Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیا آینده پژوهی شکست خورده است؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[17 May 2012]   [ ]

تفکر درباره آینده و حوادث آن همواره یکی از الزامات انسان محسوب شده و به همین دلیل هم از گذشته های بسیار دور بشر سعی در پیش بینی وقایع آینده داشته است. او به چرخه فصول و باروری طبیعت، به تغییرات هلال ماه و به جزر و مد دریاها می نگریسته و برای پیش بینی تغییرات پیشِ رو به روشن بینان معنوی، کاهنان معابد و الگوهای آسمانی ستارگان متوسل می شده است. چنین روش هایی برای آینده بینی در طی هزاره های متمادی همچنان ادامه داشته است. اما آغاز تلاش بشر برای تفکر سیستماتیک درباره آینده به چیزی کم تر از نیم قرن قبل بازمی گردد و نتایج این تلاش نیز تاکنون چندان مؤثر نبوده است. اما اینک آینده پژوهان امیدوارند که با کمک روش های پیشرفته تر موجود بتوانند تصویر دقیق تری را از آینده ترسیم نمایند. زیرا از قرن بیستم تا به حال، تأثیر تحولات فناوری در زندگی بشر از تغییرات گسترده آب و هوایی و تغییر در ساختار ژنتیکی موجودات گرفته تا ساخت سلاح های وحشتناک آنچنان شد که دیگر عملاً امکان پیش بینی درازمدت آینده برای بشر وجود نداشت. اما از سوی دیگر همین تحولات روزافزون، پیش بینی آینده را به کاری جذاب تبدیل کرد.


به طور تقریبی می توان گفت که شروع آینده پژوهی (به معنای علمی و امروزین آن) به نخستین ماه های پس از پایان جنگ جهانی دوم بازمی گردد. در در سال ۱۹۴۵ بود که ماهنامه "آتلانتیک" اولین مقاله عرصه آینده پژوهی را به چاپ رساند. این مقاله به قلم وانوار بوش (۱)، مدیر دفتر تحقیقات علمی و توسعه کاخ سفید نوشته شده بود. بوش در این مقاله وقوع "انقلاب اطلاعات" را پیش بینی کرده بود. البته پیش بینی های بوش عموماً فقط به حوزه تحولات فناوری منحصر بود اما همین پیش بینی ها بود که پیشاپیش منجر به سازمان دهی و راهبرد فعالیت ها و تحقیقات کلان علمی آمریکا برای رفع نیازهای جدید این کشور در عصر درحال تولد اطلاعات شد.


با شروع جنگ سرد، نیاز به ترسیم دقیق تر حوادث آینده بازهم جدی تر شد. به همین منظور، روش های آنالیز سیستم ها، تحقیق در عملیات و سایبرناتیک به کمک آینده پژوهی آمد. در همین زمان بود که اولین اندیشکده ویژه آینده پژوهی با نام RAND (۲) از سوی نیروی هوایی ایالات متحده در این کشور تأسیس گردید. یکی از اعضاء کلیدی RAND شخصی به نام هرمان کاهن (۳) بود. کاهن اعتقاد داشت که برای پیش بینی آینده باید از رویه ای برآیندی استفاده نمود و بنابراین باید تحولات عرصه های متفاوت و مختلف را باهمدیگر زیر نظر داشت. بدین ترتیب در اندیشکده RAND روش های جدیدی (و من جمله روش دلفی) برای آینده پژوهی ارائه گردید. البته ناگفته نماند که برخی از این گروه ها هم بیش از حد به روش های خود مطمئن بودند و همین اطمینان بیش از حد بود که به برخی پیش بینی های نادرست نیز انجامید. به عنوان مثال گروه کوچکی از اعضاء RAND در وزارت دفاع آمریکا، روش هایی را در آنالیز سیستم ها بسط دادند که نهایتاً منجر به توسعه "سیستم طراحی و برنامه ریزی کوتاه مدت پنتاگون" شد. همین سیستم برنامه ریزی یکی از عواملی بود که به اشتباهی به نام "جنگ ویتنام" دامن زد.


آنها فکر می کردند که این روش ها را (که عموماً منحصر به حوزه های فناوری و نظامی بود) می توان در سایر حوزه های اجتماعی نیز بکارگرفت. همان طور که تاریخ نویسی به نام هاگ تامسون (۴) می نویسد، طرفداران روش آنالیز سیستم ها نهایتاً در دوران اصلاحات اجتماعی لیندون جانسون (۵) مجبور شدند به ناتوانی این روش در حل مسائل پیچیده اجتماعی اذعان کنند.


اما در اواخر دهه ۱۹۶۰، گروهی از متفکران که برای این شرکت شل کار می کردند روش "طراحی سناریوی کاهن" را در آنجا پیاده کردند. روش طراحی سناریو اساساً یک پیش بینی منفرد را برای آینده ارائه نمی دهد بلکه بجای آن، مجموعه ای از سناریوهای محتمل را برای آینده مطرح می کند. هرچند از هیچ یک از این سناریوها به تنهایی نمی توان انتظار ترسیم دقیق اوضاع آینده را داشت اما با تفکر در مورد پیامدهای محتمل هر سناریو، شرکت ها (و اشخاص) قادر خواهند بود خود را برای مواجهه با حوادث احتمالی پیشِ رو که تا پیش از آن حتی فکرش را هم نمی کردند مهیا سازند. همین آینده اندیشی ها بود که سبب شد شرکت شل در مواجهه با افت شدید قیمت نفت در دهه ۱۹۸۰ بهتر از سایر رقبا عمل کند.


در دهه ۱۹۸۰ جنبش آینده پژوهی عملاً به اوج خود رسید. در همین زمان بود که کتاب مشهور آلوین تافلر (۶) با عنوان "موج سوم" تفکر درباره آینده را در سطح عموم مردم و نه صرفاً روشنفکران جامعه گسترش داد. اما دیگر آینده اندیشی روزهای اوج خود را سپری می کرد و رو به افول داشت. در همین زمان بود که دولت جدید آمریکا یعنی دولت ریگان دیگر انگیزه چندانی برای پرداختن به موضوع آینده پژوهی نداشت. با فرارسیدن دهه ۱۹۹۰ و فروپاشی کمونیزم، کاپیتالیزم آمریکایی عملاً خود را در جهان بدون رقیب دید. روند جهانی شدن بیش از هر زمان دیگری شتاب گرفت و تنها جایی که هنوز به طور جدی به پیش بینی آینده نیاز داشت بازار بورس بود!


اگرچه در دهه ۱۹۹۰ نوعی کوته بینی و راحت طلبی بر فرهنگ و حتی سیاست آمریکایی سایه افکنده بود اما در همان دوران نیز تحولات مهمی در راه بود. در این زمان بود که کانون نوآوری به مؤسسه ای به نام "سانتافه" (۷) منتقل شد. در این مؤسسه، پایه های نظریه ای به نام "نظریه پیچیدگی" (۸) ریخته شد که می توانست انواع و اقسام مسائل از نحوه زندگی حشرات اجتماعی گرفته تا انتقال داده ها در اینترنت را حل نماید. درواقع نظریه پیچیدگی یکی از نقاط ضعف و کمبود اصلی ما در شناخت رفتار سیستم های پیچیده ای نظیر سیستم های اجتماعی را پوشش داد. به کمک نظریه پیچیدگی می توانستیم نحوه شکل گیری الگوهای منظم را از میان انبوهی از ویژگی های نامنظم و به ظاهر تصادفی تبیین کنیم.


البته باید گفت که نظریه پیچیدگی نه تنها دشواری های آینده اندیشی را برطرف نکرد بلکه در عمل محدودیت های ذاتی امکان پیش بینی آینده را خصوصاً در مورد سیستم های باز و غیرخطی (که حاوی چرخه های پیچیده بوده و اعمال کوچک ترین اختلالی در آنها می تواند منجر به پیامدهایی وسیع و غیرقابل پیش بینی گردد) بیش از پیش نشان داد. اما در عوض، روش های بهتری را برای مواجهه با رویدادهای غیرمنتظره، نقاط شکست و عدم قطعیت ها ارائه داد. براساس این نظریه ما باید همواره به دو طریق خود را برای مواجهه با رویدادهای غیرمنتظره پیش ِرو مهیا کنیم: اول با هشیاری نسبت به وقایع حال و دیگری از طریق ترسیم تصویر هرچه دقیق تری از آینده در حین تلاش برای حصول دستاوردهای بلند مدت.


هماهنگ شدن با جهان پیرامون، یکی از بهترین روش ها برای موفقیت هرچه بیشتر در مواجهه با یک آینده غیرمنتظره خواهد بود. کارل ویک (۹)، محقق رفتار سازمانی و روان شناس دانشگاه میشیگان با مطالعه سازمان هایی که در "مدیریت رویدادهای غیرمنتظره" به شیوه ای برجسته عمل کرده اند به این نتیجه رسید که شیوه تفکر در چنین سازمان هایی با آنچه به طور سنتی در تحقیقات آینده پژوهی بر آن تأکید می شد متفاوت است. کارل ویک دریافت که چنین سازمان هایی با تمرکز بر اشتباهات خود، سعی به یادگیری از این اشتباهات دارند. آنها نسبت به عملکرد خود و محیط بیرونی فوق العاده هشیار هستند. این سازمان ها سیستمی برای بازخوردگیری طراحی می کنند تا از تبدیل اشتباهات به فجایع غیر قابل کنترل جلوگیری نمایند. و بالاخره اینکه چنین سازمان هایی از روش های تصمیم گیری توزیع یافته در تمامی سطوح سازمان بهره می برند و بدین ترتیب بر شنیده شدن و جدی گرفته شدن نظرات کارشناسان (و نه صرفاً مدیران ارشد) تأکید ویژه دارند. این ویژگی ها چنین سازمان هایی را به "سازمان های متفکر" بدل می سازد و این گونه است که این سازمان ها قادرند وقایع غیرمنتظره را در زمانی که نشانه های بروز آنها جزئی و به ظاهر کم اهمیت بوده و هنوز به یک حادثه بزرگ تبدیل نشده اند، بهتر از سایرین تشخیص دهند.


بررسی سیستم های اجتماعی از منظر نظریه پیچیدگی حاکی از آن است که وقوع تحولات حتی به ظاهر کوچک در تصویر رایج ما نسبت به آینده نیز می تواند به گستره های وسیع و جدید پیش بینی نشده ای بدل شده و به وقوع یک سلسله تحولات زنجیره ای خودسازمانده منجر گردد. چنین نگاهی درواقع ریشه در برخی کارهای اولیه در تحقیقات آینده پژوهی دارد. اقتصاددانی به نام کنث بولدینگ (۱۰) این مسأله را به خوبی توضیح می دهد. او می گوید: "وضعیت بشر را همواره می توان بدین صورت خلاصه نمود: تمامی تجربیات انسان از گذشته حاصل می شود اما تمامی تصمیمات او به آینده مربوط است. به همین دلیل هم تصویری که انسان نسبت به آینده دارد، عاملی کلیدی برای تمامی تصمیم گیری های اوست. به عبارتی ویژگی و کیفیت تصاویر حاکم بر یک جامعه نسبت به آینده، مهم ترین عامل تحول آن جامعه خواهد بود."


فردریک پولاک (۱۱)، تاریخ دان مشهور آلمانی و یکی از بنیان گذاران جنبش آینده اندیشی در اروپا در کتاب خود در مورد تاریخ تفکر تمدن غرب با عنوان "تصویر آینده" معتقد است که هریک از دوران های تمدن بشری نظیر عصر کلاسیک، رنسانس، عصر روشنگری و دوران انقلاب صنعتی، در نقطه اوج خود از سوی دیدگاه های جدید انسان نسبت به آینده به چالش کشیده شده اند. در همین راستاست که پولاک تصویر وحشتناکی را از تمدن مدرن امروزین بشری ارائه می دهد چراکه از نظر او این تمدن (برخلاف تمدن های قبلی) به لحاظ فکری، افق ها و دیدگاه های تازه ای ندارد تا از سوی این دیدگاه ها به چالش کشیده شده و به حرکت و پویایی درآید. پولاک معتقد است که تمدن امروزین بشر به جای حرکت کردن، از ترس تحولات آینده منفعل شده و توانمندی خود را برای ترسیم آینده به واسطه نوعی بدبینی گسترده نسبت به آن ازدست داده است. از نظر پولاک تمدن این عصر، عملاً هیچ چشم انداز چالش برانگیزی فراتر از "ثروت" و "قدرت فناوری" ندارد. پولاک معتقد است که تنها نقطه امید برای احیاء این تمدن، گسترش افق های فکری جدیدتر در جامعه و تلاش برای شکل دادن یک جامعه بهتر است.


به هر حال، اینک و در آغاز هزاره جدید، هرچند فرصت ها و تهدیدهای گسترده ای از سوی وقایع آینده پیشِ روی ماست اما متأسفانه ما تا حد زیادی نسبت به این فرصت ها و تهدیدها نابینا و ناشنواتر شده ایم. امروزه ما نسبت به دهه ۱۹۷۰، درمورد آینده بلندمدت پیشِ رو کم توجه تر هستیم.


یکی دیگر از پیشرفت های امیدبخش در حوزه آینده اندیشی، ترسیم تصاویر بهتری نسبت به آینده است که هم مثبت بوده و هم واقع گرا می باشند (و از این نظر از بسیاری از نظرات گذشته پیشی می گیرند). این تحول با مروری بر مباحث مطرح شده در همایش های بین المللی نظیر همایش های "انجمن آینده جهان" (۱۲) در سال های مابین ۱۹۷۱ تا ۲۰۰۵ به خوبی آشکار می شود. درحالی که همایش های گذشته مملو از اختلاف نظرهای شدیدی در موضوعاتی نظیر "توسعه" در برابر "عدم توسعه"، "فناوری پیشرفته" در برابر "فناوری بومی"، "پزشکی متداول" در برابر "طب کل نگر" و . . . بود اما همایش های بعدی به مباحث توافق آمیزتر و امیدوارکننده تری نظیر استراتژی های "توسعه پایدار" (که سعی در تعالی بلندمدت و توأم اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی دارد) و یا "فناوری های سبز" (که پیشرفته ترین دستاوردهای علمی را برای توسعه فناوری های پیشرفته زیست محیطی بکار خواهد گرفت) و نیز "طب مکمل" (که پزشکی متعارف و طب حاشیه را مکمل همدیگر می داند) پرداخته اند.


و اما در پایان، شاید یکی از مهم ترین آموزه ها درمورد تفکر درباره آینده را بتوان در سخن آلن کِی (۱۳)، مخترع رابط گرافیکی رایانه ها (که منجر به طراحی سیستم عامل ویندوز شد) جستجو کرد. آلن کِی می گوید: "بهترین راه برای پیش بینی آینده، ساختن آینده است."

 

 

پی نوشت:


۱ Vannevar Bush
۲ Research and Development (RAND)
۳ Herman Kahn
۴ Hugh Thomson
۵ Lyndon Johnson
۶ Alvin Toffler
۷ Santa Fe Institute
۸ Complexity Theory
۹ Karl Weick
۱۰ Kenneth Boulding
۱۱ Frederick Polak
۱۲ World Future Society
۱۳ Alan Kay

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۴ آوریل ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995