Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


اقتصاددانان فردا

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[12 Feb 2015]   [ ]

علم اقتصاد در سه دهه‌ی اخیر در مواجهه با رخدادهای اقتصادی چگونه عمل نموده است؟ تطبیق این عملکرد با استانداردهای مربوط به مکانیسم‌های ارزشیابی بریتانیا، حاکی از آن است که صراحتا علم اقتصاد در این زمینه شکست خورده است.

شاره:آنچه پیش رو دارید بخش نخست مقاله ایی دو قسمتی ایست از آلن فریمن. این مقاله دستاورد یک همفکری گسترده پیرامون آموزش اقتصاد است که توسط انجمن بریتانیایی اقتصاددانان هترودوکس سازمان یافته است. مقاله‌ی حاضر در پی اثبات این ادعا است که پیش نیاز تحول در آموزش اقتصاد، حاکمیت یک رویکرد نقدپذیر است که از جوهره‌ی پلورالیستی در آموزش منشا گرفته باشد. این مقاله دو بخشی توسط حامد سعیدی صابر ترجمه و تنظیم شده است

---------------------------

فکر انتقادی، پلورالیستی و مستقل پیش شرط تربیت اقتصاددانان خلاق و واقع نگر است.  نظام آموزشی اقتصاد نیازمند یک اصلاح ساختاری و به عبارتی یک انقلاب آموزشی است تا این پیش‌شرطهای منطقی را تامین نموده و مبانی و مواد درسی خود را بر اساس آنها مهندسی مجدد نماید.

کولاندر و همکاران (۲۰۰۸) این انقلاب را به دلیلی که آن را «شکست بنیادین» اقتصاد نامیده‌اند ضروری و اجتناب ناپذیر می‌دانند. این دانشمندان شکست بنیادی اقتصاد را این گونه تعریف نموده‌اند:


«ناتوانی علم اقتصاد در جهت پیش‌بینی و درمان وقایع اقتصادی به ویژه رکودهای اقتصادی نظیر بحران بزرگ سال ۲۰۰۸»


این ناتوانی بنیادی از نقصی ریشه‌دار و عمیق در اقتصاد پرده برمی‌دارد. شکست بنیادی نیازمند راه حل بنیادی است. این مقاله به تفصیل توضیح می‌دهد که چگونه تمایل علم اقتصاد برای شناخته شدن به عنوان یک علم خدشه ناپذیر، سازگار، دقیق و ریاضی‌وار باعث و بانی اتخاد شرایط نامطلوب کنونی در این رشته شده است. تا چند دهه پیش، در محافل آکادمیک بریتانیا، معیار رتبه‌بندی آثار علمی، توجه همه جانبه اثر به مرور تمامی دیدگاه‌های موجود یعنی همگرایی پلورالیستی بود اما امروزه تحت فشار نظام حاکم بر علم اقتصاد این معیار جای خود را به معیار «سازگاری با چارچوب علم اقتصاد» داده است. به عبارتی در شرایط کنونی به جای آنکه از خلاقیت بدون قید اقتصاددانان برای خروج از بحران حیثیتی علم اقتصاد استقبال شود به دانشجویان و اساتید این گونه القا می‌شود که تنها در شرایطی ارتقا‌ء علمی می‌یابند که در چارچوب‌های موجود حرکت کنند. در این شرایط نباید انتظار داشت که فعالیت‌های مستقل و انتقادی در دانش اقتصاد ظهور و بروزی یابد.


اقتصاددانان فردا نیازمند آن هستند که در برابر این شکست بنیادی اقتصاد امروز، مورد حمایت قرار گیرند. این مهم مستلزم یک دخالت آگاهانه در نظم رخوت انگیز کنونی و باز تعریف شرایط آموزشی حاکم است.


آنچه پیش روی ماست بعد از شکست ۲۰۰۸


این مقاله تلاش می‌کند تا رئوس کلی یک هنجار عملی در علم اقتصاد را در قالب یک جوهره‌ی نقادانه و پلورالیستی ارائه نماید. این یک اقدام اصلاحی ضروری در جهت رفع شکست اقتصاد در مواجهه با بحران سال ۲۰۰۸ است؛ شکستی که به قدری مفتضحانه بود که نقل محافل عموم مردم حتی مردم کم سواد و غیردانشگاهی بود. به همین جهت است که کولاندر و همکارانش در مقاله‌ی مشهور خویش عنوان «شکست بنیادین» را برای آن در نظر گرفته‌اند.


تفکر نقادانه و پلورالیستی از جنبه دارای مزیت اساسی است: نخست این نوع تفکر علم اقتصاد را از رخوت و شکست‌های پی در پی کنونی رها می‌سازد و خونی تازه را به رگ‌های این علم وارد می‌سازد و دوم آنکه اقتصاددانانی که در نظام آموزشی با محوریت تفکر نقاد تربیت می‌شوند برخلاف عمده اقتصاددانان امروز، دانشمندانی خلاق و جامع نگر خواهند بود.


اگر در یک دوره، تعداد زیادی ساختمان فرو ریزند و یا بیماران نه چندان حاد دچار مرگ شوند عموم مردم از متخصصان معماری و پزشکی انتظار دارند تا ضمن عذرخواهی، درصدد بهبود شرایط علمی و عملی خود برآیند. در بریتانیای قدیم به این مکانیسم، مکانیسم نظارتی کنترلی خودسامانی گفته می‌شد. بر این اساس در هر نظام خود سامان یافته‌ای، عموم مردم حقوقی دارند که این حقوق می‌بایست در برابر سوء مدیریت‌ها و بی‌کفایتی‌ها مورد صیانت قرار گیرند. بنابراین چنانچه هر یک از رشته‌های علمی از این مکانیسم خودسامانی عدول کنند، حاکمیت می‌بایست فرآیندها را به گونه‌ای اصلاح نماید که نتایج مطلوبی حاصل گردد. باید توجه داشت که معیار عدول از این مکانیسم، چارچوب‌ها و شاخص‌های اعلام شده از سوی متخصصان نیست بلکه آنچه در این باره حائز اهمیت است کیفیت خروجی‌های حاصل از این علوم است.


اگر ما بپذیریم که بحران اخیر از یک شکست بنیادین در علم اقتصاد پرده برداشته است لاجرم مبانی مورد اعتماد این علم می‌بایست مورد پرسش جدی قرار گیرند. من استدلال خواهم نمود که پلورالیسم در اقتصاد پاسخ شایسته و بایسته‌ای به این نیاز است. برای مقابله با فشارهایی که منجر به شکست‌های انبوه گذشته علم اقتصاد گردیده‌اند، تنها تدابیر سیستمی، می‌تواند به اقتصاددانان فردا کمک کند تا از تکرار چنین اشتباهاتی در امان باشند.


شکست بنیادین علم اقتصاد


علم اقتصاد در سه دهه‌ی اخیر در مواجهه با رخدادهای اقتصادی چگونه عمل نموده است؟ تطبیق این عملکرد با استانداردهای مربوط به مکانیسم‌های ارزشیابی بریتانیا، حاکی از آن است که صراحتا علم اقتصاد در این زمینه شکست خورده است. طیف بی سابقه انتقادات در این حیطه از استیگلیتز و کراگمن گرفته تا نظرات حامی بازار اما به شدت انتقادی بویتر و کولاندر می‌تواند اجماع نقادانه بی‌نظیری از علم اقتصاد حاکم را به نمایش بگذارد. شاید بتوان این اجماع را در قالب جملات ذیل خلاصه نمود:


ما انتظار داریم اثرات بازخوردی در اقتصاد به شکستن هیمنه پارادایم نئوکلاسیک منجر گردد و غلبه پارادایمی با نظامی باشد که فاقد مبانی خشک و جمود آلود روش‌شناختی بوده و عملکرد تجربی آن لااقل متعادل‌تر از شرایط کنونی باشد.


به عنوان نمونه در نظر بگیرید که چندین سال است دستور کار محافل دانشگاهی اقتصاد مملو از پژوهش‌ها بر روی عوامل اصلی بحران‌های مالی است، اما به گواه هواداران سرسخت نظام حاکم، تا به امروز اکتشافات اندکی پیرامون شاخص‌های اولیه بحران و شیوه‌های بالقوه جلوگیری از شیوع این بیماری صورت گرفته است. در حقیقت اگر کسی در میان ادبیات دانشگاهی اقتصاد کلان و مالیه کنکاش نماید، در خواهد یافت که در ترکیب اکثر مدل‌های رایج هیچ تدبیر فوری و ابزار زودبازدهی برای تفکر پیرامون بحران یا تعامل با آن ارائه نمی‌گردد. به نظر می‌رسد در زمان اوج نیاز جوامع در اقصی نقاط جهان به یک تحلیل یا راه حل پیرامون بحران مالی و اقتصادی، همه کشورها در تاریکی فقدان یک نظریه‌ رها شده‌اند تا خود کورمال کورمال به دنبال روزنه‌ای برای رهایی باشند. این برای ما یک شکست بنیادین در علم اقتصاد محسوب می‌گردد.


این نوع نگاه، دیدگاهی ایزوله و منزوی نیست. چنانکه آلن گرینسپن، شخصیتی که به سختی می‌توان او را مخالف جریان غالب یا عادتا منتقد به حساب آورد در ابتدای سال ۲۰۰۸ چنین نتیجه می‌گیرد که:


«در دهه‌های گذشته، یک نظام فربه مدیریت ریسک و قیمت‌گذاری شکل گرفته و رشد یافته است … یک جایزه نوبل نیز در زمینه‌ کشف یک مدل قیمت‌گذاری به یکی از دانشمندان اهدا شد. این پارادیم مدرن مدیریت ریسک برای چندین دهه، انگاره‌ی غالب بود. اما در تابستان سال ۲۰۰۸ این بنای فکری به کلی فرو ریخت.» …


 ادامه دارد…


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

اقتصاد فراصنعتی

+ اقتصاد از چشم‌اندازی زنانه مریم یوسفیان

+ انسان شناسی اقتصادی پیر بوردیو سعدیه صالحی

+ چطور می‌توانیم در زمان رکود اقتصادی بازهم موفق ظاهر شویم؟ حمیدرضا تائبی

+ خلاصه کتاب چالشهای مدیریت در قرن ۲۱،پیتر دراکر سید محمد افقهی

+ چرا زنان مدیران بهتری هستند داریوش نوروزی

+ اقتصاد خرد جوزف استیگلیتز

+ پروفسور مارگلین کسی است که تمامی مدارج اقتصاد نئوکلاسیک را تا انتها طی کرده است استفان مارگلین

+ نگاهی متفاوت در علت یابی کاستی های نظام آموزشی 

+ اقتصاد نفتی کارآفرینی و تولید علم را فلج کرده است 

+ چرا با وجود سخنرانی خوب از نتیجه جلسه راضی نیستید؟ 

+ چگونه مدیران را مدیریت کنیم مترجم: رویا مرسلی

+ ركود از جنگ و امريكا هم خطرناك‌تر است محسن رنانی

+ اقتصاد دانایی محسن عارف

+ نوآوری استراتژيک در چهار مرحله. نادیا شادوش

+ آينده نگري ، تحقیق و توسعه و نوآوری ، جهاني انديشيدن 

+ اقتصاد سیاسی، نفت و بحران اقتصادی ایران / گفت‌وگو با محسن رنانی دکترمحسن رنانی

+ یک دیدگاه فرآیندی از مدیریت دانش مترجم: مصطفی پارسانیا

+ راهنمایان گردشگری،‌ کاشفان سرمایه‌های نمادین دکترمحسن رنانی

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکترمحسن رنانی

+ عصر مدیران. 

+ ايران پسا تحریم و بحران در شرکت‌های نفت بين‌المللی  سید کامران باقری

+ با حضور زنان در جامعه به توسعه می‌رسیم دکترمحسن رنانی

+ واكاوي نفت: رنـج اقتصـاد ايـران از سـه تـهديد در گفتگو با ناصر فکوهی دکتر ناصر فکوهی

+ طرحی برای آینده‌نگری اقتصاد ایران علیرضا صابونی‌ها

+ درک دموکراسی 

+ جدل رنانی و مصباحی‌مقدم بر سر توسعه 

+ افق‌های کوتاه مقیاس‌های کوچک فرشاد مومنی

+ صنعت‌داری یا صنعتی‌شدن؟ عباس شاکری

+ روند های جدید پویا در کارآفرینی 

+ خلاقیت راهکاری جهت توسعه گردشگری 

+ فرصت‌های از دست رفته بایزید مردوخی

+ راهکارهای تحقیق اقتصاد بدون نفت دکتر بایزید مردوخی

+ بیم و امیدهای نفتی سعیده شفیعی

+ روندها، فرصت‌ها و تهدیدها حسین تسلیمی

+ شجاعانه اما پر اشتباه دیدره مک کلاسکی/ استاد دانشگاه اقتصاد در شکاگو

+ توسعه انساني يعني توانمند سازي سیدمحمدسعید نوری‌نائینی

+ سودای تغییر بدون تغییر ، اساسی ترین مشکل بنگاههای خصوصی مهندس صلاح الدین همایون

+ دنیای نو اقتصاد نو 

+ مدیریت دانش در سازمان 

+ چطور سازمان ها یمان را برآینده متمرکز کنیم ؟  یان ویلسن / برگردان : مهندس حمید رضا عرفانیان

+ این رکود پایان ناپذیر…! 

+ ﺟﻬﺎﻧﻲﺷﺪﻥ ﻭ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺭﺍﻫﺒﺮﺩﻱ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﺭﻭﺯﺑﻪ ﺣﺒﻴﺒﻲ

+ در آستانه دوره پایان نفت هستیم دکترمحسن رنانی

+ آنچه پیتر دراکر درباره‌ سال 2020 می‌دانست 

+ اصول مدیریت دولتی 

+ سال٩٤، پایان حضور دولت در عرصه توسعه دکترمحسن رنانی

+ بخشی از اقتصاد در آستانه ورشکستگی است دکترمحسن رنانی

+ ما نیازمند انقلابی پایدار هستیم 

+ چالشهای فراروی مدیریت منابع انسانی مهدی صانعی

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ریشه نابرابری در کجاست؟ پل کروگمن

+ کروگمن، استگلیتز و توماس پیکتی جزء پرنفوذترین اقتصاددانان اکونومیست

+ تحصیل دانایی و مدیریت دانایی جان وَن بِویرن

+ تاثير اجزاء اقتصاد دانش محور بر بهره وري نيروي كار رضا خواجه نائيني

+ جهانی سازی یعنی ادغام اقتصادهای ملی/من منتقد سرسخت‌ راهبردهای‌ اصلاحی‌ مثل‌ «شوک درمانی» هستم/واکنش شدید علیه جهانی‌سازی‌، به علت افزایش نابرابری  استیگلیتز

+ پیش نیازهای اقتصاد دانایی محور زهرا شمسی

+ چرا در صنایع علم محور، قدرت رقابت جهانی نداشته ایم؟ علی بابایی

+ علم اقتصاد در ایران تبدیل به ایدئولوژی شده است 

+ اﺗﻢ, ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻗﺮن ﺑﻴﺴﺘﻢ, ﻧِﺖ، آﻳﻨﺪهي ﻣﺎﺳﺖ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ ﻧﻈﺎﻡ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﻛﻮﻳﻦ ﻛِﻠﻲ

+ خدایان مدیریت چارلز هندی

+ اخلاق در رفتار سازمانی مهندس صلاح الدین همایون

+ مدیریت از زبان بزرگمهر بابک بهی

+ اقتصاد دانان فردا_2 

+ اقتصاددانان فردا 

+ رشد اقتصادی بدون سیاستگذاری هوشمندانه امکان پذیر نیست رعیا

+ خرما و کشمش جایگزین واردات شکر مهدی ازرقی

+ ايجاد يك جامعه يادگيرنده پروفسور جوزف استيگليتز

+ رشد اقتصادی در جهان کندتر می شود/ آیا بشر در آینده ثروتمندتر می شود؟ ندای ایرانیان

+ چرا هنوز به مدیران نیاز داریم؟ مترجم: فريبا وليزاده

+ سودهای بانکی مردم را خانه نشین کرد. ثروت های دروغین در اقتصاد پول مبنا دکتروحید شقاقی شهری

+ اقتصاد دیجیتالی  علیرضا ابراهیمی

+ رقابت جهاني در قرن 21 مصطفی مؤمنی

+ ساختارهای جدید سازمانی 

+ داﻧﺶ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺴﺎﻧﻲ Decision  آرش ﻣﻮﻣﻨﻲ

+ مدیر قرن بیست و یکم  ترجمه و اقتباس: تورج مجیبی و محسن محمدیان ساروی

+ چالش‌های سودآوری و رشد در سازمان‌های قائم به ذات فرنود حسنی

+ سازمان تندآموز  

+ روند آینده رقابت و تقسیم بازار در نظام بانکی ایران  فرنود حسني

+ سازمانهای یادگیرنده  

+ فرهنگ سازمانی سید محمدعلی رجبی

+ سیاست‌گذاری مناسب در خصوص رسیدن به اقتصاد دانش­محور هومن ابوترابی

+ جایگاه ایران در اقتصاد دانش‌محور هومن ابوترابی

+ نبرد با ادم اسمیت (و کارل مارکس) Daniel Jafari

+ بی عدالتی درمیان ثروتمندان زیاد شده / از ثروتمندان مالیات بیشتری بگیرید حتی اگر فقیر شوند 

+ کتاب “سرمایه در قرن ۲۱″ ”توماس پیکتی”  مدرسه اقتصاد

+ مدیریت و سازمان در قرن بیست و یکم  ’امیر یوسفی

+ مدیریت بحران، بحران مدیریت  امیررضا پوررضایی

+ هند و پاکستان در بازار لوازم‌التحریر ایران  

+ نگرشی جدید نسبت به روش های توسعه مدیریت  Gaurav Moda, Anshu Nahar, Jai Sinha

+ بهره گیری از ارتباطات داخلی برای پشبرد استراتژی بقای سازمان عادل میرشاهی

+ چين کپی‌کار را فراموش کنيد!  سيد کامران باقری

+ کارآفرینی و خلق ثروت بدون سرمایه مالی  

+ قابلیت‌های تصمیم‌‌گیری پايدار را به سازمان خود بیاورید  

+ مثبت اندیشی عاملی برای افزایش بهره‌وری در محیط کار  مترجم: نفیسه هاشم خانی

+ چرا مدیران منابع انسانی شانس کمتری برای مدیر عامل شدن دارند؟  مترجم: مریم رضایی

+ بشنويد که افراد دقيقا چه مي‌گويند؟! سيد محمد اعظمی نژاد

+ درگیری شدید سیاسی بین سنت گرایان و تجددگرایان حوزه اقتصاد ایران 

+ چالشهای یک مدیر درایران کنونی صلاح الدین همایون

+ مهارت‌های مدیریتی Eric McNulty



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995