Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


فقر آموزشي: ريشه‌ها و پيامدها

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[01 Feb 2016]   [ علی دینی‌ترکمانی]

علی دینی‌ترکمانی.استادیار مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی


اولین پیامد مهم کوتاه‌مدت فقر آموزشی، افزایش احتمال وقوع انواع ناهنجاری‌ها و جرائم اجتماعی است؛ رشد جرائم اجتماعی و نیز رشد تکدی‏گری رابطه مستقیمی با فقر آموزشی دارد. دومین پیامد نیز تضعیف پایه اساسی تحولات توسعه‏ای بلندمدت یعنی «سرمایه انسانی» است.
ابعاد مختلف فقر آموزشي
اولين جنبه از فقر آموزشي كه در بدو امر به نظر مي‏رسد، ترك تحصيل از مدرسه در سن تحصيل و آموزش است. بر مبناي اين شاخص، فقر آموزشي در جامعه ما عميق است. بيش از يك ميليون كودك در رده سني شش تا ١٣ و دو‌ميليون‌و ٢٠٠ هزار كودك و نوجوان در رده سني ١٤ تا ١٨ ترك تحصيل كرده‏اند كه درمجموع مي‏شود سه‌ميليون‌و ٢٠٠ هزار نفر. اين تقريبا ٢٠ درصد از كل جامعه آماري موردنظر است كه در مقاطع مختلف ترك تحصيل كرده‏اند.
دومين جنبه از فقر آموزشي، مرتبط با كيفيت ضعيف آموزش است. درصد زیاد ديگري كه ترك تحصيل نمي‏كنند به دليل نبود زيرساخت‏هاي آموزشي مناسب، با فقر آموزشي مواجه مي‏شوند. اتفاقاتی كه در مكان‏هايي مانند شين‏آباد كردستان يا آن روستايي كه انگشتان كودكان لاي ابزار عهد عتيق مورد‌استفاده براي عبور از رودخانه قطع شد، مصاديقي از كمبود شديد امكانات آموزشي در برخي از مناطق كشور است. تحصيل و آموزش در چنين شرايطي هم براي كودكان سخت است و هم براي آموزگاران.
سومين جنبه فقر آموزشي، مرتبط با محتواي نظام آموزشي است. نظام آموزشي ما به كودكان چه مي‏آموزد؟ آنچه به كودكان آموخته نمي‏شود حقوق شهروندي و لزوم رعايت آن است. آنچه آموخته نمي‏شود كار گروهي و تمرين مداراكردن با هم است. در مهدكودك‏هاي ژاپن ٩ صندلي مي‏گذارند و به بچه‏ها مي‏گويند اگر كسي بدون صندلي بماند همه بازنده هستيد. بچه‏ها به‌گونه‏اي روي صندلي‏ها مي‏نشينند كه همه، جا بگيرند. بعد يك صندلي كم کرده و همان حرف را مي‏زنند. بازي ادامه پيدا مي‏كند تا جايي كه چهار يا پنج صندلي باقي مي‏ماند و بچه‏ها ناچار مي‏شوند كه به هر صورتي شده گروهي بر روي صندلي‏ها بنشينند. ما چه مي‏كنيم؟ ٩صندلي مي‏گذاريم و به ١٠ كودك مي‏گوييم اگر كسي جا پيدا نكند بازنده است. بازي كه شروع مي‏شود همه با حداكثر تلاش سعي مي‏كنند فقط جايي براي خود پيدا كنند. نتيجه، تقويت فردگرايي افراطي و تضعيف كار گروهي است. نظام آموزشي ما نه‌تنها حقوق شهروندي و كار گروهي را آموزش نمي‏دهد بلكه تا‌جايي‌كه مي‏تواند استرس و اضطراب و دل‌شوره نيز چه براي دانش‏آموزان و چه براي والدين آنان توليد مي‏كند. همین‌طور کنترل‌های بيش‌از‌اندازه موجب شده كه كودكان و نوجوانان احساس شادی و فرح‌بخشي از حضور در مدرسه نداشته باشند. فشار درسي براي كسب نمره‏هاي بالاتر و آمادگي بيشتر براي ورود به كنكور كه از ابتداي دوره راهنمايي شروع مي‏شود مدرسه را براي کودکان به قفس تبديل مي‏كند.
چهارمين جنبه فقر آموزشي را مي‏توان بر مبناي رابطه ابزاري نظام اداري آموزش‏و‏پرورش با دبيران و معلمان تعريف كرد. وقتي اين رابطه صحيح نيست و با آموزگاران و دبيران به‌عنوان پيچ و مهره برخورد مي‏شود، آنان انگيزه لازم براي تأمين محيط مناسب و انتقال قوي مطالب را نخواهند داشت. خودشان نيز احساس خواهند كرد كه در شرايط نامناسبي مشغول فعاليت هستند. چندي پيش براي يكي از آشنايان ما كه از دبيران بسيار خوب مدارس تهران هستند اتفاقي افتاد و كمرشان آسيب ديد. پزشك معالج گفته بود نياز به يك استراحت مطلق چهارماهه داريد درغیراین‌صورت احتمال قطع نخاع و فلج‌شدن وجود دارد. وي براي گرفتن مرخصي استعلاجي پيش پزشك آموزش‏و‏پرورش رفته بود. پزشك با ديدن عكس‏ها گفته بود به شش ماه استراحت مطلق نياز داريد درغیراین‌صورت دچار مشکل جدی خواهيد شد. وي درخواست مي‏كند كه اين گواهي را در نامه‏اي به اداره آموزش‏و‏پرورش منطقه اعلام كند. پزشك مي‏پرسد دبير هستید؟ و وقتي پاسخ مثبت ‏می‏شنود امتناع مي‏كند و مي‏گويد به‌جاي مرخصي استعلاجي شش‌ماهه، بهتر است عمل كنيد و بعد از دو هفته سر كلاس باز‏گرديد و در برابر چرايي چنين تجويزي مي‏گويد مرخصي استعلاجي شش‌ماهه براي آموزش‏و‏پرورش بار مالي دارد. دبيري كه مي‏تواند با مرخصي شش‌ماهه بهبود پيدا كند بايد تن به عملي تقريبا خطرناك دهد تا براي آموزش‏و‏پرورش مشكل مالي پيش نيايد. با اين نگاه ابزاري به نيروي کار، چگونه مي‏توان نظام آموزشي خوبي داشت كه ماحصل آن غناي آموزش و ارتقاي كرامت آدمي باشد؟
جنبه پنجم فقر آموزشي مرتبط با فرار مغزهاست. مطالعات مختلف انجام‌شده، نشان مي‏دهد كه متوسط ضريب هوشي در جامعه ما كاهش يافته است؛ بايد نيز چنين باشد. چرا‌كه وقتي افراد باهوش‏تر مهاجرت کرده و در كشورهاي ديگر زندگي خود را ادامه مي‏دهند، تأثير مثبتي را كه مي‏توانند در بازتوليد كودكان با‌هوش‏تر بگذارند نيز با خود مي‏برند. چنين خروجي بر متوسط ضريب هوشي جامعه اثر منفي خارجي دارد. فرار مغزها موجب غربالگري اجتماعي در جهت منفي مي‏شود.
علل فقر آموزشی
اين موارد در اصل اجزاي مختلف مرتبط به هم هستند که كل واحدي را تشكيل مي‌دهند. اين كل واحد، در چارچوب رويكرد توسعه‏اي بنده، همانا حكمراني ضعيف و ناكارآمدي دولت است. اين حكمراني ضعيف، خود را به اشكال مختلفي بازتاب مي‏دهد. ضعف مديريت نيروي انساني يكي از جنبه‏هاي آن است؛ توزيع نامناسب جغرافيايي امكانات زندگي در سطح كشور جنبه ديگر آن است؛ نبود انطباق با شرايط روز و در‌نتيجه اعمال كنترل‏هاي بیش‌ازاندازه در مدارس و به‌نوعي فراري‌دادن دانش‏آموزان جنبه ديگر آن است؛ رابطه نابرابر قدرت ميان نهادهاي ذي‏ربط با آموزش‏و‏پرورش و ساير دستگاه‏ها، جنبه ديگر آن است كه موجب تخصيص كم منابع به فصل آموزش‏و‏پرورش در بودجه مي‏شود؛ رابطه نابرابر ميان مناطق مختلف كشور در جذب منابع تخصيص‌يافته نيز جنبه ديگر آن است كه موجب محروميت عميق استان‏هايي مانند سیستان‏و‏بلوچستان، كهگیلويه‌وبويراحمد، ايلام و ... مي‏شود؛ استفاده‌نکردن از سرآمدان جامعه در حوزه‏های مختلف از‌جمله ادبيات، روان‌شناسي، جامعه‏شناسي، پزشكي، ورزشي و غيره در تدوين مطالب درسی و نظام آموزشي جنبه ديگر آن است؛ بي‏توجهي به نخبگان و فرار مغزها نيز جنبه ديگري از اين كل واحد است. اگر اين كل يعني نظام حكمراني اصلاح شود در‌اين‌صورت نظام آموزشي از تمام زوايايي كه عرض کردم بهبود پيدا کرده و كژكاركردي‏هايش اصلاح مي‏شود.
پیامدهای فقر آموزشی
پيامدهاي آنچه به‌عنوان فقر آموزشي از زواياي مختلف تعريف كردم چيست؟ اولين پيامد مهم كوتاه‏مدت آن، افزايش احتمال ابتلای افراد به جرائم اجتماعي است؛ جرائم اجتماعي و تكدي‏گري رابطه مستقيمي با فقر آموزشي دارد. دومين پيامد مهم آن تضعيف پايه اساسي تحولات توسعه‏اي بلندمدت يعني سرمايه انساني است. تحولات فناورانه، منبع اصلي پايدارسازي رشد و توسعه در بلندمدت است. عامل اصلي تحولات فناورانه نيز سرمايه انساني است، سرمايه انساني قوي فقط مرتبط با تحصيلات عالي نيست، بلكه بخش مهمي از آن در دوران كودكي و نوجواني شكل مي‏گيرد. اگر نظام آموزشي پيش از دانشگاه توانايي شخصيت‏سازي قوي را نداشته باشد، اثر آموزش در مراحل بعدي افت مي‏كند. سومين پيامد مهم فقر آموزشی نیز كاهش همبستگي اجتماعي و شكل‏گيري نيروهاي گريز‌از‌مركز در مناطق پيراموني و حاشيه‏اي كشور است. فقر آموزشي شديد به‌ويژه بر مبناي شاخص امكانات آموزشي به معناي نبود عدالت اجتماعي است. نبود عدالت اجتماعي نيز به تعبير فيلسوف سياسي بزرگ، جان راولز، به معناي نبود فضيلت اخلاقي در عرصه نظام اجتماعي است. در چنين شرايطي، بخشي از جامعه احساس مطلوبي از حضور در جامعه نخواهند داشت و سوداي خروج از آن را در سر خواهند پرورد. از اينجا مي‏توانم آخرين پيامد مهم فقر آموزشي را كاهش همبستگي اجتماعي و تضعیف سرمايه اجتماعي ذكر كنم كه بر رشد اقتصادي تأثير منفي مي‏گذارد و مانع پايدارسازي فرايند توسعه مي‏شود.
راهكارها
راهكار اساسي اول از این قرار است: اصلاح و ارتقاي نظام حکمرانی بر مبناي اين شعار راهبردي كه «جهاني فكر كن و ملي عمل كن». ما بايد الزامات زندگي در دنياي مدرن را به‌خوبي درك کرده و بر مبناي آن قواعد نهادي رسمي جامعه را سامان دهيم. در‌اين‌صورت، هم محيط شادتر و مناسب‏تري براي دانش‏آموزان فراهم مي‏شود، هم محتواي دروس در جهت مثبت تغيير پيدا مي‏كند و هم با توجه خاص به اصل شایسته‌سالاري و تخصص‏گرايي به نيروهاي كيفي انگيزه بيشتري برای خدمتگزاري به دانش‏آموزان داده مي‏شود، همين‌طور با چنين توجهي از شايسته‏ترين نيروها در تدوين نظام آموزشي استفاده و از مهاجرت آنان جلوگيري مي‏گردد.
راهكار اساسي دوم این است که رابطه قدرت، چه ميان نهادهاي مرتبط با آموزش‌وپرورش و ساير دستگاه‏ها و چه ميان مناطق محروم و كلان‌شهرها، بايد اصلاح شود تا سهم بيشتري از بودجه به فصل آموزش‏و‏پرورش و مناطق محروم اختصاص يابد.
و راهكار اساسي سوم این است: ميدان‌دادن بيشتر به نهادهاي غير‌دولتي که به‌عنوان حلقه واسط ميان دولت و مردم هستند. تقويت و رشد اين نهادها به معناي تأمين منابع مالي مورد‌نياز براي زيرساخت‌سازي در مناطق محروم است. درعين‌حال، به‌معناي شكل‌دادن به سازوكار اعتراضي مناسبي براي انعكاس صداي دانش‏آموزان و دبيران نزد مسئولان ذي‏ربط است. نهادهاي غيردولتي در اصل مي‏توانند در مقام نيروي فشارِ سازنده و متوازن‌كننده برای اصلاح كژكاركردي‏هاي دروني نظام آموزشي عمل كنند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 240


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۵ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995