Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


جهانی شدن و تحول درآموزش و پرورش 2

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[11 Feb 2015]   [ دكتر حبيب صبوري خسروشاهي , دكتر اسماعیل کاوسی و محمدرضا حقيقي]


مقدمه مؤلف

 

پدیده جهانی شدن از موضوعات بحث انگیز روز جهان به شمار می‌رود. شاید هیچ پدیده دیگری تا بدین اندازه در ابتدای هزاره سوم توجه اندیشمندان، سیاستمداران، اقتصاددانان و متولیان فرهنگی را به خود جلب ننموده است. پدیده‌ای که در تصمیم گیریها و فعالیت‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انسانها نقش تعیین کننده‌ای داشته و مرزهای جغرافیایی را به حداقل کاهش می‌دهد، منافع مردم، کشورها را بیش از پیش به هم تنیده می‌کند و عالوه بر کاال و خدمات، افکار و دانش بشری نیز آسانتر و بی حد و مرزتر از گذشته مبادله می‌شود.

‌این پدیده که قدمتی دیرینه دارد موجب ظهور فناوري‌هاي جديد، بويژه فناوري‌هاي مربوط به عرصه اطلاعات و ارتباطات در جهان شده است . اين تحوالت نيز دنياي جديدي را شكل داده و به ظهور رسانده كه از قسمتهاي متعادلي تشكيل شده است ، قسمت‌هايي كه جمع شدن آنها در كنار يكديگر در شبكه جديد ارتباطات تعاملي نه ازسر اتفاق كه از روي اجبار ناشي از ضرورت تاريخي است. اين تجمع و تعامل موجد ظهور و تجديد حيات زبان‌ها و فرهنگ‌هايي شده كه به گونه اي متنوع نظام پوياي جهاني را پي ريزي كرده است . چالش‌هاي برآمده از اين تحوالت از جمله دموكراسي، مشاركت مردمي، تمركز زدايي، و كثرت گرايي، زمينة نگاهي نو را به آموزش و پرورش فراهم ساخته است . آموزش و پرورشي كه قرار است انسان را براي آينده آماده كند . بنا بر همين وظيفه ، بايد توانايي روبه رو شدن با چالش‌هايي را كه تحوالت كنوني رو در روي نسل حاضر قرار مي دهد، داشته باشد. طبيعت آموزش وپرورش آن را به مثابه يك فرآیند كيفي برحسب آن چه بايد باشد شرح ميدهد، نه آن چه هست . از اين رو، ماهيت آن زاينده، پويا، تغيير پذير و منعطف است و ناگزير رو به رشد و تعالي و تغيير. افزون بر آن آموزش و پرورش به منزله پرورش دهندة نيروي انساني مورد نيازدر فرآیند تعامل فناورانه عصرحاضر، نقش بي بديل خود را درجهان همچنان حفظ كرده است. حفظ و حراست نظام تعليم و تربيت از اين نقش اساسي با دگرگوني‌هايي همراه بوده است . دگرگوني‌هايي كه بنا به تقاضاي زمان و نيازهاي برآمده از عصر حاضر ايجاد شده است. تجربه كشورهايي چون آمريكا )1957(، ژاپن )1948( وكره جنوبي در سالهاي اخير به خوبي نشان مي دهد كه با تغيير و بازنگري در ساختار آموزش و پرورش در ادوار تاريخي در حفظ و بقاي رشد و توسعه اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي ملت‌ها تأثير حياتي داشته است .


‌امروزه، تقريباً تمام كساني كه به هر نحو طرفدار توسعه و اصلاحات هستند در همه جاي دنيا از آموزش و پرورش شروع مي كنند، توجه به اصل تعليم و تربيت و تالش در راه آن مي تواند امر توسعه را پيش ببرد و با مسير جهان هماهنگ كند. رويكردهاي برآمده ازعصر جديد ارتباطات و فناوري‌ها درتعليم و تربيت از جمله ديدگاه حداكثري مبتني بر خود يادگيري و چگونگی يادگيري )فراشناخت(، يادگيري فرآیند مدار و مستقل موجب حركت تدريجي در باز تعريف مفاهيم اساسي تعليم و تربيت شده است. سواد، علم، تدريس، معلم، شاگرد، محتواي درسي و مدرسه در حال احراز تعاريف جديد هستند.


‌درعصر حاضر تأكيد نظام آموزش و پرورش بر انتقال دانش نيست و نقش مدرسه با گذشته تفاوت بسياركرده است. آموزش و پرورش به جاي پرداختن به مواد درسي به كل انسان مي پردازد و به تمام ابعاد زندگي او توجه مي‌كند . معلم در نظام جديد آموزش و پرورش در مقام ياور در بالندگي انسان، ايفاي نقش مي كند نه انتقال دهنده اطلاعات . شاگرد پرسشگر، خردگرا و فعال است نه شنونده‌اي منفعل و پذيرا . امروزه، با دسترسي فراگيرندگان به اينترنت و گذرگاه‌هاي گوناگون كسب اطلاعات و بالتبع تأثير پذيري از فرهنگ جهاني و غير بومي، اقتدار علمي معلم رفته رفته رنگ مي بازد . از همين روست كه اثر بخشي آموزش و پرورش ناگزير است كاركردهاي نوينی را متناسب با روح زمانه براي خويش برگزيند . گزينش و دستيابي به كاركردهاي نو مستلزم نگاهي نو به نظام آموزش و پرورش است . نگرشي نو در ابعاد و محورهاي گوناگوني چون تعاريف، اصول، اهداف، ساختار، محتوا، مديريت و منابع انساني.


‌در اين پژوهش تلاش شده است تا نحوة تأثيرگذاري «جهاني شدن» بر آموزش و پرورش کشورها به ویژه کشورهای آمریکا، انگلیس و ژاپن مشخص و عمده‌ترين چالش‌هايي كه نظام آموزش و پرورش در آينده با آن روبرو خواهد بود، و راهکارهایی که کشورها در برابر‌این چالشها اتخاذ نموده و یا خواهند نمود، معين شود.


‌اگرچه جهاني‌شدن مي‌تواند به پيشرفت فناوري، بازده بيشتر، مصرف زيادتر، سودافزون‌تر، تجمع ثروت، گسترش شهرنشيني و تقاضا براي مردم ‌سالاري بيشتر و نيز برابري انسان‌ها منجر شود، رشد نابرابري‌ها، حاشيه‌نشيني، حذف شدن افراد از نظام جهاني، افزايش فقر، ازدحام، آلودگي و نيز از بين رفتن محيط زيست را نيز مي‌تواند به دنبال داشته باشد. اين مشكلالت را بايد به حساب هزينه‌هاي جهاني‌شدن گذاشت و در واقع، اگر جهاني‌شدن كنترل نشود، تأثيرات سوء آن به مراتب بيش از مزاياي آن است. از طرف ديگر، جهاني‌شدن به تأثيرگذاري بيشتر شركتهاي بين‌المللي و سازمان‌هاي جهاني منجر شده و لاجرم در نقش عوامل تأثيرگذار داخلي و به خصوص دولت، تغيير ايجاد كرده است.


‌جهاني‌شدن تنها داراي بعد اقتصادي نيست و در عمل به صورت يك الگوي توسعه به كشورهاي در حال توسعه نيز مي‌تواند تحميل گردد. الگويي كه در آن، عادات مصرف، اشكال توليد، سبك‌هاي زندگي، مالك‌هاي موفقيت اجتماعي، ايدئولوژي، اولویتهای فرهنگي و حتي شكل سازمان‌هاي سياسي كشورها نيز تحت تأثير قرار مي‌گيرد و خالصه اينكه، جهاني‌شدن تمايل دارد كه يك همگني جهاني را تشويق كند. 


انفجار دانش در علوم و فناوري و توسعة آن در كلية شئون زندگي انسان و از جمله به حوزة آموزش پرورش موجب شده كه نظام‌هاي آموزشي نيز از اين فناوري‌هاي جديد براي توسعه اشكال جديد آموزشي مانند آموزش از راه دور، آموزش باز، آموزش مجازي و غيره استفاده كنند. به عالوه ورود رايانه‌ها به نظام آموزش،‌ نظام ياددهي- يادگيري و آموزش سنتي را تحت تأثير قرار داده است. مهمترين نكته اين است كه ورود فناوريهاي جديد به آموزش، رشد بي‌سابقة دانش و جهاني‌شدن، مشكلات بسياري را نيز در آموزش موجب شده و چالش‌هاي جديدي را براي اين نهاد به وجود آورده است. چالش‌هايي چون آموزش كلية افراد در سراسر زندگي، تربيت معلماني نخبه و توانمند به عنوان عامل توسعه در جامعة اطلاعاتي، تحول در ساختار آموزش و پرورش، استفاده از فناوري‌هاي اطلاعاتي ارتباطي در آموزش، مديريت غيرمتمركز و انعطاف‌پذير، شهرونداني در ابعاد مختلف و غيره. ‌جهاني‌شدن موجب شده است كه در بسياري از موارد مرزهاي سنتي آموزش و حتي فناوري‌ها از بين برود و يا نيازمند آن است كه دوباره تعريف شود. براي مثال از بين رفتن مرز بين دولت‌هاي ملي و جامعة جهاني، بين فرهنگ ملي و خرده فرهنگ‌هاي تشكيل‌ دهندة آن، بين مدرسه و جامعة محلي، بين خانه و مدرسه، بين آموزش و كار، بين دنياي كار و مؤسسات يادگيري، بين آموزش رسمي و آموزش غيررسمي، بين برنامة درسي از قبل تنظيم شده و انتخاب‌هاي افراد، بين فراگير و معلم، بين والدين و فرزندان آنها، بين انسان و ماشين و حتي بين رشته‌هاي مختلف، چالش‌هاي عمده‌اي در آموزش ايجاد شودكه به منظور برخورد با آنها و انطباق با تغييرات پيش آمده نیاز به آمادگی و برنامه ریزی دارد. از‌این رو بررسي پديدة جهاني‌شدن و چالش‌هاي آن در آموزش و پرورش در سطح جهانی مسئله‌ایست که در‌این كتاب به آن پرداخته خواهد شد.

 

ادامه دارد

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995