد شركت جنرال مجيك General Magic شد. جنرال مجيك اوايل دهه ۹۰ بسيار پرآوازه و دهان پركن آغاز كرد اما سال هاست كه ديگر كسي حتي يادي هم از آن نمي كند.
هر كدام از اين سه نفر پا به عرصه اي گذاشتند كه تاكنون هيچ زني جرات نزديك شدن به آن را نداشته است. اگر چه هركدام موجب ايجاد تغيير در فضايي شدند كه به آن وارد شده بودند اما چون تعداد دانش آموختگان زن در رشته هاي فني و مهندسي و تكنولوژي بسيار معدود است تغييري كه اين سه در محيط خود به وجود آوردند چندان چشمگير نبود. به گزارش موسسه غيرانتفاعي «زنان و تكنولوژي» در پالوآلتوي كاليفرنيا ده سال پيش فقط ۱۵ درصد دانش آموختگان رشته فني و مهندسي و رشته هاي فناوري را زنان تشكيل مي دادند و بعد از گذشت ده سال اين رقم چندان تغيير نكرده و در حال حاضر فقط ۲۰ درصد اين آمار و ارقام به زنان تعلق دارد. به علاوه به گزارش «بنياد ملي علم» درآمد مردان نسبت به زنان در اين گونه رشته ها تبعيض آميز است. به عنوان مثال درآمد متوسط مردان در سال حدود ۶۵ هزار دلار و زنان ۵۵ هزار دلار است.

مگان اسميت



البته در دانشگاه، حضور زنان چشمگيرتر از حضورشان در بازار كار است. در سال ۱۹۹۳ از ۶۱ نفري كه از موسسه فناوري ماساچوست دكترا گرفتند ده نفر زن بودند در حالي كه در سال ۲۰۰۳ نيز از ۶۳ نفر دانش آموخته دكترا باز هم ۱۰ نفر را زنان تشكيل مي دادند. اگر چه اكثر كساني كه در رشته هاي فني و مهندسي دانش آموخته اند در همان رشته ها مشغول فعاليت مي شوند اما گاهي پيش مي آيد كه مجبور مي شوند گريزي به رشته هاي ديگر بزنند. «مگان اسميت» كه اكنون ۳۸ سال دارد از همان ابتدا و به خصوص به خاطر آن كه شركت جنرال مجيك موفق از آب درنيامد مجبور شد به رشته مديريت روي بياورد. «استفاني وينر» هم كه در هنگام فارغ التحصيلي دو فرزند داشت و اكنون چهار فرزند دارد.براي آن كه ميان كار و زندگي تعادل ايجاد كند مجبور شد بسياري از بلند پروازي هاي خود را فدا كرده و اكنون در يك دفتر حقوقي مشغول به كار است. «الن اسپرتوس» هم كه اكنون ۳۵ سال دارد. او در دوران ليسانس مقاله اي تحت عنوان «چرا تعداد زناني كه در علوم كامپيوتر دانش آموخته مي شوند تا اين حد كم است؟» ارايه كرده بود، اكنون نيز به تدريس و تحقيق و نوشتن مقالات گوناگون در علوم كامپيوتر مشغول است.
اكثر زناني كه در رشته هاي فني و مهندسي دانش آموخته مي شوند تمام انرژي و وقت خود را صرف مي كنند تا زماني فرا برسد كه حضور زنان در عرصه هاي فني و مهندسي يك استثنا نباشد و به يك نرم اجتماعي تبديل شود.
با اين وصف با همه آن كه «الن اسپرتوس» مشاغل پردرآمد را رها كرد و خود را وقف افزايش تعداد زنان در رشته هاي كامپيوتر و اينترنت كرد اما حقيقت اين است كه حتي موفق نشد آمار را در دانشكده اي كه در آن مشغول به تدريس شده، تغيير دهد. در حال حاضر تعداد دانش آموختگان در رشته علوم كامپيوتر در دانشكده ميلز همچنان پايين است. در سال فقط دو تا شش نفر از اين دانشكده موفق به اخذ ليسانس در رشته كامپيوتر مي شوند. حتي تعداد كساني كه به تحصيل در دوره هاي ميان رشته اي مثل كامپيوتر در موسيقي يا كامپيوتر در تجارت يا كامپيوتر در آموزش مي پردازند هم افزايش نيافته است. اگر چه كه دانشجويان به كلا س هاي فوق برنامه در زمينه كامپيوتر علاقه نشان مي دهند و در كلاس هاي «الن اسپرتوس» شركت مي كنند اما هنوز دورنماي كم شدن فاصله ميان مردان و زنان چندان روشن نيست.او هنوز اصرار دارد كه اين جمله را به اثبات برساند كه «فقط مردان خوره [كرم] كامپيوتر نيستند.»

الن اسپرتوس



تز دكتراي «الن اسپرتوس» در مورد بازيافت اطلاعات از اينترنت بود، در واقع همان ايده اي كه براي گوگل شهرت جهاني آفريد. در حالي كه «الن» به جاي آن كه دانش و تحقيقات خود را در مسير اصلي اش قرار دهد خود را وقف موضوعي كرد كه احتمالاً در نسل كنوني يا شايد در نسل هاي كنوني تحقق ناپذير باشد. الن مي گويد از اين كه به دانشكده ميلز رفته است، پشيمان نيست اما از اين جهت كه مي توانست هر دو را با هم داشته باشد، اما فقط به يكي پرداخته ناخشنود است.
مگان اسميت هم كه عشق به مكانيك را از سال هاي ۱۹۸۷ به بعد پيدا كرد و در همان سال موفق به طراحي يك خودروي خورشيدي شده بود در سال ۱۹۸۸ نيز به عنوان موضوع پايان نامه فوق ليسانس نوعي جوي استيك موتور داري طراحي كرد كه در بازيگر احساسات گوناگوني را بر مي انگيخت. بعد از دريافت دكترا به كمپاني جنرال مجيك پيوست كه بخشي از شركت كامپيوترسازي اپل بود. چون موفق از آب در نيامد مجبور شد به پايگاه اينترنتي پلنت اوت برود و آن جا تا سمت مدير اجرايي پيش رفت اما سرانجام سر از كمپاني گوگل در آورد، اما در آن جا يكي از زناني بود كه دانش آموخته رشته هاي فني و مهندسي بودند. اكثر آنها توانايي ها و مدارك فني خود را كنار گذاشته و وارد حوزه مديريت شده بودند. شايد اوضاع براي «استفاني وينر» از همه سخت تر بود. چون رشته اي كه او دنبال كرده بود يعني طراحي تراشه كامپيوتر يكي از دشوارترين رشته هاست و تعداد زناني كه وارد اين حوزه مي شوند بسيار اندك است، به طوري كه در چندين سال اخير هرگز تعداد علاقه مندان زن به چنين رشته اي افزوده نشده است.

استفاني وينر



چون در اين زمينه تعداد زنان دانش آموخته كم است او مجبور بود نقشي را كه تا كنون هيچ كس بازي نكرده، بازي كند. همكاران و همكلاسي هايش او را تشويق مي كردند اما آن چه مانع از آن شد كه وي بتواند نقش يك الگو را بازي كند، داشتن چهار فرزند بود. او كه بعد از كمپاني اپل، مدير پروژه طراحي تراشه مخصوص كارهاي گرافيكي در شركت ۳dfx Interactive شد اما سرانجام سر از يك دفتر حقوقي در سيليكون ولي (قلب كمپاني هاي فناوري در آمريكا) در آورد. در آن شركت اختراعات جديد به ثبت مي رسد. قبل از آن كه در اين دفتر حقوقي مشغول به كار شود ۵۰ ساعت در هفته كار مي كرد اما اكنون فقط ۳۰ ساعت در هفته كار مي كند تا به رتق و فتق امور زندگي نيز برسد. او نيز كه از كم بودن تعداد زنان در رشته هاي فني و مهندسي ابراز تاسف مي كند مي گويد،در تمام اين مدتي كه در دفتر حقوقي ثبت امتيازات مخترعين كار كرده است حتي به يك مورد زني كه قصد به ثبت رساندن اختراعش را داشته باشد،برخورد نكرده است.
اگر چه نسل كنوني نمي تواند انتظار داشته باشد كه نقش زنان به اندازه مردان در همه عرصه هاي كار و بازار پررنگ باشد اما يك نكته جاي شادماني و افتخار دارد و آن نكته اين است كه ديگر اگر كسي خانمي مثل «مگان اسميت» را در محل كار ببيند او را با منشي دفتر اشتباه نمي گيرد! اكنون زناني مانند اسپرتوس، اسميت و وينر مايه افتخار جامعه زنان هستند چون علاوه بر دستاوردهاي علمي و تحقيقي، الگويي براي ساير زنان و دختران ايجاد كرده اند.كمپاني هاي بزرگي نظير آي بي ام، سيسكوسيستم و مايكروسافت برنامه هاي دراز مدتي براي تشويق دختران براي گرايش به رشته هاي فني و مهندسي دارند.
گرچه نشانه هاي پيشرفت مشاهده مي شود اما به نظر مي رسد كه اين پيشرفت ها قدري كند صورت مي گيرند. اولين زني كه از دانشگاه ام آي تي دكترا گرفت «الن سوالو ريچاردز» در سال ۱۸۷۱ بود. اما اكنون فارغ التحصيلان زن رشته هاي فني و مهندسي دختران خود را به يادگيري رياضي و علوم تشويق مي كنند.
منبع: نيويورك تايمز ۲۱ اوت ۲۰۰۳

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۸ مارس ۲۰۲۴

دموکراسی دیجیتال

+ دموکراسی الکترونيک نسل سوم مشاركت مردم  فائزه حیدری و معصومه كاظمی

+ تمایل به سینمای سیاسی در عصر دموکراسی 

+ شبکه‌های اجتماعی مجازی، گامی به سوی دموکراسی رضا سیف پور

+ درس هایی از گذر موفقیت آمیز به دمکراسی ترجمه :فرهاد یزدی

+ دموکراسی انجمنی و مدیریت شکاف‌های قومی: قسمت چهارم افشین اشکور کیایی

+ دموکراسی انجمنی و مدیریت شکاف‌های قومی قسمت سوم افشین اشکور کیایی

+ دموکراسی انجمنی و مدیریت شکاف‌های قومی (بخش دوم) افشین اشکور کیایی

+ دموکراسی انجمنی و مدیریت شکاف‌های قومی افشین اشکور کیایی

+ آزادی اطلاعات و حق دسترسی: بنیان دموکراسی 

+ دموکراسی الکترونيک؛ نسل سوم مشاركت مردم فائزه حیدری و معصومه كاظمی

+ ﭼﻨﺪﺟﻬﺎﻧﻲ و آزﻣﻮنﭘﺬﻳﺮي 

+ بحران های مالی در جهان پایه های دموکراسی را لرزاند/ اقتصاد، دموکراسی را به پایان خط می رساند؟  اکونومیست

+ دموکراسی موفق ترین ایده سیاسی در قرن 20 بود. چرا دچار مشکل شده و برای احیای آن چه می توان کرد؟ گزارش اکونومیست

+ آزادی در اینترنت: ارزیابی جهانی دنیل کالینگرت و سارا کوک

+ دموکراسیِ زاده شده در فضای دیجیتالی فیلیپ ن. هاوارد

+ اينترنت در اختيار هيچ كس نيست پروفسور يحيي كمالي‌پور

+ دموکراسی روی اینترنت 

+ دموكراسي‌‏‎ در‏‎ اينترنت‌‏‎  مهندس‌‏‎ ساشا‏‎ آصفي‌‏‎ فرد‏‎

+ بررسي جامعه انساني و تأثير اطلاعات بر آن دکتر محسن خلیلی -- مجتبی کفاشان

+ دموکراسی روی خطوط اینترنت  شيده لالمي

+ عصر مجـــــــــــــازی: چهارمین موج تغییر مینا کرمی

+ روياي دموكراسي ديجيتال‌ فريبا فرهاديان‌

+ آزادی اطلاع رسانی در عصر جهانی شدن  

+ دمكراسي سنتي و دمكراسي ديجيتال  ناصر اسدي

+ آزادی دسترسی به اطلاعات در ایران ؟ زهراسخی

+ مهم‌ترین ویژگی عصر ارتباطات 

+ وقتی دانش دموكرات می‌شود  فرشيد محبي

+ تارنماهای شبکه اجتماعی بر جامعه اردن تاثیر می گذارد محمد غزال در عمان

+ رای جوانان برنامه های انتخاباتی اردن را دگرگون کرده است محمد غزل از عمان

+ خود سانسوري و دموكراسي ديجيتالي  ادريس ابراهيم نژاد ــ نقده

+ دموكراسى شهرى و فضاهاى عمومى [ دموکراسی دیجیتال ]  محمد حسين فيروزي

+ روياي دموكراسي ديجيتال‌ فريبا فرهاديان‌

+ دموكراسي مستقيم عباس عمادي

+ فرهنگ، اد بيات، آزادی بيان وکرامت انسانی چيست؟؟؟ زيميرو اسکاری

+ جايگاه بنيادي آزادي بيان و اطلاعات در جامعة معرفتي: فرصت ها و محدوديت ها دكتر رويا معتمدنژاد

+ قانون آزادى اطلاعات از تله دموکراسى تا دموکراسى الکترونیکى سیامک قاجار

+ دموکراسى الکترونيکى و شهروندى جديد  لوئيس . ای . فريدلند

+ دموکراسي الکترونيک؛نسل سوم مشاركت مردم فائزه حيدري و معصومه كاظمي

+ دموكراسي گفت وگويي در عصر جهاني شدن 

+ عصر اطلاعات؛ پلیس‌هایی بدون یونیفرم شبنم کهن‌چی

+ ركن پنهان دموكراسي امير وحيديان

+ توسعه روز افزون تكنولوژي و آينده دموكراسي  آيدين كسائي

+ دنیای مجازی دموکراسی کامل ندارد علیرضا ظهوری

+ دموكراسي ديجيتال -

+ دموکراسی روی خطوط اینترنت شيده لالمي

+ راهکارهای اشاعه آزادی‌بيان  دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دموكراسي و تكنولوژي‌ كن - هيرشكوپ

+ دموكراسي‌‏‎ در‏‎ اينترنت‌‏‎  مهندس‌‏‎ ساشا‏‎ آصفي‌‏‎ فرد‏‎

+ انقلاب ديجيتال در جشنواره فیلم فجر  هفته نامه عصر ارتباط

+ رسانه‌هاي ارتباطي و آزادي در عصر ديجيتال  پروفسور يحيي كمالي‌پور

+ دموكراسى شهرى و فضاهاى عمومى سجاد نوروزى

+ انتخاباتوترونيك! علي رضا احمدوند

+ دموكراسي‌ و فضاي‌ سايبر ريچارد كي‌. مور --مترجم: عبدالرضا زكوت‌ روشندل‌

+ فناورى هاى جديد و تبديل گوهر دموكراسى لوئيس فريدلند

+ كدام دموكراسي؟ فراسوي چپ و راست آنتوني گيدنز ترجمه : محسن ثلاثي

+ دموکراسى الکترونيکى و شهروندى جديد  لوئيس . ای . فريدلند

+ در نشست علمي آزادي اطلاعات و محدوديت‌هاي آن دكتر معتمدنژاد

+ آزادي اطلاعات و حق دسترسي؛ بنيان دموكراسي حسن نمك‌دوست تهراني

+ نقش فن‌آوري‌هاي نوين ارتباطي در مديريت دموكراتيك جامعه دكتر شمس‌السادات زاهدي

+ انضباط، شرط جهش از روي شكاف ديجيتالي گفت‌و گو با نصرا... جهانگرد

+ دمکراسی – ثمره تحولات درونی يا هديه ای از خارج؟ مسعود عالمی

+ دموكراسي و تكنولوژي‌ نويسنده: كن هيرشكوپ مترجم: رضا مريدي

+ ارتباطات الكتروني و حق آزادي‌بيان دكتر كاظم معتمد نژاد

+ شبكه‌هاي اطلاعاتي جهاني و نقض حقوق بشر با تأكيد بر حق حريم خصوصي دكتر عباس كدخدايي

+ آزادي اطلاعات و حق دسترسي؛ بنيان دموكراسي حسن نمك‌دوست تهراني

+ بومی کردن اينترنت گفت وگوي حميد ضيايي پرور با دکتر يحيي کمالي پور

+ آينده دمکراسی در ايران  محمدحسين اديب

+ آموزش و پرورش ما و شكاف ديجيتالي فريبا صحرايي

+ دموكراسي ديجيتال دكترهادي خانيكي

+ گورستان هاي اينترنتي ترجمه: عليرضا عبادتي

+ چالش‌هاي‌ روزنامه‌نگاري‌ الكتروني‌ در برابر روزنامه‌نگاري‌ مطبوعاتي‌، راديويي‌ و تلويزيوني‌ كنوني‌ دکتر يونس شکرخواه

+ پاپاراتسي هاي جديد يا شكارچيان آبرو چارليس جونز

+ سايه روشن روزنت گزارش.....................

+ دوبي جيتكس: شهر ديجيتال علي پرند

+ اينترنت در خدمت اطلاع رساني دكتر علي صباغيان

+ زنان مهندس كتي هافنر

+ رسانه هاي متعامل در عصر جديد سينا قربانلو

+ آمادگي براي ورود به دنياي ديجيتالي همشهری

+ انقلاب ديجيتال و سينماي آينده  سخنراني سميرا مخملباف در كن 2000

+ پركردن‌ شكاف‌ ديجيتالي چالش‌ بزرگ‌ قرن ‌بيست‌ويكم‌  مترجم: سيدمحمد ستوده‌

+ روبات‌ها،مردماني از جنس ديگر ترجمه: دانيال رمضاني



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995