Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Dec 2016]   [ حمیدرضا تائبی]

 


زمانی که فیلم لوسی با نقش‌آفرینی اسکارلت جوهانسون و مورگان فریمن روی پرده سینماها اکران شد، بسیاری این سوال را مطرح کردند، آیا این امکان وجود دارد که در دنیای واقعی به چنین توانایی شگفت‌انگیز مغزی دست پیدا کرد؟ به طوری یک انسان بتواند از تمامی توان مغزی خود برای پیشبرد کارهای خود استفاده کند؟


داستان کلی فیلم لوسی به این شکل بود که یک دانشجوی دانشگاه توسط یک باند خلافکار ربوده می‌شود. در ادامه این باند خلافکار او و تعداد دیگری از افراد را مجبور می‌سازند تا کیسه‌های مهروموم شده یک داروی خاص را ببلعند و به این شکل داروهای غیر مجاز را حمل کنند. اما یکی از این کیسه‌ها دچار نشتی می‌شود و محتویات ماده CPH4 در شکم لوسی پخش می‌شود.


 این دارو باعث به وجود آمدن ارتباطات جدیدی میان سلول‌های عصبی او می‌شود و به این شکل به لوسی این توانایی را می‌دهد تا از 90 درصد ظرفیت مغز خود استفاده کند. ظرفیتی که به نظر نمی‌رسد بسیاری از ما قادر باشیم به آن دست پیدا کنیم. رشد انفجاری مغز لوسی، او را به یک ابرانسان تبدیل می‌کند، به طوری که به او اجازه می‌دهد ذهن افراد را بخواند، زبان چینی را در یک لحظه یاد بگیرد، در زمان سفر کند، به شکل ذهنی تجهیزات الکترونیکی را کنترل کند، مشکلات داخلی بدن خود را شناسایی کند، به راحتی و با تمرکز بالا به رانندگی بپردازد و در صحنه آخر فیلم یک مبارزه تا سرحد مرگ را با موفقیت پشت سر بگذارد.


لوسی بر اساس یک نظریه اشتباه ساخته شد


لوک بنسون، کارگردان فیلم لوسی بر مبنای یک ایده اشتباه که بسیاری از ما تنها از 10 درصد ظرفیت مغز خود استفاده می‌کنیم، تصمیم گرفت فیلم خود را کارگردانی کند. او بر مبنای همین ایده تصمیم به ساخت این فیلم علمی‌تخیلی گرفت.



کاملا مشخص است، فرضیه‌ای که اعلام می‌دارد ما تنها از 10 درصد ظرفیت طبیعی مغزی خود استفاده می‌کنیم، اشتباه است



اما مشکل این است که بسیاری از مردم این افسانه مربوط به مغز را کاملا باور کرده‌اند و آن‌را به عنوان یک واقعیت پذیرفته‌اند. انیمشین منتشر شده از سوی TED-Ed نشان می‌دهد که دو سوم مردم و تقریبا نیمی از معلمان علوم هنوز هم به اشتباه فکر می‌کنند که این افسانه واقعیت دارد.


نبرد درون مغز ما در جریان است



دنیای علم ثابت کرده است که با افزایش ارتباط و اتصال سلول‌های عصبی به یکدیگر توانایی‌های مضاعفی در اختیار ما قرار می‌گیرند. مطالعات نشان داده‌اند، موسیقی‌دانانی که سازهای زهی را می‌نوازند، بخش‌های بیشتری از مغز خود را به خدمت می‌گیرند تا بتوانند از حرکات دست سریع‌تری برخوردار باشند. اسکن مغز رانندگان تاکسی در لندن نشان داده است که راننده‌ای که برای سال‌های متمادی به این حرفه اشتغال داشته است موفق شده است ارتباط زیادی میان بخش‌های داخلی مغز خود به وجود ‌آورد. این بخش‌ها در بسیاری از موارد اطلاعات لازم برای یک واکنش سریع را در اختیار او قرار می‌دهند. به همین علت است که آن‌ها نه تنها کمتر تصادف می‌کنند بلکه در واکنش به اتفاقاتی همچون صدای ممتد بوق دیگر ماشین‌ها یا چرخش ناگهانی یک ماشین روبروی آن‌ها از عکس‌العمل دقیقی برخوردار هستند.


این یافته‌ها قانون Hebb را به اثبات رسانده است. قانونی که اعلام می‌دارد، سلول‌های عصبی که باعث فعال شدن یکدیگر شده و انعطاف‌پذیری عصبی را به وجود می‌آورند، به مغز ما این توانایی را می‌دهند تا ساختار فیزیکی خود را تغییر داده و عملکرد خود را بر مبنای تجربیات تکرارشونده، رفتار و افکار تنظیم کند.


مغز ما در طول یک روز و در هر دقیقه با چالش‌ها یا به عبارت دقیق‌تر مبارزات داخلی روبرو است. مبارزه‌ای که در ارتباط با تصاحب قشر مغز است. تجربیات، رفتار، احساسات و حتا افکار مداوم به معنای واقعی کلمه در حال تغییر دادن و شکل دادن به مغز ما هستند. شما به طور ارادی دو وضعیت را انتخاب می‌کنید، از مغز خود استفاده می‌کنید یا از آن استفاده نمی‌کنید. هر اتصالی که مورد استفاده قرار نگیرد به خواب می‌رود تا منابعی که برای تقویت ارتباطات مورد نیاز است و اغلب مورد استفاده قرار می‌گیرند آزاد شوند. در آزمایش‌هایی که به طور بسته روی تعدادی از شرکت‌کنندگان انجام گرفت، نشان داد که قشر بصری مغز آن‌ها تنها در مدت دو روز به منظور پردازش صدا یک سازمان‌دهی مجدد را آغاز کرده بود.



اسکن‌های مغزی نشان داده‌اند، حتا زمانی که انسان‌ها در خواب به سر برده یا در حال استراحت کردن هستند بازهم فعالیت‌هایی از جانب مغز آن‌ها انجام می‌شود. نه فقط تمامی 86 میلیارد سلول عصبی به یک مرتبه فعال می‌شوند، بلکه آن‌ها همواره در یک وضعیت آماده به کار  قرار دارند و زمانی که جریان الکتریکی به آن‌ها وارد می‌شود آماده هستند تا به آن واکنش نشان دهند.



شما از مدت‌ها پیش از 100 درصد ظرفیت مغزی خود استفاده کرده‌اید.



در همین ارتباط مقاله‌ای در مجله آمریکا ساینس به قلم جان هنلی متخصص مغز و اعصاب در کلینک مایو واقع در ایالت مینه سوتا تحت عنوان "آیا مردم تنها از 10 درصد ظرفیت مغز خودشان استفاده می‌کنند" به چاپ رسید که توضیح می‌دهد: «شواهد نشان می‌دهد که در طول یک روز شما از 100 درصد توان مغزی خود استفاده می‌کنید. حتا زمانی که در خواب به سر می‌برید، بخش‌هایی همچون بخش قشر پیشانی که وظیفه کنترل کردن چیزهایی همچون خودآگاهی و تفکرات سطح بالا را بر عهده دارند یا بخش‌های حسی که به مردم کمک می‌کند با محیط اطراف خود در تعامل باشند همواره فعال هستند. (احساس گرمی یا سردی محیط زمانی که در خواب به سر می‌برید) مشخص است که ما به طور مجازی از هر یک از بخش‌های مغز استفاده می‌کنیم و تقریبا بخش اعظمی از مغز به صورت تمام وقت فعال است.»


مغز بسیار گرسنه قادر است انرژی را به بهینهترین شکل ممکن مصرف ‌کند


مغز شما فوق‌العاده گرسنه است و برای آن‌که بتواند همواره در وضعیت فعال قرار داشته باشد به مقدار خیلی زیادی انرژی نیاز دارد. در حالی که مغز تنها دو درصد از وزن بدن را شامل می‌شود اما در مقابل 20 درصد اکسیژن و 25 درصد از گلوکز خون را مصرف می‌کند. در کودکان  مغز به طور روزانه نزدیک به 50 درصد از قند خون و در نوزادان 60 درصد از قند خون را مصرف می‌کند. اندازه مغز نسبت به بزرگی جثه حیوانات می‌تواند متفاوت باشد. با این وجود بزرگی همیشه به معنای برترین نیست. تعداد سلول‌های عصبی در انسان‌ها بیش از سایر حیوانات است. این تراکم بالا عاملی است که ما را هوشمندتر از سایر حیوانات کرده است. با این حال فرآیند سوخت‌رسانی به مغز پیچیده بوده و نسبتی میان اندازه بدن و تعداد سلول‌های پایدار عصبی وجود دارد. به طور مثال یک بوزینه 25 کیلوگرمی برای آن‌که بتواند 53 میلیارد سلول عصبی خود را تغذیه کند باید در یک روز نزدیک به هشت ساعت غذا بخورد. اختراع دستگاه‌های طبخ غذا خود عاملی شده است تا مغز ما به آرامی قدرت خود را به دست آورد، به سبب آن‌که شکم ما به راحتی می‌تواند انرژی موجود در مواد غذایی پخته شده را جذب کرده و به بدن ما تحویل دهد.


مغز ما به مرور زمان این قابلیت را به دست آورده است تا به بهترین و کارآمدترین شکل ممکن انرژی دریافتی را مورد استفاده قرار دهد. در هر لحظه، فقط بخش کوچکی از سلول‌های مغزی سیگنال‌هایی را مخابره می‌کنند، فرآیندی که به نام رمزنگاری پراکنده شناخته می‌شود. این فرآیند اجازه می‌دهد از حداقل انرژی برای انتقال حداکثری اطلاعات استفاده شود. مغز به آن اندازه‌ انرژی در اختیار ندارد تا در آن واحد روی بیش از یک موضوع متمرکز شود. اگر از تمامی ظرفیت مغزی خود به طور کامل و در همه زمان‌ها استفاده کنید، آن‌گاه به سرنوشتی که در سکانس پایانی فیلم لوسی به تصویر کشیده شد، دچار خواهید شد. یک انسان به راحتی این توانایی را در اختیار ندارد تا فرآیند سوخت‌رسانی کامل به مغز خود را مدیریت کند.


داروهای هوشمند


فیلم دیگری که روی افزایش قدرت ذهنی متمرکز بود، فیلم «بی حد و مرز» بود. یک نویسنده ژولیده که در زندگی خود با شکست روبرو شده بود و در کار خود نیز موفقیت چندانی نداشت، بعد از آن‌که چند قرص را از دوستش خریداری کرد و این قرص‌های هوشمند قدرت شناختی او را به طرز محسوسی افزایش دادند، در کار خود موفق شد. در حقیقت این داروهای هوشمند به شکل عجیبی قدرت ذهنیش را افزایش دادند. اما در مقابل کاراکتر فیلم به داروها وابستگی شدیدی پیدا کرد. در حالی که در دنیای امروز مشابه این چنین داروهایی وجود دارند، اما داروهایی که در هر دو فیلم به تصویر کشیده شدند، هنوز کشف نشده‌اند. جان هریس، مدیر موسسه علم، اخلاق و نوآوری دانشگاه منچستر در این ارتباط گفته است: «داروهای هوشمند می‌توانند مردم را به یک مرز (آستانه تحمل حداکثری) ببرند، تاثیرگذاری آن‌ها شبیه به یک کار سخت یا قهوه است. تمرین‌های فیزیکی نیز همان اثر دارند. آن‌ها هم به یک اندازه توانایی‌های شناختی را افزایش می‌دهند. اما اگر شما یک نابغه نبوده‌اید، این داروها شما را به یک نابغه تبدیل نخواهند کرد.»


در نهایت مقاله منتشر شده در مجله آمریکا ساینس می‌گوید: «این درست نیست که ما تنها از ده درصد از مغز خود استفاده می‌کنیم، بلکه واقعیت درست این است که ما موفق شده‌ایم تنها 10 درصد از عملکرد مغز خود را درک کنیم.»


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 125


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995