Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


فراهوش و جهان غيرقابل پيش‌بيني

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 Apr 2016]   [ مرادزاده]

 



 



ري كورزويل، مولف، مخترع و آينده‌نگر مشهوري است كه در زمينه‌هاي مختلف، دستاوردهاي بزرگي داشته است. وي يكي از اعضاي محوري فعاليت‌هايي چون تشخيص حروف، تبديل متن به صدا، تشخيص صدا و تبديل آن به داده است. او همچنين در زمينه هوش مصنوعي، بهداشت، ترانس هيومانيسم و فرديت چند كتاب تاليف كرده است.


متني كه در ادامه مي‌خوانيد، خلاصه‌اي از يكي سخنراني‌هاي اوست كه در مورد معرفي جهان فرديت است. جهان فرديت بنا به تعريفي كه در وب‌سايت ويكي‌پديا آمده است، زماني فرضي از تاريخ است كه فناوري اطلاعات در آن به چنان رشدي خواهد رسيد كه پس از آن، پيش‌بيني تاريخ بسيار دشوار خواهد بود. كورزويل و ورنور وينج، 2 محقق در اين زمينه اين مفهوم را با رشد فناوري و خلق فراهوش تعريف مي‌كنند و معتقدند جهان بعد از فرديت به دليل ناتواني انسان در تصور قصد و قابليت‌هاي فراهوش، غيرقابل پيش‌بيني خواهد شد.


بزرگ‌ترين مثال در اين مورد، قانون مور است كه طبق آن، توانايي محاسبه انسان با رشد تواني توليد ترانزيستورها به طور متوسط هر دو سال يكبار، 2 برابر مي‌شود و اين قانون طي 50 سال گذشته ثابت بوده و به نظر نمي‌رسد تا سال 2015 و پس از آن نيز اين رشد متوقف شود.


كورزويل معتقد است: فناوري اطلاعات خطي نيست و با نرخي تواني در حال رشد است. هرچند درك شهودي انسان خطي است. به عنوان مثال وقتي هزاران سال پيش در دشتي بي‌درخت حركت مي‌كرديم، پيش‌بيني‌هاي خطي داشتيم كه آن حيوان كجا مي‌تواند باشد و اين پيش‌بيني امتحان خود را پس داده بود. همين شيوه تفكر، ذهن ما را شكل داده است. اما رشد تواني را بايد در فناوري اطلاعات بررسي كرد؛ اگر من 30 قدم به صورت خطي بردارم، به 30 مي‌رسم، اما اگر 30 قدم به طور تواني بردارم: 2، 4، 8، 16 و بعد به يك‌ميليارد خواهم رسيد. اين تفاوت بسيار بزرگي است و اين است كه فناوري اطلاعات را تعريف مي‌كند.


وقتي در دانشگاه MIT دانشجو بودم، در تمام دانشگاه همه از يك كامپيوتر استفاده مي‌كردند. اما كامپيوتري كه در تلفن‌هاي همراه امروزي وجود دارد، يك ميليون برابر ارزان‌‌تر، يك ميليون برابر كوچك‌تر و هزار برابر قوي‌تر است. بنابراين قابليت محاسباتي كه يك دلار براي ما به ارمغان مي‌آورد، نسبت به 25 سال گذشته چند ميليارد برابر شده و اين اقدام تا 25 سال آينده دوباره تكرار خواهد شد. فناوري اطلاعات در يك سري به صورت منحني‌هاي S به رشد خود ادامه مي‌دهد و عده‌اي مي‌پرسند كه چه اتفاقي خواهد افتاد اگر قانون مور به پايان برسد؟


در هر حال انتظار مي‌رود اين قانون در سال 2020 به پايان برسد و در اين صورت باز هم جاي نگراني نيست، چون مي‌توان از پارادايم فعلي به پاردايم ديگري حركت كرد و قانون مور نخستين قانوني نبود كه توانست پارادايم رشد تواني را به بخش محاسبات وارد كند. رشد تواني محاسبات حتي چند دهه قبل از تولد گوردون مور، رخ داده بود و اين رشد تنها منحصر به محاسبات نبود.


در دهه 1950 ميلادي، كامپيوترهاي ما از لامپ‌هاي خلأ تشكيل شده بودند و به مرور زمان كوچك‌تر و كوچك‌تر شدند تا سرانجام اين فناوري به بن‌بست رسيد. آنقدر لامپ‌هاي خلأ كوچك شدند كه ديگر امكان ايجاد خلأ در آنها وجود نداشت. بنابراين پايان فناوري كامپيوتر به شيوه لامپ‌هاي خلأ رسيده بود، اما رشد تواني محاسبات متوقف نشد چون به پارادايم چهارم يعني ترانزيستورها رسيديم و دست آخر به مدارهاي مجتمع. بنابراين اگر اين فناوري هم به بن‌بست برسد، به ششمين پارادايم محاسباتي خواهيم رفت: مدارهاي مولكولي خودسازمان يافته سه‌بعدي.


آنچه از همه اينها جالب‌تر است، روند رو به رشد است كه چطور مي‌توان آن را پيش‌بيني كرد. هر چند كه روند رو به رشد محاسبات از ديگر عوامل اجتماعي از جمله دشواري‌هاي فناوري، جنگ و صلح و سختي‌هاي اقتصادي تأثير مي‌گيرد. بنابراين در صورتي كه با توقف در نرخ رشد مواجه شويم، به دليل عدم توانايي فناوري نيست، بلكه به علت عوامل ديگري است كه بر فناوري اثر مي‌گذارند.


در سال 1968، يك ترانزيستور را با يك دلار مي‌شد خريداري كرد، اما امروزه نيم ميليارد ترانزيستور را مي‌توان با يك دلار خريداري كرد، ضمن آن‌كه ترانزيستورهاي امروزي سريع‌تر و بهتر هستند. به طور معمول هزينه يك ترانزيستور كه در اصل يكي از عوامل تعيين‌كننده قيمت در قطعات الكترونيكي است، هر ساله نزديك به 50 درصد كاهش مي‌يابد. اين مساله در مورد داده‌هاي DNA يا مغز نيز صادق است. تنها مساله به اينجا ختم نمي‌شود، در طول 50 سال گذشته با 18 درصد كاهش ثابت هزينه‌ها در تمام بخش‌هاي فناوري اطلاعات مواجه بوده‌ايم. اين در حالي است كه هر ساله مي‌توان با يك هزينه ثابت، 2 برابر اطلاعات بيشتر به دست آورد.


مثالي كه در نمودار مي‌بينيد، قانون مور نيست، ميزان داده‌هاي DNAاي است كه جمع‌آوري آنها هر سال 2 برابر مي‌شود. هزينه آن نيز هر سال به نصف كاهش مي‌يابد و اين روند پس از تعريف پروژه ژنوم به تثبيت رسيده است. بدبين‌ها معتقد بودند با وجود گذشت نيمي‌از پروژه، تنها يك درصد از آن به پايان رسيده است، در حالي كه اين مساله كاملا پيش‌بيني شده بود. اگر يك درصد را 7 بار ديگر 2 برابر كنيد، به صددرصد خواهيد رسيد و اين پروژه سر موقع به اتمام رسيد.


براي اين كه رشد فناوري ارتباطات را بررسي كنيم، بيش از 50 راه وجود دارد. تعداد بيت‌هايي كه در لحظه در حال انتقال هستند يا حجم اينترنت كه باز هم به شكلي تواني در حال گسترش است. بيش از20 سال پيش و در كتاب عصر ماشين‌هاي هوشمند كه همزمان بود با قدرت‌گرفتن شوروي سابق، اشاره شد كه به دليل رشد ارتباطات غيرمتمركز، چنين سيستمي‌ به بن‌بست خواهد رسيد و حالا در قرن 21 مي‌توانيم كارهايي همچون شبيه‌سازي بخش‌هايي از مغز را انجام بدهيم كه همين جا بحث نرم افزار پيش كشيده مي‌شود. برخي منتقدان معتقدند نرم‌افزار نمي‌تواند با اين رشد حركت كند، اما بايد اشاره كرد كه دانش ما از مغز بيشتر و بيشتر مي‌شود. تجزيه‌هاي فضايي كه از اسكن مغز به دست آمده، هر سال 2 برابر مي‌شود، ميزان داده‌هايي كه از مغز مي‌گيريم نيز سالانه 2 برابر مي‌شود و در حقيقت اين داده‌ها در مدل‌ها و شبيه‌سازهاي نواحي مغز به كار مي‌آيند.


در حال حاضر 20 ناحيه از مغز انسان مدلسازي، شبيه‌سازي و آزمايش شده است: قشر شنوايي، برخي از نواحي قشر بينايي، مخچه و برش‌هايي از قشر ذهني كه انديشه منطقي ما در آنجا انجام مي‌شود و تمام اينها با رشدي ثابت و قابل پيش‌بيني مواجه هستند. خروجي و سودآوري كار انسان به طور متوسط از 30 دلار به 130 دلار در ساعت افزايش پيدا كرده و همه اينها تاثير گرفته از فناوري اطلاعات است.


در عصر حاضر، بسياري از ما نگران انرژي و محيط زيست هستيم. اگر به اين نمودار لگاريتمي‌ توجه كنيد، نرخ رشد توليد انرژي كيهاني را مشاهده مي‌كنيد كه هر دو سال 2 برابر مي‌شود. بخصوص در حال حاضر كه از فناوري نانو به شكل فعلي استفاده مي‌كنيم، تنها به 8  بار، 2 برابر شدن نياز داريم تا تمام نيازهاي انرژي خود را برطرف كنيم و آن موقع 10 هزار برابر انرژي خورشيدي بيشتر از حد نياز در اختيار خواهيم داشت.


ما در نهايت با اين فناوري ادغام خواهيم شد و اين مساله بسيار نزديك است. كامپيوتري كه در زمان دانشجويي من به يك ساختمان نياز داشت، الان در جيب جا مي‌گيرد. چيزي كه در جيب شما در حال حاضر قرار گرفته، در 25 سال آينده در يك سلول بدن نيز جا خواهد گرفت و به همين ترتيب بهداشت، هوش و فراست ما با اين فناوري ادغام خواهد شد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 107


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۹ مارس ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995