Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


صفحه‌ى فناورى، حلقه‌ى مفقوده‌ى نشريات ايران

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Nov 2006]   [ سيد ايمان ضيابري]


روزنامه‌خوانها و روزنامه‌شناسهاي ايراني هرچند به لحاظ كمي، بسيار قليل و اندكند به طوري كه تيراژ روزانه‌ي يك نشريه‌ي سراسري كثيرالانتشار را به بيش از 800 هزار نسخه نمي‌رسانند، اما در بسياري از مواقع حرفه‌يي هستند و حتي پرسنل و ساختار انساني يك نشريه را بهتر از دست‌اندركاران ثابت خود آن نشريه مي‌شناسند و گاهي اوقات طوري در مورد تركيب سرويسهاي مختلف صحبت مي‌كنند و مسايل و مشكلات موجود را به تحليل مي‌نشينند كه خود اهالي نشريه نيز متعجب مي‌شوند!
با اين تفاسير، كمتر روزنامه‌خواني است كه چند نشريه‌ي سراسري باقيمانده در گذر ساليان اخير را مدام بخواند و با صفحات و بخشهاي ثابت آن آشنا نباشد. در واقع امروز تقريباً همگي ما مي‌دانيم صفحات سياسي، اجتماعي، فرهنگي و ورزشي صفحات ثابت هر نشريه‌يي هستند كه با هر سبك و سياقي، با هر خط مشي و با هر روشي و با هر طيف مخاطبي در هر گوشه‌يي از كشور منتشر مي‌شود و به زيور طبع آراسته مي‌گردد.
شايد اين بدعت چند سال اخير بوده كه صفحه‌ي تاريخ، انديشه، طبيعت، پزشكي و ادبي به چرخه‌ي ثابت صفحات روزنامه‌ها و نشريات ايراني اضافه شود كه البته باز هم با محدوديتهاي خاص خود مواجه بودند.
در اين ميان نمي‌توان از مجلات ماهانه يا فصلي تخصصي غافل شد كه در حوزه‌هايي مانند تاريخ، پزشكي يا فلسفه به صورت تخصصي فعاليت مي‌كنند و مامن اصلي صاحب‌نظران و اهالي قلم همان رشته نيز هستند اما اينكه نشريات عمومي، تا چه حد دور باطل پرداختن به سياست و ورزش را كنار گذاشته باشند و به حيطه‌هاي جديدتر در روزنامه‌نگاري مدرن روي آورده باشند، با مطالعه‌ي روزنامه‌هاي منتشرشده در سالهاي اخير بيشتر عيان مي‌گردد.
چند سال پيش بود كه تعداد انگشت‌شماري از روزنامه‌هاي دولتي، شروع كردند و در نيم‌صفحه‌ها و ستون‌هايي كه به صورت هفتگي و نه روزانه برقرار مي‌شد، مباحث پزشكي را مورد توجه قرار مي‌دادند كه البته كاملاً هم تخصصي نبود و با عناويني مانند "پزشك خود باشيد" يا "دكتر در خانه" مطرح مي‌شد تا هر مخاطبي با هر سطح اطلاعاتي از حيطه‌هاي مختلف پزشكي، بتواند از اين مطلب استفاده كند و تقريباً نكته‌ و آموزه‌ي جديدي براي متخصصين رشته‌هاي مربوط نداشت.
مدتي گذشت و اين روند آنقدر مورد استقبال قرار گرفت كه نيم‌صفحه‌ها به صفحه‌هاي ثابت و بعدها به ويژه‌نامه‌هاي منظم هفتگي تبديل شدند.
اين جرقه كافي بود تا در اوج افزايش استفاده‌ي عمومي از اينترنت و آشنايي توده‌هاي خاص مردم با IT كه شايد هشت سال پيش به كمتر از 500 هزار نفر مي‌رسيدند، نخستين ستون‌هاي فناوري اطلاعات و دانش كامپيوتر به زبان ساده، جاي خود را در نشريات باز كنند.
از اين پس بود كه وقتي مخاطبان خاص و حتي مردم عادي، ستونهايي را مي‌ديدند كه در آنها به فناوري اطلاعات، وبگردي، سايتهاي فارسي و بعداً وبلاگها پرداخته مي‌شود، زياد تعجب نمي‌كردند.
اين روند طي شد تا اينكه در طي چند ماه، صفحه‌ي فناوري به بسياري از نشريات عمومي و كثيرالانتشار گسترش يافت و نشريات سعي مي‌كردند حداقل به صورت مناسبتي يا در اكازيونهايي مانند روز جمعه، به بخشهاي مختلف فناوري اطلاعات بپردازند. البته در ابتدا پردازش علوم كامپيوتر در نشريات، محدود به معرفي بازيهاي كامپيوتري و يا آموزش روشهاي مختلف چت (گفت‌وگوي اينترنتي) مي‌شد و كاربران حرفه‌يي امروز ايراني، روزهايي كه انواع شكلكهاي و Emoticonهاي ياهو مسنجر ورژن 5 را از همين نشريات ياد مي‌گرفتند، به ياد دارند.
به مرور، چند نشريه‌ي تخصصي كامپيوتر كه از سازمانهاي دولتي يا شركتهاي خصوصي بزرگ حمايت مي‌شدند نيز به خانواده‌ي نشريات تخصصي پيوستند تا در كنار نشرياتي كه به صورت ملي با موضوعاتي مانند پزشكي يا علوم پايه روانه‌ي باجه‌هاي روزنامه‌فروشي مي‌شدند، محلي از اعراب فناوري هم باشد.
گذشت زمان و اضافه شدن وبلاگهاي فارسي به دنياي كوچك وبلاگهايي كه به زبانهاي مختلف منتشر مي‌شدند، فرصتي فراهم كرد تا رسانه‌هاي مختلف به فناوري اطلاعات و كامپيوتر با ديدي مهربانانه‌ و البته عميقتر بنگرند.
در اين ميان رسانه‌ي ملي هم از قافله عقب نماند و در برخي ساعات كم‌ترافيك شبانه‌روز از حيث پخش برنامه، فناوري نوين را در برخي ابعاد آن به ويژه در بعد سخت‌افزاري پرداخت هرچند كه نواقص فني و تحقيقي آشكار و مشهودي چه از اين برنامه‌ها و چه از مطالب نشريات مي‌شد يافت كه ناشي از نوپا بودن استفاده از كامپيوتر و اينترنت در بعد وسيع و بين اقشار مختلف مردم بود و طبيعتاً به كارشناسان هم تعميم مي‌يافت.
اين روند كج‌دار و مريض در طول چند سال طي شد و نشريات به صورت مرتب و نامرتب، در صفحاتي كه البته شايد تنها به لحاظ اسمي صفحه محسوب مي‌شدند و گاه نيم‌صفحه‌يي بيش نبودند سعي در انعكاس خبرهاي دنياي فناوري اطلاعات داشتند. اين خبرها در آن زمان بيشتر از هر حوزه‌ي ديگري، به تحقيقات و يافته‌هاي جديد شركتهايي مانند Microsoft يا Prosoft و همينطور قطعات توليدي جديد شركتهايي مانند GigaByte محدود مي‌شد كه در نوع خود حداقل در آن زمان، اولينها و بهترينها در حوزه‌ي نرم‌افزار، طراحي وب و سخت‌افزار بودند و البته حجم كاري آنها با توجه به پايين بودن تعداد رقبا و حريفان علمي بسيار بالا و قوي بود.
در آن زمان، نويسنده‌هاي حرفه‌يي و زبردستي كه مانند حوزه‌هاي فرهنگ، هنر يا اجتماع به صورت تخصصي مسايل مربوط به فناوري را مورد بحث و بررسي قرار دهند، فعاليت نمي‌كردند و بيشترين حجم مطالب اختصاص يافته‌ي نشريات به فناوري، مربوط مي‌شد به آنچه كه از خبرگزاريهاي خارجي اقتباس و ترجمه مي‌شد و يا گاه دلنوشته‌هاي غيررسمي وبگردهاي تقريباً حرفه‌يي آن زمان كه بار مطالب و مقالاتشان را به لحاظ علمي و تخصصي نمي‌شد زياد بالا دانست.
اما هفته‌ها و ماهها طي شدند و سرانجام ظهور كردند نشرياتي كه فناوري اطلاعات را جدي گرفتند. صفحات ويژه‌ي فناوري اطلاعات و البته ويژه‌نامه‌هايي كه هر هفته يا هر ماه به بازار مي‌آمدند و تدريجاً مخاطبان خود را نيز پيدا مي‌كردند. هرچند عمر اين نشريات با رويكردي كه داشتند ديري نپاييد. مدتي هم كشور در گير و دار التهابات سياسي و جريانات اجتماعي مختلف، مباحث به ظاهر بي‌اهميتي مانند فناوري را به دست فراموشي سپرد تا اينكه روزها از پي هم گذشتند و به روزهايي رسيديم كه كارشناسان، آن را دوره‌ي سوم روزنامه‌نگاري حرفه‌يي در ايران مي‌نامند.
در اين دوره رد پاي نشرياتي را مي‌توان يافت كه فناوري را دغدغه‌ي اصلي خود به شمار آوردند و سعي كردند با بضاعت محدود خود، به رقابت با مجلات تخصصي كامپيوتر بپردازند كه آنها هم كم‌كم داشتند روزهاي آرماني خود را تجربه مي‌كردند.
اما تفاوت اين دوره كه به كمتر از سه سال پيش برمي‌گردد با دوره‌هاي قبلي، اين بود كه در زمينه‌ي آي‌تي‌نويسي، ديگر آنقدرها هم كه انتظارش مي‌رفت، بي‌تجربه نبوديم. نخستين روزنامه‌نگارهاي آي‌تي‌نويس حرفه‌يي و قوي ايراني، وبلاگنويسهايي بودند كه به يمن شهرت و محبوبيت وبلاگشان، توانستند به تيمهاي تحريريه‌ي نشريات سراسري راه پيدا كنند و شايد هم از اين طريق يك تغيير عمده در مسير زندگي‌شان بدهند. اين تنها استثنايي است كه در آن مي‌شود ادعا كرد يك روزنامه‌نگار، قابليت روزنامه‌نگار شدن را دارد چون اكثريت كارشناسان رسانه متفق‌القول هستند كه اگر يك روزنامه‌نگار بتواند وبلاگ بنويسد، يك وبلاگنويس نمي‌تواند روزنامه‌نگاري كند!
تجربه‌ي وبلاگنويسهايي كه چند سال وبگردي حرفه‌يي و پركار با جمع‌آوري لينكهاي روز و داغترين خبرها را پشت سر گذاشته بودند، باعث شد تا رونق صفحات فناوري نشريات عمومي و نه تخصصي، به حدي برسد كه حتي خيلي از مخاطبان و خواننده‌ها راغب باشند كه اين نشريات را صرفاً براي خواندن صفحات فناوري‌شان تهيه كنند.
شايد امروزه همزمان با پنج ساله شدن وبلاگهاي فارسي كه با سقوطي چهارپله‌يي به رتبه‌ي نهم رده‌بندي كثرت وبلاگهاي دنيا رسيده‌اند و رقيب آسيايي جديدي مانند ژاپن پيدا كرده‌اند، صفحات فناوري و رسانه‌ در نشريات عمومي كشور بيش از هر زمان ديگري پررنگ شده باشد هرچند كه نمي‌توان پيش‌بيني كرد اين وضعيت در سالهاي آينده چگونه خواهد بود. اما چند نكته‌ي مهم هست كه خيلي از موارد در آسيب‌شناسي سرويسهاي مختلف رسانه‌هاي مكتوب مستقل ما، مغفول مي‌ماند.
شايد كمتر كسي به اين موضوع توجه كرده باشد كه عليرغم نوپا بودن Information and Communication Technology در دنيا به صورت امروزي و با توجه به اهميت بالاي پردازش به آن در كنار مقوله‌هاي هميشگي و كليشه‌يي مانند فرهنگ، ادبيات و هنر، حجم صفحات فناوري در نشريات كشورمان از هر صفحه‌ي ديگري كمتر است. حتي صفحات تاريخ و انديشه كه راه‌اندازي آنها در نشريات عمومي كثيرالانتشار، سابقه‌ي چنداني در كشورمان ندارد، بيشتر از صفحات فناوري اطلاعات و ارتباطات مورد توجه و استقبال قرار گرفته است به طوري كه تقريباً نشريه‌يي را امروز سراغ نداريم كه هر روز و به طور مرتب، صفحه‌ي فناوري خود را به روز نگاه دارد و منتشر كند.
بازه‌هاي زماني تعيين شده براي انتشار صفحات فناوري كه گاه حجم آنها از حالت معمول نيز پايين‌تر مي‌رود، آنقدر دست‌وپاگير هستند كه گاه دبيران صفحات نيز دچار استيصال مي‌شوند از اينكه اگر مناسبتي باشد، ويژه‌نامه‌يي در كار بيايد، ميزان رپرتاژ آگهي‌ها افزايش يابد و يا نياز به تعديل حجمي مطالب باشد، صفحات فاوا نخستين قربانيان هستند.
اين شايد نخستين دليل براي كم شدن انگيزه‌ها باشد. هم براي دبيران صفحات و هم براي نويسندگاني كه معمولاً هم براي دل خودشان مي‌نويسند نه به صورت حق‌التحريري يا براي امرار معاش. محدوديتهاي كاري براي اهالي صفحات فناوري، بيش از صفحات ديگر است طوري كه به نظر مي‌رسد مطالب صفحات فناوري هم توسط گروههاي تحريريه و شوراي سردبيري بيشتر و با دقت و موشكافي بيشتري خوانده مي‌شود، هم كمتر تاييد مي‌گردد. معمولاً كمترين بودجه‌ها براي تامين هزينه‌هاي جاري و پرداخت حق‌التحريرهاي نويسندگان و خبرنگاران نيز به دبيران صفحات فناوري اختصاص مي‌يابد طوري كه اگر با هر دبير صفحه‌يي از يك نشريه‌ي سراسري صحبت كنيد، گله از اين دارند كه تازه مبالغ حق‌التحرير شش ماه قبل را دريافت كرده‌اند.
دردهاي مشترك صفحات فناوري نشريات ايراني، فراوان است و البته از يك جنس و يك رنگ. چرا كه به جرات مي‌توان ادعا كرد بر خلاف نشريات سراسر دنيا كه روز به روز در حال گسترش دادن فعاليتهاي توليد محتوايي خود با موضوعات مربوط به IT هستند و سعي مي‌كنند در اين زمينه گوي سبقت را نيز از يكديگر بربايند، صفحات فناوري نشريات ايراني روز به روز مظلوم‌تر و مغفولتر مي‌شوند.
شايد بهترين راه حل براي اينكه فناوري اطلاعات، ارتباطات و جعبه‌ي جادويي قرن بيست‌ويكم (نه تلويزيون) منصفانه به چشم سياستگذاران نشريات ما بيايد، اين است كه اجازه دهيم زمان بگذرد! مطمئناً اهميت اينترنت، رسانه‌هاي نوظهور، وبلاگها و ارتباطات بي‌سيم در آينده آنقدر خواهد بود كه هيچ كس نتواند اين اهميت را ناديده بگيرد...


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۸ آوریل ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ تولید متن یا Text Generation چیست؟  حمیدرضا تائبی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 

+ روبات به جای انسان مترجم : علیرضا سزاوار



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995