كـاربـرد فـنـاوري اطـلاعـات در پـزشـكـي
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
موضوع :
كـاربـرد فـنـاوري اطـلاعـات در پـزشـكـي
تهيه كننده :
افسانه خجسته
فاطمه سواري
زير نظر استاد :
مهندس علي بهرامي زاده
تاریخچه پزشكی از راه دور
درسال 1359
Cecil Whittson
نخستین برنامة پزشكی از راه دور عملی را راه اندازی كرد. هدف این برنامه، مراقبت ازبیماران روانی و آموزش پزشكی بود.برای هدایت برنامة «گروه درمانی» بیماران روانی از ایدة پزشكی از راه دور مطرح شده بود. همچنین این سیستم برای تعلیم دانشجویان پزشكی استفاده شده بود. با استفاده از ابزارهای ویدئویی اتاق های كلینیك و كلاس های درس به هم متصل شده بودند و ارتباط نزدیكی بین محیط آموزش و شرایط عملی درمان فراهم شده بود .
در سال 1968 بیمارستان عمومی ماساچوست ارتباط ویدئویی میكروویو رابین بیمارستان و فرودگاه Logan بوستون برقرار كرده بود تا مسافران در صورت لزوم امكان دسترسی سریع به پزشك را داشته باشند. حدود 1000 بیمار از این سیستم استفاده كردند .
در سال 1978 برای تامین پوشش پزشكی نواحی دورافتادة كوئیزلند در استرالیا یك شبكة ماهواره ای راه اندازی شد. پیش از ایجاد این شبكه، مشاوران پزشكی از طریق تلفن، رادیو یا خدمات پزشكی هلیكوپتری برای دسترسی به بیماران استفاده می كردند. هدف اصلی این پروژه ارتقاء میزان دسترسی به مراقبت های پزشكی در مناطق بومی بود .
پزشکی از راه دور
Telemedicine
تعريف و ضرورت وجود
استفاده از اطلاعات پزشكی منتقل شده توسط ابزارهای ارتباطی، به منظور تامین بهداشت، مراقبت های درمانی یا آموزش بیمار با هدف ارتقاء وضعیت بیمار «پزشكی از راه دور» نامیده می شود. به عبارت ساده، پزشكی از راه دور با بهره گیری از تكنولوژی ارتباطات و اطلاعات دستیابی به اطلاعات متخصصین پزشكی را تسهیل می كند و هدف آن افزایش كیفیت و كاهش هزینة مراقبت بهداشتی و درمانی از طریق تبادل اطلاعات پزشكی است .
با توجه به تعریف فوق، ضرورت استفاده از سیستم پزشكی از راه دور در موارد زیر به صراحت روشن است:
مناطق دور افتاده و روستایی
روی كشتی، داخل هواپیما
مناطق جنگی
زندان های دور
با توجه به اینكه امكان حضور پزشكان متخصص مجرب در مكان های فوق الذكر دشوار است، به كار بردن روشی برای بهره مندی از تجربیات و دانش متخصصین در این محل ها لازم است. از طرفی در بسیاری موارد افراد به دلیل مشغله ها یا سایر علل معمولاً پس از چند روز یا چند هفته پس از بروز علائم بیماری به پزشك مراجعه می كنند در نتیجه ممكن است بیماری پیشرفته تر شده و درمان آن سخت تر شود. پس اگر به هر صورت خدمات پزشكی سهل تر در اختیار افراد قرار گیرد می تواند در اجتناب از بروز این معضل موثر باشد. با توجه به این نكات پزشكی از راه دور می تواند كمك مهمی به گسترش بهداشت و سلامت عمومی كند. البته باید توجه داشت كه تجهیزات مربوط به سیستم پزشكی از راه دور گران بوده و در برخی موارد استفاده از آن مقرون به صرفه نیست. البته پیشرفت های بیشتر در تكنولوژی باعث ارزان تر و متداول تر شدن دسترسی به امكانات پزشكی از راه دور خواهد شد.
------------------------------------------------------------------
ارتباطات در سیستم پزشكی از راه دور
ارتباط بین طرفین درگیر در پزشكی از راه دور كه عمدتاً پزشك و بیمار هستند به دو صورت كلی انجام می شود:
1- ارتباط همزمان: شامل مكالمة مستقیم از طریق تلفن، ویدئو كنفرانس یا صفحة وب است. در طی این نوع ارتباط بیمار باید در همان لحظه به موضوعات مطرح شده توجه كامل داشته باشد.
2- ارتباط غیرهمزمان: از طریق نامة الكتریكی و مانند آن صورت می گیرد. در این حالت امكان استفادة موثرتر و منعطف تر از زمان متخصص فراهم می شود.
با توجه به مطالب فوق پزشكی از راه دور با توجه به نوع ارتباط به چندین روش انجام می شود:
1. ارتباط ویدئویی زمان حقیقی
2. ذخیره و ارسال
3. مراقبت بهداشتی و مونیتورینگ خانگی
متدوال ترین روش پزشكی از راه دور از طریق ارتباط زمان حقیقی ویدئویی است كه با به كار بردن تجهیزات ویدئو كنفرانس و ملحقات تصویربرداری مخصوص مانند Endoscope و ملحقات صوتی مانند گوشی پزشكی الكتریكی و خطوط انتقال با ظرفیت مناسب صورت می گیرد.
در روش «ذخیره و ارسال» خلاصة موضوع به صورت متنی نوشته می شود مثلاً در قالب پست الكترونیكی. تصویر یا در صورت لزوم فیلم با دوربین عكس برداری یا فیلم برداری دیجیتال گرفته می شود. مورد با پست الكترونیك به مركز بهداشتی ارسال می شود. متخصص مربوطه در مركز موضوع را بررسی می كند و جواب لازم را به بیمار یا اطرافیان او ارائه می كند.
افزایش بیماری های مزمن از یك طرف و تمایل به كاهش طول مدت بستری در بیمارستان و هزینه های گزاف آن از سوی دیگر تمایل به مراقبت خانگی از بیماران را افزایش داده است. از دید پزشكی راه دور امكان ارتباط سریع بین بیمارستان و خانه ای كه بیمار در آن بستری و تحت مراقبت است وجود دارد. از امكانات اینترنت و وب می توان برای این منظور استفاده كرد. علاوه بر این باید در نظر داشت كه با پیشرفت تكنولوژی تجهیزات پرتابل اندازه گیری الكترونیكی میزان فشار خون، گلوكز خون، نرخ تنفس و سیگنال های حیاتی در دسترس عموم است. این موضوع نیز می تواند به مراقبت بهداشتی از طریق سیستم های پزشكی از راه دور كمك كند.
پزشكی از راه دور برای مونیتورینگ خانگی پارامترهای حیاتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب كه پارامترهای حیاتی فرد در خانه توسط دستگاه های اندازه گیری ثبت شده و به مراكز بالینی تخصصی ارسال می شود. مونیتورینگ آریتمی های قلبی، مونیتورینگ گلوكز خون بیماران دیابتی برای كنترل قند خون آنها، مونیتورینگ وزن در رژیم های لاغری، كنترل آسم با استفاده از Peak Flow Meter متصل به كامپیوتر شخصی نمونه های متداول مونیتورینگ پارامترهای فیزیولوژیكی از طریق سیستم پزشكی از راه دور می باشند.
سیستم پزشكی از راه دور امكان مراقبت خانگی از بیماران دچار نارسایی قلبی را فراهم می سازد. مونیتورینگ پیوستة وضعیت بیماران دچار نارسایی قلبی طول زندگی آنها را افزایش می دهد. از برنامه های تحت وب برای مرتبط كردن بیماران در منزل و پزشك یا پرستار در مراكز تخصصی كلینیكی استفاده می شود. به این منظور وزن، فشار خون، علائم و سیگنال های حیاتی مونیتور می شوند.
در پزشكی از راه دور هم بین پزشك متخصص و بیمار یا اطرافیان او تعامل دو طرفه وجود دارد. فرایند ارتباط دوجانبه شامل گرفتن دادة بیمار، انتقال داده و ارائه جواب مساله به بیمار تعامل نامیده می شود.با توجه به این موضوع مولفه های اصلی مورد نیاز سیستم پزشكی از راه دور به ترتیب زیرند:
1. وسیله ای برای گرفتن اطلاعات
2. وسیله ای برای انتقال اطلاعات
3. وسیله ای برای نمایش اطلاعات
قرار گرفتن این ابزارها به دنبال هم و عملكرد صحیح آنها سخت افزار لازم برای سیستم پزشكی از راه دور را تعیین می كند.
------------------------------------------------------------------
آسیب شناسی از راه دور (Telepathology)
پاتولوژیست ها برای اطلاع از نظر سایر متخصصین مربوطه اسلایدها در اختیار آنها قرار می دهند. در برخی موارد مانند بررسی بیوپسی برخی قسمت های بدن لازم است كه نظرات متخصصین به سرعت تبادل شود و همفكری در كوتاه ترین زمان ممكن صورت گیرد. از سیستم پزشكی از راه دور برای برای تبادل تصاویر اسلایدها بین متخصصین پاتولوژی استفاده می شود. دوربین های دیجیتال به میكروسكوپ ها متصل شده و تصاویر با كیفیت بالا از اسلایدها تهیه می شود. این تصاویر به مركز تخصصی دیگر ارسال می شوند. البته جزئیات بالینی دیگر مربوط به بیمار را می توان همراه آنها جهت اطلاع متخصصین دیگر فرستاد .
------------------------------------------------------------------
كاربرد فن آوري اطلاعات در پزشكي
رشــد روزافزون صــنايع ارتباطي ، مخابراتي و انفورماتيكي ، هر روز دنيا را با انقلابي جـديد مـواجه مي كند . انقلاب فن آوري اطلاعات و ارتباطات در كليه بخش هاي اقتصادي ، اجتماعي ، سياسي و امنيتي كشورها تاثيراتي قابل توجه بر جاي گذاشته است . با توسعه اين فن آوري در بخش پزشكي ، به دنبال تحول عظيمي در نظام ارائه خدمات بهداشتي و درماني مي باشيم و يكي از مهمترين حوزه هاي كـاربرد فن آوري اطلاعـات ، حوزة بهداشـت و درماني مي باشد .فن آوري اطلاعات از روش هاي متعددي مي تواند به اين حوزه كمك نمايد . شــبكه هاي اطـلاع رساني بهداشـت ، شبكه هاي پزشكي از راه دور ، شــبكه هاي همكـاري علمي پزشكي ، تجهيزات هوشمند پزشــكيار و پرونده الكترونيكي بيمار نمونه هـــــايي از كاربرد فن آوري اطلاعات در بهداشـت و درمان هســتند . در حوزه بهداشـت و درمان شـــرايط به گونه اي اســت كه پزشـكان بيشــتر تمايل دارند در شـــهرهاي بزرگ زندگي نمايند در حالي كه مناطق محروم نياز بيشـــتري به آنها دارند ، همچنين پراكندگي اطلاعات بيماران و عدم دســترسي به ســـوابق آنها و ضـعف در همكاري بين پزشكان متخصـص و عمومي نمونه هايي از مشــکلات سيســتم بهداشت و درمان كشــور هســــتند كه از طريق توســـعه فن آوري اطلاعات در اين بخش قابل حل هستند .
-----------------------------------------------------------------
مثال های كاربردی پزشكی از راه دور
در این بخش چند نمونة ساده از سیستم های كاربردی پزشكی از راه دور كه در عمل مورد استفاده قرار می گیرند ارائه شده است:
پزشكی از راه دور برای درمان امراض پوستی (Teledermatology)
تشخیص بیماری های پوستی از طریق بررسی سوابق بیماری، معاینه و بیوپسی صورت می گیرد. در پزشكی از راه دور برای درمان بیماری های پوستی باید تصاویر رنگی با رزولوشن بالا از محل عارضه تهیه شود. بیوپسی را می توان از طریق پست به مركز تخصصی ارسال كرد. همچنین در مورد این نوع امراض تعامل زمان حقیقی بین متخصص و بیمار ضروری نیست. در یك مركز Teledermatology از كاربران خواسته می شود كه با دوربین دیجیتال 608*832 پیكسلی و 24 بیت رنگی تصاویری از محل عارضة پوستی خود تهیه كنند. بررسی توسط 4 متخصص پوست انجام می شود. در یك مطالعة آماری 308 نفر كه 104 تای آنها بیوپسی هم داشته اند سوابق بیماری و تا 5 تصویر را فرستاده اند، زمان متوسط بررسی توسط هر پزشك 6/22 ثانیه بوده است.
تصویرگیری التراسوند از راه دور(Tele-ultrasound)
تصویرگیری التراسوند یك روش ایمن، بدون درد و بدون استفاده از تشعشع است كه سخت افزار آن هزینة نسبتاً پایینی هم دارد . اپراتور می تواند نحوة تصویر گیری با تجهیزات التراسوند را به سادگی بیاموزد ولی توانایی تفسیر تصاویر حاصل را ندارد و این كار باید توسط متخصص انجام شود. در كلینیك های محلی تصویرگیری التراسوند از نواحی مورد نظر انجام شده و تصاویر به صورت زمان حقیقی توسط پزشك متخصص مشاهده می شود.
------------------------------------------------------------------
زير ساخت ها
با توجــه به نقش دولت ها در راســتاي توســعه دو بخش كاربردي و توليد در حوزه انفورماتيك موظف به ايجاد موارد زير بنايي هسـتند. بنابراين شناخت جامع از زير ساخت هاي اين بخش در بدو برنامه ريزي به شكل حياتي لازم و ضروري مي باشد .
1- زيرساخت امنيتي :
پوشـــيدگيوحفاظــتاز اطلاعات ديجيتالي كــه مانع سوء استفاده و تجاوز به حريم شــخصي افراد مي شود ، زيربناي توسعه كاربري انفورماتيك پزشــكي مي باشد . مجموعه مواردي كه بايد مورد توجه قرار گيرد عبارتند از : تجهيزات امنيت شبكه ها ، سيستم عامل امن ، امضاي الكترونيك ، مركز تعيين هويت و ...
2- زيرساخت تجاري :
ضعف و نبود سيســتم مناسب براي تعامل مالي در تبادلات تحت شبكه مانع استقبال عمومي براي ارائه خدمات از طريق شبكه خواهد بود . بنابراين از ديگر موارد زير بنايي توســـعه كاربردي و به دنبال آن رشـــد صـــنعت انفورماتيك پزشــــكي زير ســاخت تجاري مي باشــد . از جمله : بانكداري الكترونيك ، پول الكترونيك و ...
3- زيرساخت حقوقي :
قوانين و مقررات مربوط به فعاليت در عصــر اطلاعات از ملزومات توســـعه انفورماتيك پزشــكي در كشور هستند . چرا كه بدون قوانين شفاف ، روشن و تعيين كننده عملاً هرج و مرج مانع توسعه خواهد بود . به عنوان مثال : دادگاه شبكه ، قوانين فضاي سايبر و ...
4- زيرساخت اجتماعي و فرهنگي :
نيروي انساني مخاطب اصلي فن آوري اطلاعات است و چنانچه طبق عادت در برابر تغييرات حاصل از توسعه مقاومت كند ، نمي توان به نتايج مطلوب دست يافت . بنابراين آموزش و فرهنگ سازي براي ارتقاء علمي و فكري افراد جامعه از ضروريات مستمر توسعه فن آوري اطلاعات مي باشد . آگاهي و افزايش مهارت متخصصان حوزه پزشكي و در مقابل افزايش آگاهي و ايجاد پذيرش اجتماعي جهت بهره وري از خدمات ارائه شده در سطح ملي و منطقه اي ضرورتي انكارناپذير است .
5- زيرساخت فني :
تجهيزات پزشكي در كنار ابزارهاي ارتباطي و اطلاعاتي اين عصر زيرساخت فني انفورماتيك پزشكي را تامين خواهد كرد . پيدايش ابزارهاي الكترونيكي با قابليت ثبت اطلاعات اشخاص از بدو تولد تا هنگام مرگ ، بستري براي استفاده از ابزارهاي توانمند پردازشي و هوشمند را فراهم خواهد آورد تا كارهاي روزمره با ماهيت غيرخلاقانه بر عهده اين ابزارها گذاشته شود .
از جمله اين ابزارها مي توان به فن آوري مشاوره پزشك كه به عنوان كمك پزشك در تشخيص و درمان شناخته مي شــود، اشاره كرد .
گروه ديگر از اين ابزارها ، پايگاه داده اي قدرتمندي هستند كه جايگاه بسيار قابل توجهي در بالا بردن سرعت ارائه خدمـات و كاهش هزينه ها خواهند داشت ، از جمله اين فن آوري ها پايگاه داده هاي قوي اطلاعات پزشكي است
۶- زيرساخت استانداردسازي :
با پيچيدگي و گسترش سـاختار ارائه خدمات درماني نياز روز افزون به توسـعه سيستم هاي خودكار گردش اطلاعات و ايجاد ارتباطات داخل و بين ســازماني افزايش مي يابد . ايجاد ارتباطات كارآمد در بســتر هماهنگيو اســتاندارد سازي امكان پذير است و توســعه در بخش اســتاندارد ســازي ضـروري خواهد بود .
اســتانداردهازيربناي مؤثري در جهت رقابت در ســطوح بالاتر رافراهم مي كنند و اگر بين توليدكنندگان و مصــرف كنندگــان نسبت به اســتانداردها توافق مشــتركي حاصــل شـــود در فرايند انتشــار فن آوري تســريع صـــورت مي گيرد . همچنين اســتانداردســازي در تســـهيل و تأمين بودجه تحقيقات و نوآوري نقش كليدي دارد و به دليل ايجاد شفاف ســـازي، فضاي سرمايه گذاري را فراهم مي كند كه به نوعي زمينه تأمين نياز مالي را فراهم نموده و از طرف ديگر براي مشاركت بخش هاي سرمايه گذار تســهيل قائل شده و به دنبال آن زيربناي تامين مالي توســـعه صـــنعت انفورمـاتيك پزشــكي را فراهـــم مي نمايد . بســياري از اين اســتانداردها در دنيا شــناخته شــده و گسترش يافته اند كه در نتيجه نياز به تدوين اين اســتانداردها نخواهیم داشت و تنها درك ميزان اهميت آنها و ســرمايه گذاري در تهيه و ارائه آنها در قالب قوانین نظارتی بر بخشهای تولید این محصــــولات زمینه کــارآمـدي آنها را فراهــــم مي آورد . همانطور كه بررسی گردید وظایف دولتها در توسعه اين بخش از فن آوري تلاش در جهت ایجاد زير ساخت های ملي است .
جراحی از راه دور(telesurgery)
تعريف :
Tele surgery( جراحی از راه دور) که به ان remote surgeryهم گفته میشود که نوعی عمل جراحی است که به وسیله یک جراح که دور از مریض است انجام می شود . لغت "" Tele surgery اقتباس شده از لغت " Tele" به معنی دور و لغت "cheirourgia" به معنی کار کردن با دست می باشد.
در اوایل سال 2000میلادی در چند ین پروﮊه امکان اجرای موفقیت آمیز انجام کامل اعمال جراحی روی مریض از راه دور بررسی شد.
تاریخچه :
جراحی از راه دور با آمدن جراحی لاپراسکوپیک در اواخر دهه 1980 امکان پذیر شد. لاپراسکوپی یک عمل جراحی است که در ان یک لاپراسکوپ ( یک ابزار سبک و باریک ) و وسیله های دیگری را از طریق یک سوراخ یا یک منفذ کوچک وارد بدن می کنند.
فضای داخلی که تحت عمل جراحی قرار می گیرد روی یک مانیتور نمایان می شود.در یک سری از کیس های مشخص از این تکنیک به جای عمل هایی که نیاز به پارگی بیشتری دارند که مدت بیشتری برای بهبودی نیاز دارند استفاده می شود.
سیستم جراحی ZEUS :
سیستم جراحی ZEUS در سال 1995 توسعه پیدا کرد که شامل سه تا بازوی رباتیک است که روی یک صفحه سوار شده اندر که یکی از ان ها مکان نمای اندوسکو پ را نگه می دارد که صحنه ای ا ز زمینه جراحی را ارسال می کند و اون دو تایر دیگر ابزار های جراحی را نگه می دارند بازو های رباتیک به وسیله جراح که چندین متر دور تر نشسته است کنترل می شود.
کمک های کامپیوتر ها در جراحی:
کمکهای کامپیوترها در جراحی بیشتر از جراحی های لاپراسکوپی قدیمی مزیت دارد . یک روشی برای حذف کردن لرزش های دست جراح فراهم می کند .تصاویر دو یا سه بعدی را از حوزه جراحی را فراهم می کند .جراح می تواند مناسب بودن و ایمن بودن اقدامی را بررسی کند و بعد از اطمینان به ابزارهای دور دست دستور انجام ان کار را بدهد.
اگر جراح بتواند یک عمل را از چندین متر دورتر انجام دهد پس مطمئنا از چند ین هزار متر دورتر هم می تواند این کار را انجام دهد .اگر چه جراحی از راه دور در ابتدا یک پیشرفت تکنولوژی به نظر می رسید اما یک محدودیت بزرگ برای ما ایجاد می کرد که می توانست به یک موقعیت خطرناک در طول عمل جراحی تبدیل شود که ان تاخیر در زمان بود .در موقع استفاده از کمک کامپیوتر ها در جراحی صفحه فرمان کامپیوتر و ابزارهای جراحی به طور مستقیم به وسیله چندین متر کابل بهم وصل هستند و بنا براین به طور واقعی هیچ تاخیری در فرستادن اطلاعات از کامپیوتر اصلی به ابزار ها جراحی و برگشت دوباره ان ها به کامپیوتر اصلی نداریم ولی به هر حال اگر سیستم های جراحی به یک مکان دورتر دیگری منتقل شود ما با یک تاخیر زمانی مواجه می شویم. که تصویر سازی از زمینه جراحی می تواند چند میلی ثانیه یا حتی چند ثانیه عقب تر از زمان واقعی که جراح روی آن حساب باز کرده است باشد.مطالعات نشان داده است که یک تاخیر بیشتر از 200-150 میلی ثانیه ای می تواند خطرناک باشد و برای این که Telesurgery به یک واقعیت معمول تبدیل شود نیاز به این است که متخصصان جراحی با صنعت برقراری ارتباط از راه دور کار کنند تا بتوانند ایمنی و سرعت نقل و انتقال اطلاعات به یک مسافت دور را با یک تاخیر نا محسوس توسعه دهند .
نیاز های ضروری دیگری که برای جراحی از راه دور لازم است:
آموزش جراحان جدید
کمک کردن و اموزش دادن به جراحان در کشور های در حال توسعه
و کاربرد های ان شامل:
معالجه سربازان در میدان جنگ
انجام اعمال جراحی در فضا
همکاری کردن و مشورت با جراحان سراسر دنیا در طی جراحی
جراحی کنترل شونده از طریق صدا :
میکروفون وهد فونی که این جراح استفاده می کند به او این اجازه را می دهد ابزار های ربا تیک جراحی و دوربین ها را کنترل کند .که این اقدام اتاق جراحی را از پرسنلی که مسئول تنظیم کردن تجهیزات هستند خالی می کند و به ان ها این اجازه را می دهد که وقت و توجه بیشتری به مریض داشته باشند.
نتيجه گيري
با توجه به هدف توسعه كارآمد صنعت انفورماتيك پزشكي كشور با مديريت دولت پرداختن به هر يك از مفاهيم :
توسعه
صنعت انفورماتيك پزشكي
نقش دولت و زير ساخت ها
آنها مي توانند با حداقل دخالت مستقيم در امر توسعه اولويت خود را پرداختن به مسائل زيربنايي قرار دهند . با نگاهي به وضعيت كشورمان در چند ماهه گذشته شاهد فعال شدن گروهي از شركت هاي خصوصي و دولتي در زمينه توليد و يا ارائه محصولاتي در حوزه انفورماتيك پزشكي هستيم ، بنابراين انتظار داريم تا متوليان خدمات پزشكي در كشور با ايفاي نقش در توسعه صنعت انفورماتيك با اســتانداردســـازي هاي ارائه شــده در بازارانفورماتيك پزشكي بپردازند .
الف) اهداف استفاده از فن آوري اطلاعات عبارتند از :
امكان در دسترس قرار دادن مراقبت هاي پزشكي از طريق فن آوري هاي نوين ارتياطي و اطلاعاتي با هزينه كمتر و سهولت بيشتر .
كاهش هزينه ها و بهبود كيفيت ارائه خدمات با تصميم سازي و سياست گذاري بهتر در زمينه بهداشت اجتماع بوسيله سيستم هاي بزرگ اطلاعاتي و ابزارهاي قوي ارتباطي .
تنوع آموزشي با توجه به موقعيت و زمان آموزش و براي اقشار مختلف اجتماع از طريق ابزارهاي ارتباطي و كمك آموزشي .
ايجاد زمينه هاي براي مشاركت متخصصان پزشكي و محققان و هدايت تحقيقات پزشكي .
ب) اهداف دورا پزشكي :
بهبود مراقبت از بيمار
بهبود دسترسي مراقبت پزشكي براي نواحي روستايي و محروم
دسترسي بهتر به پزشكان براي مشاوره
در دسترس قرار دادن امكانات براي پزشكان جهت هدايت معاينات خودكار
كاهش هزينه هاي مراقبت پزشكي
ايجاد خدمات مراقبت پزشكي (در سطح جغرافيايي وسيع و جمعيت)
كاهش نقل و انتقالات بيماران و مراكز مراقبت
ايجاد فضاي مراقبت شده مديريت شده در بيمارستان و ادارات مراقبت پزشكي
برنامه ريزي براي سلامت الكترونيكي بايد در سه لايه مبنا ، واسط و كاربرد صورت پذيرد .
لايه مبنا پايه و زيرساخت هاي اين حوزه را ايجاد مي كند . لايه واسط چهارچوب هاي لازم براي تهيه و بهره برداري از نرم افزارهاي كاربردي را مشخص مي كند . لايه كاربرد ، محصولات نهايي است كه مورد استفاده و بهره برداري قرار مي گيرد . براي اينكه پيشرفت كار بطور ملموس ارائه شده و توسط كاربران مورد استفاده قرار گيرد ، لازم است در برنامه ريزي هر سال دستيابي به محصولات نهايي ذكر گردد .
فهرست منابع :
1- بررسي روند نوآوري در زمينه تجهيزات پزشكي- دانشگاه تربيت مدرس و سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي اولين سمينار استاندارد وسائل و تجهيزات پزشكي
2- مديريت تكنولوژي ، ترجمه : سيد .ك.باقري ، با همكاري م . ملت پرست تهيه در مركز تكنولوژي نيرو ، 1381
3- نقش استاندارد سازي در توسعه صنعت انفورماتيك پزشك - كميته مطالعات فن آوري اطلاعات ، دفتر همكاري هاي فن آوري رياست جمهوري
4- كمك به ارائه خدمـات بهداشــتي و درماني مهـمترين كاربرد فن آوري اطلاعـات مديريت - كميته مطالعات فن آوري اطلاعات ، دفتر همكاري هاي فن آوري رياست جمهوري
5- ماهنامه تحليگران عصر اطلاعات
www.tie--telemed.org
www.goldengle.com
www.telehealth.com
www. bioelec-society.com
www.robotics.persianblog.com
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
|
بنیاد آیندهنگری ایران |

يكشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۵ مه ۲۰۲۵
خبرهای علمی
|
|