Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


جنگ در دنیای دیجیتال

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[08 Jul 2015]   [ مهدی صارمی فر]

چند ماه پیش کمپین مبارزه با ربات های قاتل در لندن برگزار شد. مهم ترین مساله این کمپین این بود که تولید انبوه این ربات های جنگجو، بدون نظارت نهادهای جهانی ممکن است بزودی تبدیل به تهدیدی جدی برای تمدن بشری شود.


ربات ها در گذشته نه چندان دور، فقط بخشی از افسانه ها و داستان های علمی ـ تخیلی بودند. بیشتر ما دورانی را به یاد داریم که با دیدن فیلم هایی مثل ترمیناتور یا خواندن کتاب های آسیموف، بحث درباره شورش ربات ها و همزیستی با ربات هایی با قدرت آگاهی بالا آغاز می شد، اما هیچ کدام از ما قطعا در مخیله مان هم نمی گنجید در روزهایی که زنده ایم، این خطر آنقدر جدی شود که آرام آرام توجه جامعه جهانی را جلب کند. امروز ایالات متحده ۲۰ هزار ربات مختلف در عراق، افغانستان، آسمان لیبی، سوریه و حتی در آسمان کشور ما دارد که هرچند بیشتر آنها از مریلند و مقر پنتاگون هدایت می شوند، اما ماموریت های آنها بسیار تاثیرگذار بوده است. هرچند ربات های جنگجوی امروزی، بیشتر هدایت پذیر از دور هستند، اما پیشرفت های اخیر در تشخیص صوت یا تصویر که حتی در گوشی های همراه ​ هم وارد شده است (مثل سیری در اپل یا تشخیص حرکت چشم در تلفن های اندرویدی یا حرکت بدن در کینکت مایکروسافت) نشان می دهد که روز به روز ربات ها مستقل تر از ما عمل خواهند کرد و سرانجام روزی فراخواهد رسید که دیگر نیازی به هدایت و کنترل ما نخواهند داشت و کاملا مستقل تصمیم گرفته و عمل خواهند کرد. آیا روزی فرا خواهد رسید که ربات ها علیه ما شورش کنند؟ اگر چنین خطری جدی است، بشر باید برای آن آماده باشد.


یک تلنگر

دو سال پیش و در یک ظهر تابستانی، ناگهان هدایتگرهای ارتش آمریکا تمام راه های ارتباطی شان با یک هلیکوپتر رباتیک فایر اسکات را که روی آسمان ایالت مریلند پرواز می کرد از دست دادند. در کد این هلیکوپتر رادیویی آمده بود که اگر تمام کانال های ارتباطی قطع شد، به نقطه بلند شدنش برگردد و روی زمین بنشیند؛ ولی این ربات به شمال غرب می رفت؛جایی که کاخ سفید و ساختمان کنگره از دور دیده می شد! در ۳۰ دقیقه ای که از قطع ارتباط هلیکوپتر با زمین تا لحظه به زمین نشاندن آن گذشت، نیروی هوایی ایالات متحده در ساحل شرقی این کشور وضعیت قرمز اعلام کرد. اسکادران محافظتی جرج تاون با چند فروند هواپیمای اف ۱۶ آماده شد تا در صورت بحرانی تر شدن اوضاع هلیکوپتر بدون سرنشین را در آسمان بزند.

سرانجام در حالی که فایر اسکات به چند کیلومتری کاخ سفید رسیده بود، دوباره در اختیار هدایتگرهای ارتش درآمد و به خانه بازگردانده شد. تیترهای فردای آن روز مهم ترین روزنامه های آمریکایی: «پرسه زنی هلیکوپتر یاغی روی آسمان پایتخت»، «هلیکوپتر طغیانگر در واشنگتن چرخید» فایر اسکاتی که از کنترل خارج شده بود، مهمات نداشت. این ماشین از لحاظ هوش در حد و اندازه ای نبود که بتواند با برنامه ریزی و با تصمیم گیری قبلی دست به حرکتی علیه هدایتگرهایش؛ آن طور که در داستان های علمی ـ تخیلی اتفاق می افتد، بزند، ولی هنگامی که همین ربات از کنترل انسان خارج شد، آنها مجبور شدند نیروهای نظامی و دفاعیشان را برای مهار آن آماده و تجهیز کنند. پس از این اتفاق حتی وزیر دفاع ایالات متحده در کنگره استیضاح شد؛ ولی نکته قابل توجه این است که ربات هایی مانند فایر اسکات مدام در حال باهوش تر و مستقل تر شدن هستند.


جنگ در عصر تکنولوژی

نوئل شارکی، استاد دانشگاه شفیلد انگلستان که متخصص رباتیک و هوش مصنوعی است یکی از افرادی است که بیرون از هیاهوی دنیای رباتیک از آینده این ماشین ها نگران است. او کتابی با عنوان «ماموران جنگ» نوشته و در آن آینده میدان های جنگ و ربات های نظامی در قرن بیست و یکم را پیشبینی می کند و این که آنها ممکن است چطور دنیای ما را به نابودی بکشند. او معتقد است تلاش هایی که برای اهلی کردن و پایبند نگهداشتن ربات ها انجام می شود در مقابل سرعت پیشرفت و گسترش دنیای آنها بسیار ناچیز است. شارکی می گوید: «ربات ها مانند کودکی هستند که بسرعت بزرگ می شود و ما تلاش بسیاری کمی در راه تربیت و آموزش آنها می کنیم!» اما در مقابل وندر والاچ، رئیس بخش پژوهشی تکنولوژی و اخلاق در دانشگاه ییل آمریکا هم معتقد است​ هوش مصنوعی را نمی توان از حد خاصی بالاتر برد.

او می گوید​ پیشرفت برنامه هایی که برای ربات ها نوشته می شود و پیشرفت طراحی و ساخت آنها می تواند هوششان را بالاتر ببرد، ولی مفهوم هوش در این ماشین ها هیچ وقت رنگ و بویی از هوش انسانی نخواهد داشت؛ زیرا آنها هیچ گره پیش بینی نشده ای را نمی توانند باز کنند و جهان پر از اتفاقات جدید و بی سابقه است و نظامیان براحتی و با استفاده از حقه های نه چندان پیچیده می توانند ربات ها را فریب دهند و این ربات ها اشتباه می کنند؛ همان طور​که با خطایشان باعث مرگ هزاران غیرنظامی در افغانستان و پاکستان شده اند. البته کسانی هم هستند که بر عکس این فکر می کنند. آنها می گویند همین حالا سرعت پردازش رایانه ها بیشتر از انسان است. مثلا یک ضدهوایی خودکار حتی از حواس جمع ترین سربازانی که پشت ضدهوایی بنشینند هم سریع تر عمل می کند. حداقل چند صدم ثانیه هم در نبرد زمان کمی نیست. همین الان، تعداد زیادی از این ربات ها در ناحیه مرزی دو کره در حال انجام وظیفه هستند. نباید فراموش کرد که یک ابرکامپیوتر سال ها قبل توانست کاسپاروف، قهرمان شطرنج جهان را مغلوب کند. سناریوی فیلم ترمیناتور آنقدرها هم دور از ذهن نیست و در درازمدت به واقعیت نزدیک می شود.


افسار رباتیک

طبق قانون مور، قدرت پردازش تراشه کامپیوترها با حفظ قیمت، هر ۱۸ ماه دو برابر می شود. به این ترتیب در آینده نزدیک با پیشرفت هایی که بویژه در هوش مصنوعی و کامپیوترهای کوانتومی رخ خواهد داد چندان اغراق آمیز نیست اگر بگوییم این موجودات آهنی صاحب شخصیت می شوند و به این ترتیب داستان های تخیلی ایزاک آسیموف و دغدغه هایی که او داستان هایش را بر آنها استوار کرده بود، به چالش انسان های دنیای واقعی تبدیل می شود: «این که چگونه باید ربات ها را اخلاق محور کرد؟» و این که چگونه باید جامعه ربات ها را تا ابد (و حتی هنگامی که کاملا از انسان مستقل شدند) به ارزش های انسانی پایبند نگه داشت. قوانین سه گانه آسیموف که البته در داستان های علمی ـ تخیلی او آمده است، اولین ایده در این راه هستند.


جرمی بنتام و جان استوارت ـ دو نفر از فلاسفه تحلیلی ـ عقیده داشتند​ تمام رفتارها و تصمیماتی که ما می گیریم، نتیجه محاسبات و مقایسه هایی است که در ذهن انجام می دهیم. آنها بر همین اساس اصل «لذت جویانه بودن رفتارها» را مطرح کرده اند. آنچه در این اصل توضیح داده می شود آن است که رفتاری مناسب است که بالاترین سطح رضایت را به همراه بیاورد؛ یعنی هر رفتاری در ذهن از قبل با مقایسه مقدار لذت و ناخشنودی ای که به همراه می آورد، سنجیده می شود. براساس باور این دو، باید در ذهن ربات ها چنین سیستمی طراحی شود تا پس از ارزشگذاری اصول اخلاقی، ربات واحدهای لذت و ناخشنودی را با هم مقایسه کند و بتواند بر مبنای آن تصمیم بگیرد. سال ۲۰۰۵، رافائل رزپکا و کن​جی آراکی از دانشگاه هوکایدو​ ژاپن، طرحی را با عنوان «الگوریتم های دموکراسی محور» پیشنهاد کردند.

این سیستم می توانست در جستجویی سریع در گوگل رفتارهایی را که بیشتر مردم در موقعیت های مختلف نشان داده بودند، به صورت آماری استخراج کند و از این طریق به ربات فرمان دهد. مشکل این طرح آن است که در بسیاری از مواقع کاری که بیشتر انجام می دهند، کار درست و عاقلانه ای نیست و واکنش مناسب تر را عده ای انجام می دهند که در اقلیت هستند، اما دانش بیشتری دارند (آریستو کراسی)، اما ویژگی مهمی که طرح «الگوریتم های دموکراسی محور» داشت، این بود که زمینه ساز ارائه مدل های جدیدی برای تربیت و ربات ها شد. یکی از این طرح ها، ساخت رباتی به نام «ربات تعلیم دهنده» بود. این ربات می تواند در مراحل ساخت ربات های دیگر شرکت کند و با اتصال به آنها، تعداد پرشماری از موقعیت ها و تصمیمات عاقلانه و انسانی را که می توان در آنها گرفت، به ذهن ربات منتقل کند.


به هر حال شاید در روزگار ما و در ربات های اولیه هم نسل ما وجود قوانین و اصول بنیادین چندان اهمیت نداشته باشد، ولی با پیشرفت هوش مصنوعی، سازندگان ربات با این پرسش بزرگ روبه رو می شوند که با ربات ها چه باید کرد تا همیشه فرمانبر انسان بمانند؟ پاسخ نقشی تعیین کننده در سرنوشت بشر داشته باشد.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995