Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


داستان های علمی ـ تخیلی که به واقعیت پیوست

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Apr 2013]   [ صالح سپهری‌فر]



قافله دانش و فناوری با چنان سرعت خیره کننده ای به پیش می تازد که انسان امروزی دیگر از به واقعیت تبدیل شدن یکی دیگر از آرزوهای خیالی خود غافلگیر نمی شود.

این تحقیقات به دو منظور کمک به نوع بشر و بهبود توانمندی بشر در ساخت پردازشگرهای دیجیتالی رخ داد. در انتهای سال ۹۱ این رشته از تحقیقات دستاوردهای شگفت انگیزی در هر دو حوزه سلامت و فناوری رباتیک داشته است.

از آن سو، تحقیقات روی دانش ژنتیک و فناوری به کار بردن سلول های بنیادی در بهبود کیفیت زندگی بشر، در سال ۹۱ آنقدر دنیای ذهنی ما را به هم ریخت که به نظر می رسد آنچه نویسندگان داستان های علمی ـ تخیلی در سال ۹۱ را نوشته اند باید بازنویسی کنند و تخیل بیشتری را چاشنی اثر هنری خود کنند تا کودکانه و پیش پا افتاده به نظر نرسد.

پرینترهای سه بعدی که تا دو سال پیش کسی آنها را جدی نمی گرفت در سال گذشته رنگ و لعاب کاربردی به خود گرفت و رسما از سرزمین آرزو و خیال به دنیای واقعیت گام نهاد.

حالا دیگر پرینترهای سه بعدی مخصوص مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها نیست و شما می توانید یکی از انواع تجاری آنها را برای خودتان بخرید؛ البته هنوز قیمت آنها خیلی سرسام آور است، اما در سالی که دیگر تقریبا تمام شده است، همین پرینترهای بسیار گران توانستند وارد دنیای عجیب تولید اعضای بدن انسان و حتی ساختمان سازی شوند.

با این که این چاپگرها خیلی به واقعیت نزدیک شده اند، اما به نظر می رسد نویسندگان داستان های علمی ـ تخیلی هنوز می توانند درباره انواع کاربردهای آنها پرنده خیالشان را به پرواز درآورند.

کاوش های فضایی نیز در سال گذشته خیلی از مرزهای خیالی را پشت سرگذاشت. حالا دیگر رسما یکی از دست ساخته های بشر مرز های منظومه شمسی را پشت سر گذاشته و سیاراتی در آسمان پیدا کرده ایم که یکپارچه از الماس ساخته شده اند. فکرش را بکنید!

یک فرد فلج از ذهن خود برای کنترل بازوی رباتیک خود بهره گرفت

پژوهشگران زیست شناسی عصبی دانشگاه پیتسبورگ پس از ۱۳ هفته با یان شورمن پنجاه ودو ساله توانستند نوعی بازوی رباتیک برای او طراحی کنند که به صورت مستقیم از مغز او دستور می گرفت.

این گروه پژوهشی دو میروالکترود ۹۶ کاناله را در دورن مغز شورمن قرار دادند. این الکترودها که در قشر حرکتی (که کنترل کننده حرکات اعضای بدن است) قرار گرفتند سرعتی باورنکردنی در انتقال دستورها از مغز به این بازوی رباتیک داشتند. در روز دوم یان توانست دست خود را در سه بعد حرکت دهد.

در پایان هفته سیزدهم یان نیز توانست انجام حرکات پیچیده هفت بعدی (یعنی همانند یک بازوی طبیعی و معمولی) را با این عضو رباتیک بدن خود به انجام رساند. تاکنون هیچ خبری مبنی بر عوارض منفی این بازو منتشر نشده است.

رباتی که می تواند از روی موانع نیز عبور کند

آژانس پروژه های پژوهشی دفاع عالی ایالات متحده (دارپا) سال ۲۰۱۲ بشدت مشغول فعالیت بود و توانست امکان پیروی از حرکت انسان و دویدن به سرعت یوزپلنگ را همزمان به انجام رساند. ترکیب همزمان این دو ویژگی ارزنده شگفت انگیز به نظر می رسد و البته خوشبختانه هیچ گونه خطری را نیز در برندارد.

ابریشم تراریخته (تغییر ژنتیک یافته) از فولاد نیز مستحکم تر است

دانشمندان دانشگاه یومینگ با دستکاری ژنتیکی برخی کرم های ابریشم توانستند به نوعی ابریشم دست یابند که با وزن برابر مستحکم تر از فولاد هستند. این ابریشم با استحکام بالا می تواند در حوزه های مختلفی نظیر ساخت نخ های بخیه محکم تر در پزشکی و نیز مواد قابل بازیافت زیستی جایگزین پلاستیک و حتی پوشش های ضدگلوله سبک وزن برای مقاصد نظامی کاربرد داشته باشد.

برای نخستین بار از دی.ان.ای عکسبرداری شد

انزو دی فابریزیو و همکارانش در موسسه فناوری جنوا در ایتالیا توانستند نخستین تصاویر را از این مارپیچ دوگانه تهیه کنند.

فناوری پوشش برای نامرئی شدن، گامی بلند به جلو برداشت

موسسه بیوتکنولوژی هایپراستیلت در ایالت بریتیش کلمبیا نخستین نمونه آزمایشی از پارچه جدید ساخته شده خود را امسال به صنایع نظامی ایالات متحده و کانادا عرضه کرد.

این ماده که حایل کوانتومی نام دارد، می تواند بدون استفاده از باتری، آیینه یا دوربین، نور را به کنار فردی که آن را به تن دارد منحرف کند. به این ترتیب فردی که لباسی از جنس این پارچه را به تن دارد نه تنها از دید پنهان می شود، بلکه حتی با دوربین های تابش زیرقرمز و نیز گرمایی نیز پنهان می ماند.

فشانه روی پوست

فناوری ReCell پیشرفتی حیرت انگیز در حوزه درمان افراد با سوختگی های شدید است. در این فناوری ابتدا یک قطعه کوچک (به اندازه یک تمبر پستی) از پوست بدن بیمار جدا می شود سپس این قطعه از پوست با آنزیمی که از حیوان به دست آمده ترکیب شده و روی قسمت سوخته شده افشانده می شود.

قطعات ریز افشانده شده بزرگ می شوند و در عرض یک هفته در کنار هم قرار گرفته و می توانند سطحی معادل یک صفحه کتاب را بپوسانند. از آنجا که پوست از بدن خود بیمار گرفته شده است، احتمال پس زدن به حداقل ممکن می رسد.

جیمز کامرون به ژرف ترین نقطه اقیانوس رسید

جیمز کامرون، نخستین انسانی بود که به صورت انفرادی به عمق ۶.۸ مایلی اقیانوس رفت. این ناحیه آنقدر ناشناخته است که اطلاعات دانشمندان در مورد آن شاید از سیارات موجود در فضا نیز کمتر باشد. زیر دریایی در مدت زمان دو و نیم ساعت از سطح به این عمق رفت و نمونه هایی نیز از آن تهیه کرد.

سلول های بنیادی می تواند عمر انسان را بیش از صد سال افزایش دهد

وقتی که در موسسه ای پژوهشی در پیتسبورگ به موش هایی که طول عمرشان ۲۱ روز است سلول هایی بنیادین از موش هایی جوان تر تزریق شد، نتیجه به دست آمده شگفتی ساز شد.

این سلول های بنیادین چهار روز پیش از زمان معمول مرگ این موش ها به آنها تزریق و نتیجه این شد که نه تنها این موش ها در زمان معمول نمردند، بلکه طول عمر آنها سه برابر شد و به ۷۱ روز رسید. اگر این پدیده برای انسان نیز روی دهد، بازه هشتاد ساله عمر آدمی به ۲۰۰ سال خواهد رسید.

یک پرینتر سه بعدی توانست در یک نوبت، یک خانه کامل را ایجاد کند

یک پرینترD شکل که توسط انریکو دینی ساخته شده می تواند اجزای ساختمانی دو طبقه را ایجاد کرده و اتاق ها، پله ها، لوله ها و دیگر بخش های آن را آماده کند.

این پرینتر از ماسه و نیز ماده ای غیرآلی برای bindingبه عنوان ماده اولیه استفاده می کند و قطعات تولیدی آن نیز دارای ظاهری شبیه مرمر و نیز دوامی مشابه بتون مسلح است.

عملیات ساخت خانه ای با این روش حدود یک چهارم زمان مورد نیاز برای ساخت یک ساختمان به روش معمول است، البته به شرطی که شکل ساختمانی که برای ساخت انتخاب شده ساده بوده و پیچیدگی نداشته باشد. همچنین برای ساخت خانه ای با این روش نیازی به اطلاعات تخصصی یا تخصصی های ویژه نیست.

وُیجر ۱ از منظومه شمسی خارج شد

ویجر یک که سال ۱۹۷۷ به فضا پرتاب شد، نخستین جسم ساخته دست بشر است که در فضای فراتر از منظومه شمسی و محیط تاریک آن سوی منظومه ما حضور یافته است.

ویجر یک در اصل برای ارسال تصاویری از زحل و مشتری طراحی شده بود، اما محاسبات همان زمان دانشمندان ناسا نشان می داد که این فضاپیما در پایان وارد ناحیه ناشناخته آن سوی منظومه شمسی خواهد شد.

به همین دلیل آنها مجموعه ای از صداها اعم از موسیقی های مختلف تا صدای نهنگ و نیز سلام گویی به ۵۵ زبان دنیا را در آن جای دادند.

ساخت یک فک مصنوعی برای پیوند با استفاده از پرینتر سه بعدی

دانشمندان توانستند با استفاده از پودر تیتانیوم و روکش زیستی سرامیکی برای یک مرد هشتادوسه ساله استخوان مصنوعی فک بسازند.

عمل جراحی موفقیت آمیز پیوند این فک مصنوعی که اولین نمونه در نوع خود است، امیدهای زیادی را برای جایگزینی استخوان های آسیب دیده ایجاد کرده و شاید روزی حتی بتوانیم ماهیچه ها و اندام های دیگر بدن را نیز با استفاده از پرینتر سه بعدی تولید کنیم.

میمون های تولیدشده از چند جنین


پژوهشگران، شش جنین مجزا را که سلول های اهداکننده آن همگی میمون رزوس بودند با هم ترکیب کردند و توانستند سه بچه میمون را از آن به دست آورند.

در این روش، سلول ها با هم ترکیب نشدند، اما در کنار هم ماندند و با هم بافت ها و اندام های بدن را ایجاد کردند. از گونه هایی خاص از میمون ها برای درک نقش ژن های خاص در رشد جنینی استفاده می شود و این شاید بتواند به درک بهتر جهش ژنتیکی در انسان کمک کند.

تولید برق از برگ های مصنوعی

دنیل موکرا با استفاده از موادی به نسبت ارزان قیمت توانست نخستین برگ های کاربردی دنیا را بسازد. این برگ ها، اما نوعی فرآیند فتوسنتز را اجرا می کنند که محصول نهایی به جای اکسیژن، هیدروژن است. سپس این هیدروژن تولیدی را می توان در سلول های سوختی ذخیره کرد و از آن انرژی الکتریکی به دست آورد. از این فناوری می توان حتی در دورافتاده ترین مناطق زمین نیز بهره گرفت.

صفحات انعطاف پذیر و ارزان قیمت خورشیدی، رقیبی جدی در برابر سوخت های فسیلی

دانشمندان با بمباران یونی صفحه های بسیار نازک به نوعی صفحه خورشیدی دست یابند که قیمتی نصف قیمت صفحه های خورشیدی معمولی دارد. محصول به دست آمده از این فرآیند از نظر اقتصادی به صرفه بود.

سیاره ای از جنس الماس کشف شد

یک تیم بین المللی از پژوهشگران توانسته یک exoplanet را که کاملا از جنس الماس است، کشف کند. اندازه این exoplanet پنج برابر زمین است و جرمی برابر جرم مشتری دارد.

دانشمندان بر این باورند که فاصله کم آن تا ستاره ای که در نزدیکی اش قرار گرفته و نیز جرم زیاد آن سبب شده که جنس این exoplanet که باقیمانده یک ستاره است از کربن بلوری (الماس) باشد.

چشم مصنوعی، بینایی را به یک فرد نابینا باز گرداند

در طول یک جراحی هشت ساعته، چشم هایی مصنوعی به دو مرد نابینا پیوند زده شد. چند هفته پس از جراحی، هر دوی این افراد که مدت ها گرفتار نابینایی بودند تا حدی بینایی خود را باز یافتند. این افراد اکنون می توانند حاشیه اجسام را دیده و نیز خواب های رنگی ببینند. پزشکان امیدوارند که مغز این افراد، خود را با این چشم های مصنوعی هماهنگ ساخته و به این ترتیب بینایی آنان افزایش یابد.

شیشه ای بسیار منعطف برای ساخت قطعات الکترونیکی خمیده

این شیشه منعطف که برای نخستین بار در نمایشگاهی در بوستون در ایالات متحده آمریکا رونمایی شد تنها ۰.۵۰ میلی متر (معادل یک برگه کاغذ) ضخامت دارد. شاید طرح رایانه قابل پوشیدن سونی با این ماده تا قبل از سال ۲۰۲۰ عملی شود.

ناسا استفاده از اسکلت خارجی رباتیک را آغاز کرد

اسکلت خارجی رباتیک X۱ ۵۷ پوند وزن دارد و دربردارنده چهار مفصل موتور دار و شش مفصل بدون موتور است. دو حالت مختلف برای این اسکلت خارجی طراحی شده است.

در حالت اول فردی که این اسکلت را به تن می کند می تواند به فضانوردان دیگری که در فضا حضور دارند، کمک کند. در حال دوم فرد معلولی که در این اسکلت جای می گیرد، قادر به راه رفتن می شود.


مغز انسان، هک شد


گروهی از پژوهشگران با استفاده از ابزارهایی نه چندان پیچیده نشان دادند که نفوذ به اطلاعات مغز انسان کار چندان دشواری نیست.

با اتصال دستگاه سنجش امواج مغزی (EGG) به پوسته سر و نرم افزاری که می توانست فعالیت نرون ها را مشخص سازد، مشخص شد که وقتی که فرد به گذر واژه کارت خودپرداز یا چهره کودکش می رسد، جهش هایی در امواج مغزی او صورت می گیرد.

کشف نخستین سیاره با چهار خورشید


این سیاره که توسط ستاره شناسان غیرحرفه ای کشف شده به دور دو ستاره می چرخد و این دو ستاره نیز خود در مداری دیگر به دور دو ستاره بسیار دوردست تر دوران می کنند.

این سیاره تقریبا به اندازه نپتون است. دانشمندان در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه این سیاره از جاذبه دیگر ستاره ها به مسیری دیگر منحرف نمی شود.





مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ تاکسی‌های هوایی و هوش مصنوعی  هرمز پوررستمی

+ دسته بندی داده ها با شبکه عصبی مصنوعی  حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی و برقی که از فضا می‌آید  هرمز پوررستمی

+ هوش تهدید چیست، چگونه به سازمان‌ها کمک می‌کند و پیاده‌سازی می‌شود؟ حمیدرضا تائبی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995