Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[03 Jun 2017]   [ ]

.هوش مصنوعی پیش داوری و تعصب – و نه منطق سخت و سرد- را به مخلوقات بشری می بخشد

اگر هوش مصنوعی بر زندگی ما غالب شود، احتمالاً انسان ها را از نبرد ارتش روبات ها دور نگاه می دارد که بطور خستگی ناپذیری، منطق اسپاک* را به کار می گیرند، چراکه این ربات ها بطور فیزیکی ما را اسیر خود می کنند. در مقابل، الگوریتم های یادگیری ماشینی که پیشتر ساخت برنامه های کاربردی AI (هوش مصنوعی) را میسر کرده اند تقریباً هر کاری که روزانه با آن سروکار دارید را انجام می دهند: پیشنهاد آهنگ و فیلم بر اساس علایقی که توصیف کرده اید، شناسایی چهره دوست تان در عکسی که شباهت به افرادی دارد که به آنان پولی قرض داده اید؛ هدایت نیروی پلیس به سمت خانه همسایه تان، یا آگاه ساختن دکتر از اینکه بدن تان نیاز به رژیم دارد. و از آنجا که انسان این الگوریتم ها را خلق می کند، مستعد تعصبات و سوگیری هایی قرار دارند که می تواند به تصمیمات نادرست و یا پیامدهای نامطلوب منجر شود.

این پیش داوری ها ، نگرانی های ضروری را درباره اتکای روزافزون ما به فن آوری های هوش مصنوعی بدنبال دارد؛ چراکه هر نوع سیستم AI که توسط بشر برای حفظ "بی طرفی" کامل طراحی شده است هم زمان می تواند تفکر مغرضانه انسانی را به جای تفکر تحلیلی تقویت نماید. در حال حاضر، مقامات قانونی استفاده از الگوریتم های کامپیوتری را مورد انتقاد قرار گرفته اند که – برای مثال –متهمان سیاه پوست را با احتمال بالای ارتکاب جرم در آینده به اصطلاح برچسب می زنند، حتی اگر این برنامه به صراحت برمبنای نژاد و قومیت طراحی نشده باشد.

مساله اصلی دارای دو جنبه است: نخست، داده های مورد استفاده برای سنجش الگوریتم های یادگیری ماشینی گاهی ناکافی است؛ و دوم اینکه این الگوریتم ها از طراحی ضعیفی برخوردارند. یادگیری ماشینی فرایندی است که در آن توسعه دهندگان نرم افزار، الگوریتم های هوش مصنوعی را با استفاده از حجم عظیمی از داده های مرتبط با وظیفه موردنظر آموزش می دهند. در نهایت، این الگوریتم الگوهایی را در داده های ابتدایی ترسیم می کند که تشخیص الگوهای مشابه در داده های جدید را فراهم می سازد. اما این امر همواره مطابق با برنامه ریزی اجرا نمی شود و نتایج وحشتناکی را بدست می دهد. برای مثال، در ژوئن سال 2015، سیستم دسته بندی عکس گوگل دو آمریکایی آفریقایی تبار را به عنوان "گوریل" شناسایی کرد. این شرکت بسرعت مشکل را حل کرد، است، اما کیت کرافرود – پژوهشگر AI مایکروسافت - در سرمقاله نیویورک تایمز به این نکته اشاره کرد که اشتباه مذکور نشانگر اهمیت بیشتر"مساله افراد سفیدپوست" در هوش مصنوعی بود. بدین معنا که، داده های مورد استفاده برای ایجاد این نرم افزار بشدت به تصاویر افراد سفیدپوست متکی بود و این امر توانایی شناسایی دقیق تصاویر افراد با ویژگی های مختلف را کاهش می دهد.

سیل اخیر خبرهای ساختگی در ماژول خبرخوان کاربران فیس بوک نیز نشانگر مساله سوگیری AI است. برای مثال یکی از الگوریتم های مهم فیس بوک،الگوریتم اخبار مهم وی میباشد،این الگوریتم اخبار را بر مبنای تعامل – یعنی، تعداد کلیک یا اشتراک گذاری کاربران - اولویت بندی می کند. در اوایل ماه نوامبر، چندین رسانه خبری گزارش دادند که گروهی از نوجوانان مقدونی الگوریتم خبرخوان فیس بوک را با ترویج اخباری نادرست و پرهیاهو به سخره گرفتند که برای رای دهندگان جناح راست در طول انتخابات ایالات متحده جذابیت داشت. فیس بوک می گوید که الگوریتم از آن زمان به بعد اصلاح شده و طرح هایی را برای Snopes، Factcheck.org، ABC News و PolitiFact به منظور کمک به حذف اخبار کاملاً نادرست اعلام بکار گرفته است.

هال دائوم- استادیار علوم کامپیوتر در دانشگاه مریلند – می گوید: "این مساله چیزی شبیه موضوع تانک روسی است". این افسانه –بظاهر ساختگی اما گویا که بکرات توسط مدرسان علوم کامپیوتر بیان می شود – به روزهای ابتدایی یادگیری ماشینی در دهه هشتاد بازمی گردد. مطابق با این داستان، ارتش ایالات متحده سعی داشت تا کامپیوتری را با قابلیت تشخیص تانک های روسی و آمریکایی در تصاویر ایجاد کند. دائوم توضیح می دهد که"آنها به دقت به دسته بندی بسیار بالا دست یافتند، اما تمام تصاویر تانک های روسی تار بودند و تانک های آمریکایی از کیفیت بالایی برخوردار بودند. به جای شناسایی تانک ها، این الگوریتم تشخیص تصاویر مبهم و با کیفیت را فراگرفت.

با وجود چنین محدودیت های شناخته شده، گروهی از محققان به تازگی مطالعه ای را منتشر کردند که نشان می دهد یک الگوریتم می تواند با استفاده از ویژگی های چهره، سابقه محکومیت افراد را تشخیص دهد. زیائولین وو و زی ژانگ، محققان دانشگاه شانگهای جیائو تانگ در چین، الگوریتم یادگیری ماشینی را بروی مجموعه داده هایی متشکل از 1856 تصویر چهره – 730 چهره مجرمان محکوم و 1126 غیر مجرمان – ایجاد کردند. پس از بررسی 90 درصد تصاویر، هوش مصنوعی قادر به شناسایی صحیح محکومین در میان تصاویر ده درصد باقیمانده بود.

بنابر این پژوهش؛ الگوریتم مذکور، همبستگی میان ویژگی های خاص چهره با جرم و جنایت را برقرار می ساخت. وی می گوید که برای مثال، تناسب چهره ای خاصی بین موقعیت گوشه چشم، انحنای لب و نوک بینی جنایتکاران مشاهده میشد؛ اگر چه او اشاره می کند که وجود هر یک از این روابط لزوماً نشانگر احتمال جنایتکار بودن فرد نیست. همچنین، وو دریافت که چهره مجرمان متفاوت از یک دیگر است، در حالی که افراد غیر مجرم عموماً ویژگی های مشترکی را دارا می باشند.

در ادامه، وو این الگوریتم را با استفاده از مجموعه تصاویر متفاوتی که پیشتر نشان داده نشده بود مورد آزمایش قرار داد و متوجه شد که الگوریتم با صحت بیشتری می تواند مجرمان را از افراد غیرمجرم تشخیص دهد. محققان با آموزش و آزمون الگوریتم های خود و استفاده از چهره مردان جوان یا میانسال چینی بدون ریش و زخم بروی صورت سعی در اجتناب از بروز سوگیری داشتند.

وو با اشاره به شبه علم قدیمی ارزیابی شخصیت بر مبنای ویژگی های چهره، می گوید:"البته تمام تلاش بر این است تا نادرستی چهره شناسی را اثبات کنم. اما ما به نتایج شگفت آوری دست یافتیم". اگر چه این مطالعه بنظر اعتبار برخی ابعاد چهره شناسی را تایید می کند، اما وو اذعان دارد که استفاده از این فنآوری برای انتخاب افراد در نیروی پلیس اقدامی خطرناک خواهد بود، و می گوید هیچ طرحی برای برنامه کاربردی اجرای قانون ندارد.

سایر دانشمندان، یافته های وو و ژانگ را صرفاً تقویت کننده سوگیری های کنونی می دانند. بلیز اگورا وای آرکاس، پژوهشگر ارشد گوگل که یادگیری ماشینی را مورد مطالعه قرار می دهد می گوید که در این الگوریتم مجرمیت افراد توسط سیستم عدالت محلی تعیین می شود که بواسطه تصمیم گیری های مغرضانه (و شاید ناخودآگاه) انسانی انجام می گیرد. اگورا وای آرکاس می افزاید که مساله اصلی این مقاله آن است که این روش بر سیستم "صداقت پیشینه برای تعیین مجرمان استوار است، و نتیجه می گیرد که [یادگیری ماشینی] حاصل، از قضاوت انسانی تاثیر نمی پذیرد".

کایل ویلسون، استادیار ریاضیات در کالج واشنگتن که بینایی ماشین((computer vision را مورد مطالعه قرار داده است می گویدکه وو و همکارانش "نتیجه گرفتند که به الگوی اساسی در طبیعت دست یافته اند – اینکه ساختار صورت قادر به پیش بینی جرم و جنایت است. این نتیجه گیری واقعا بی ملاحظه و جسورانه است". وی همچنین می گوید که این الگوریتم صرفاً منعکس کننده سوگیری انسانی در نظام عدالت خاص است و در هر کشور دیگری نیز چنین عملکردی را خواهد داشت. ویلسون می افزاید: "این داده ها و ابزار را می توان برای درک بهتر سوگیری های مبتنی بر ظاهر [انسانی] بکار گرفت که در نظام عدالت کیفری وجود دارند. در مقابل، این محققان بازسازی و تکثیر چنین سوگیری های انسانی را به کامپیوتر آموخته اند".

در عین حال، سایر محققان به امکان بهبود این فنآوری با توجه به خطاهای الگوهای کامپیوتری، با هدف دور نگاهداشتن سوگیری های انسانی اشاره می کنند. سیستم هوش مصنوعی در زمان یادگیری دچار اشتباه خواهد شد - در واقع، همانگونه که یورگن اشمیت هابر، مدیر علمی انستیتو هوش مصنوعی سوئیس اشاره می کند، به همین دلیل از این الگوریتم تحت عنوان "الگوریتم یادگیری" یاد میشود. وی اشاره می کند که کامپیوترها صرفاً آنچه را که داده ها اجازه می دهند فرامی گیرند. به گفته اشمیت هابر، "شما نمی توانید تمام علل سوگیری و تعصب را از میان بردارید؛ همانطور که نمی توانید منابع سوگیری در انسان را نیز حذف کنید". او می افزاید که شناسایی دلایل این امر امکانپذیر است و در این صورت می توان از بکارگیری داده های مناسب و طراحی مطلوب عملکرد اطمینان یافت: پرسیدن طرح پرسش های درست از کامپیوتر بسیار مهم است. این گفته برنامه نویس قدیمی را به خاطر داشته باشید که: "ورودی بی فایده، خروجی بی فایده را بدست می دهد".

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 132


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ تاکسی‌های هوایی و هوش مصنوعی  هرمز پوررستمی

+ دسته بندی داده ها با شبکه عصبی مصنوعی  حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی و برقی که از فضا می‌آید  هرمز پوررستمی

+ هوش تهدید چیست، چگونه به سازمان‌ها کمک می‌کند و پیاده‌سازی می‌شود؟ حمیدرضا تائبی

+ راهنمای جامع آشنایی با مدل هوش مصنوعی مولد، کاربردها و انواع آن مترجم: حمیدرضا تائبی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995