Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آموزش الکترونیکی؛ درست به هدف بزنید!

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Aug 2007]   [ سید ایمان ضیابری]


بهار، عید، تعطیلات، استراحت... تابستان، ترافیک، دود، بوق، گرما... پاییز، زرد و نارنجی، دلواپسی، اضطراب، بی‌حوصلگی... زمستان، برف، یخبندان، سرما... اگر دانش‌آموز هستید یا دانشجو، و در هر مقطع تحصیلی مشغول یادگیری و آموختنید، با این مفاهیم چندان بیگانه نیستید. درس خواندن و رفتن به محیطهای فیزیکی آموزشی در شهرهای کوچک یا بزرگ، دردسرهای خاص خودش را دارد. شاید یکی از آرزوهای قدیمی و همیشگی دانش‌آموزان و دانشجویان این بوده که بتوانند در خانه بنشینند و همزمان با نوشیدن یک لیوان چای داغ یا نگاه کردن به برنامه‌های تلویزیونی، درس بخوانند، از وجود معلم استفاده کنند، سوال بپرسند، جواب بگیرند، تمرین حل کنند و کمتر به خودشان زحمت بدهند.
محدودیتهای خاص موجود در فضاهای آموزشی که آزادی عمل را از دانش‌آموز و دانشجو مي‌گیرد و او را وادار می‌سازد تا تحت ضوابط و شرایط خاص زمانی، مکانی و مقرراتی بر سر کلاسهای درس حاضر شود و دردسر مشکلات اتفاقات احتمالی مانند بیماری، برنامه‌های پیش‌بینی نشده، غیبت استاد، حوادث غیرمترقبه و حتی نوسان و عدم تعادل در وضعیت روحی، روانی و آمادگی جسمانی را به جان بخرد و به لحاظ آماری و راندمان کاری نیز این تنها حضور فیزیکی اوست که برطرف‌کننده‌ی نیازهاست. در واقع کمتر کسی از این بعد به قضیه نگاه می‌کند که آیا پشت سر گذاشتن بعد مسافت برای حضور بر سر کلاسها و همینطور تغییرات خاص در آمادگی روحی و جسمی که عوامل تعیین‌کننده در ایجاد بازدهی و یادگیری درسی هستند، باید برای آموزش در مقاطع مختلف تحصیلی لحاظ شود یا نه. با این حال، آرزوی قدیمی بسیاری از شاگرد تنبلها! و حتی دانش‌آموزان و دانشجویان پرتلاش و فعال، مدتهاست که برآورده شده و امروزه دیگر مفهومی به نام آموزش الکترونیکی یا E-learning است که در جهان آموزش پایه و عالی، حکمرانی می‌کند!

آموزش الکترونیکی چیست؟!
آموزش الکترونیکی یک عبارت رایج برای تمامی فناوریهای آموزشی است که به نحوی با کامپیوتر و اینترنت یا شبکه‌های مختلف محلی و داخلی کامپیوتری مربوط می‌شود.
در بدبینانه‌ترین حالت، تخمینهای اقتصادی نشان می‌دهند که از صنعت آموزش الکترونیک در سراسر دنیا، 28 میلیون دلار به صورت سالانه عاید دولتها و بخش خصوصی می‌شود. توسعه و پیشرفت اینترنت و فناوریهای چند رسانه‌یی عوامل اصلی گسترش آموزش الکترونیکی هستند که محتوا، فناوری و خدمات سه رکن اصلی آن هستند. در حال حاضر 15 شرکت بزرگ و بین‌المللی در سراسر دنیا، طرح‌ها و پروژه‌های عظیم آموزش الکترونیکی را اجرا می‌کنند و در واقع ابداع‌کنندگان طرحهای نوین آموزش الکترونیک در جهان اقتصاد محسوب می‌شوند.
نخستین سیستم چندمنظوره‌ی فناوری-پایه که بر اساس آن آموزش الکترونیک بنا نهاده شد، سیستم پلاتو بود. Plato System که توسط کارشناسان دانشگاه ایلی‌نویز ابداع شد، برای نخستین بار در سال 1944 به عنوان یک پیشنهاد خام ولی باارزش مطرح گردید تا امکان تحصیل برای سربازان بازمانده و جان سالم به دربرده از جنگ جهانی دوم در آمریکا را فراهم کند. در آن زمان، پلاتو (افلاطون) سیستمی نبود که از تالارهای گفت‌وگوی آنلاین، اتاقهای چت، آزمونهای اینترنتی، بازیهای آموزشی، زبان تصویر، پیام‌رسانی سریع، ایمیل و امکانات مشابه آن استفاده کند و از همین رو بود که در سال 2006 نیز به طور کامل تعطیل شد و در حال حاضر دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. اما پایه‌یی شد تا بر اساس آن، همه‌ی فناوریهای نوین آموزشی از راه دور بنا و طرح‌ریزی شوند و حتی ایده‌ی ایجاد دانشگاههای مجازی نیز با الهام از همین سیستم بود که مطرح گردید.
جی. آی. بیل، نخستین کسی بود که سیستم آموزش الکترونیکی افلاطون را به عنوان یک طرح فوق‌العاده و بدیع به همگان معرفی کرد. گرایش عمده‌ی مسوولان نهادهای آموزشی به جذب و شرکت دادن دانشجویان بیشتر در دوره‌های آموزشی فارغ از سطح اقتصادی و مالی خانواده‌ها، گرایشهای سیاسی و ملیت آنها در اواخر دهه‌ی 1950 به شدت افزایش یافت و مشهود بود اما به واقع راهی عملی برای وارد کردن این همه دانشجوی جدید به سیستم آموزشی وجود نداشت. بسیاری از مردم معتقد بودند اگر کامپیوتر بتواند سازندگی و اتوماسیون را گسترش دهد و قابلیتهای حذف کاغذ و واقعیت فیزیکی را از نظام آموزشی بگیرد، مطمئناً دانشجویان جدید در مقیاس وسیع نیز می‌توانند وارد عرصه شوند.
در سال 1957 که شوروی سابق فضاپیمای اسپوتنیک 1 را به آسمان فرستاد و با به چالش گرفتن توان علمی ایالات متحده، باعث آغاز جنگ سرد گردید تا جایی که ژنرال آیزنهاور رییس‌جمهور وقت این کشور، دستور طراحی ساز و کاری برای اتصال کامپیوترهای عظیم آن زمان را صادر نمود، تلاشهای علمی زیادی در سراسر آمریکا آغاز شد تا تحولی نو در زمینه‌ی فناوریهای فنی و مهندسی برای این کشور صنعتی اتفاق بیفتد.
در سال 1958 بود که اداره‌ی تحقیقات علمی نیروی هوایی آمریکا کنفرانسی در دانشگاه پنسیلوانیا برگزار نمود و بسیاری از شرکتها و کمپانیهای بزرگ آمریکا از جمله IBM را برای ارایه‌ی تحقیقات و نظریات خود در مورد موضوع "آموزش از راه دور" به این همایش دعوت نمود.
چالمرز شروین، یک محقق و دانشمند فیزیک در دانشگاه ایلی‌نویز، روشی برای آموزش کامپیوتری و اتوماتیک به ویلیام اورت، رییس دانشکده‌ی فنی مهندسی این دانشگاه ارایه داد. اوت پیشنهاد داد که دانیل آلپرت، یک فیزیکدان دیگر این دانشگاه همایشی با حضور مهندسان، مدرسان، ریاضی‌دانان و روانپزشکان برگزار کند و روش مشترکی برای شروع آموزش از راه دور ابداع کنند.
بعد از هفته‌ها نشست و بررسی، این گروه نتوانست روش مشترکی را پیشنهاد دهد. اما قبل از اعلام رسمی شکست در مذاکرات برای رسیدن به روش واحد، او با یک کارشناس دیگر به نام دونالد بلیتزر نیز مشورت کرد.
بلیتزر که او را به عنوان پدر سیستم "پلاتو" می‌شناسند، با وجود شکست خوردن گروههای مختلف تحقیقاتی برای ابداع روش آموزش از راه دور، توانست این تفکر مدرن را ارایه دهد و برای نخستین بار ایده‌ی پلاتو را به صورت عملی مطرح کند. او و تیمش موفق شدند که راهی برای امتحان دادن از راه دور دانشجویان به صورت open-book از درسهای تدریس‌شده‌ی قبلی را ابداع کنند. با توجه به سبک طراحی سوالات و قابل یافت نبودن پاسخها در جزوات و کتابها، به لحاظ امنیتی و اتخاذ تمهید در جلوگیری از تقلب و تخلفات احتمالی دیگر، آنها با مشکل مواجه نبودند و برای نخستین بار توانستند یک سیستم آموزشی الکترونیک را که بر روی کامپیوتری به نام ILLIAC نیز تست شده بود، ابداع کنند. این اتفاق در سال 1960 افتاد و امکانی را برای استاد آن درس نیز فراهم می‌کرد تا بتواند تصحیح و ارزش‌گذاری درسی امتحانات را به صورت الکترونیک انجام دهد.
بعد از تغییرات و تحولات فراوان، نسخه‌ی سوم و تازه به بازارآمده‌ی این سیستم در سال 1969 با نام پلاتو 3 ارایه گردید که به همگان اجازه می‌داد مقیاسهای ارایه‌ی درس خود را با استفاده از زبان برنامه‌نویسی مخصوص TUTOR بسازند و برای ارایه‌ی واحدهای درسی بدون حضور در کلاسهای درس، از این روش بهره بجویند.
آخرین نسخه‌ی ارایه شده از این سیستم نسبتاً قدیمی که در مقیاس نرم‌افزاری آن را می‌توان با رواج و محبوبیت سیستم عامل DOS تا اواخر دهه‌ی 90 سنجید، در سال 1986 در شانگهای و به کمک متحدان علمی دانشگاه ایلی‌نویز تولید شد و استفاده از آن تا سال 2006 میلادی ادامه یافت.

گسترش آموزش الکترونیک
آموزش الکترونیک، در واقع فرآیندی است که در آن واقعیتهای قابل لمس و فیزیکی جهان چهاربعدی در حوزه‌ی آموزش و تدریس، نادیده گرفته می‌شوند و سعی می‌شود تا در حد امکان از حضور آنها کاسته شود. حضور دانشجو و دانش‌آموز بر سر کلاس، حضور معلم یا استاد بر سر کلاس، تشکیل کلاسهای دانشگاهی برای حضور دانشجویان در کنار دیگر، ارایه‌ی جزوات یا کتابهای کاغذی، نیاز به نت‌برداری از نظرات و آموزه‌های مدرسان و استادان و بسیاری دیگر از عناصر رایج در آموزش و تحصیل موجود در جهان واقعی، با فرآیندهای وابسته به E-learning به تدریج حذف می‌شوند.
زمانی که دانشجو یا دانش‌آموز برای مطالعه‌ی واحدهای درسی ارایه‌ شده توسط استاد، به اینترنت رجوع می‌کند، از هزاران ابزار و متد مجازی برخوردار است که کار او را چندین برابر تسهیل می‌کند و در وقت و انرژی او صرفه‌جویی شدیدی می‌نماید. او نیاز ندارد که در صورت متوجه نشدن یک مفهوم درسی، مجدداً از استاد سوالی بپرسد و یا در صورت متوجه نشدن دوباره، به روشهای دیگر پناه ببرد. او می‌تواند آنقدر از عنصر صوت، تصویر، انیمیشن، فیلم و متن استفاده کند تا در مورد یک مفهوم علمی یا درسی خاص کاملاً به تسلط برسد.
دانشجویی که از فرآیند آموزش الکترونیک استفاده می‌کند، نیازی ندارد که برای تدوین کردن جزوه یا کتاب درسی خود، مشقت و رنج زیادی را تحمل کند و برای مشخص کردن نکات بارز و تاکید کردن بر روی قسمتهای حساس و قابل توجه هر درس، از انواع روشهای استاندارد و غیر استاندارد کمک بگیرد که معمولاً سردرگمی او را دربرخواهد داشت.
ارتباط زنده و مستقیم با استاد در هر لحظه، پشتیبانی علمی از سوی استادان، مشاوران و متخصصان آنلاین، دستیارهای دیجیتال شخصی، تالارهای گفت‌وگو، انواع حافظه‌های جانبی و اصلی برای ذخیره و ثبت اطلاعات، نرم‌افزارهای شبیه‌ساز و متحرک‌ساز برای ارایه‌ی فرآیندهای شیمیایی، فیزیکی، یا مکانیکی، دایره‌المعارفهای چندرسانه‌یی و تعاملی که به صورت هوشمند در ارتباط مستقیم بین انسان و ماشین به عنوان واسط عمل می‌کنند و چندین ابزار و روش دیگر برای یادگیری که در آموزش الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گیرد، خود به عنوان دلیلی استناد می‌شود که دوره‌ی نظامهای قدیمی و کهنه‌ی آموزشی به سر رسیده و باید به سوی آموزش الکترونیک حرکت کرد تا وقت، انرژی و هزینه‌ی مصرفی برای دانش‌پذیر، استاد و ارگان آموزشی به حداقل برسد.
شاید امکان Anywhere to use یا قابلیت استفاده در هر مکان از محصولات آموزش الکترونیک، قابلیت و ویژگی کلیدی و عمده‌یی باشد که میلیونها نفر در سراسر دنیا را به فکر انداخته تا برای منافع شخصی خود هم که شده، به سمت الکترونیکی و Paperless یا بدون کاغذ کردن آموزش و تعلیم روی بیاورند.
امکان شرکت در کلاسهای همیشه‌برقرار در دوره‌های آموزش الکترونیک که تاریخ یا مکان معینی ندارند و شما همزمان با انجام چندین فعالیت مختلف می‌توانید روی آن برای حفظ وقت، انرژی و نیز وظایف تعریف‌شده‌ی روزانه‌ی خود حساب کنید نیز عامل دیگری است که باعث می‌شود نتوان مزایا و محسنات این روش نوین آموزش را نادیده گرفت.
در حال حاضر در کشور ما نیز دانشگاههای مختلفی فعالیت می‌کنند که دوره‌های آموزش الکترونیک و دانشکده‌های مجازی را به سرویسها و خدمات آموزشی خود افزوده‌اند.
به نظر می‌رسد با توجه به سودآوری عمده‌ی آموزش الکترونیک برای دولتها و اشخاص و با توجه به نمونه‌ها و الگوهای موفق بین‌المللی که توانسته‌اند به کمک E-learning، بازارهای جهانی را قبضه کنند از جمله اتحادیه‌ی اروپا که در حال حاضر 20 درصد از محصولات آموزش الکترونیکی خود را به بازارهای مشترک جهانی می‌فرستد، گرایش و رویکرد سیاستگذاران نظام آموزشی کشور ما نسبت به این مقوله نیز روز به روز افزایش یابد و ما همانند بسیاری از کشورهایی که از این طریق حتی در صدد حذف کلی آموزش حضوری و واقعی در فضاهای دانشگاهی هستند، بتوانیم در منابع انسانی و اقتصادی حداکثر صرفه‌جویی را بنماییم.

En.wikipedia.org
www.macs.hw.ac.uk
www.thinkofit.com

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 

+ روبات به جای انسان مترجم : علیرضا سزاوار



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995