Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


موج سوم و الگوهاي گذار به دموكراسي

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[25 Feb 2015]   [ دكتر مهرداد مشايخي]


در ربع سده بيستم تحولات سياسي قابل ملاحظه اي در بسياري از كشورها به وقوع پيوست كه ساموئل هانتينگتون آنها را در كليت خود «موج سوم» دموكراتيك سازي (Democratization) مي خواند. موج سوم دموكراسي، به دوره اي اشاره دارد كه با تغيير رژيم هاي خودكامه (Authoritatian) در پرتغال، اسپانيا و يونان درسالهاي ميانه دهه هفتاد ميلادي آغاز شده و انگار آمريكاي لاتين، اروپايي شرقي و آسياي شرقي را نيز به تدريج درنورديد. اين دگرگوني هاي سياسي كه امروز، با تأخير فاز و با فراز و نشيب هاي خاص خود پا به مناطق آفريقا و خاورميانه مي گذارد جغرافياي سياسي جهان را تغيير داده است. مطالعات جامعه شناختي و علوم سياسي كه در حول اين تغييرات سياسي انجام گرفته اند را در اصطلاح دانشگاهي «ادبيات دوره گذار» نام نهاده اند. آشنايي با جزئيات و زير و بم هاي اين پويش براي پويندگان راه مردم سالاري مي تواند مفيد واقع گردد. دگرگوني ها دموكراتيك را معمولا در سه فاز به هم پيوسته تعريف كرده اند: 1-فروريزي رژيم حاكم Regime breakdown ؛ فرآيندي كه معمولا با تركيبي از بحران هاي عميق، به ويژه اقتصادي و سياسي همراه است و به تضعيف و حتي تجزيه رژيم خودكامه مي انجامد. بحران سياسي به تعميق شكافهاي درون رژيم انجاميده و از كارآيي نظام سياسي به شدت مي كاهد.
2-گذار Transition دموكراتيك؛ در برگيرنده فرآيند فاصله گيري از ساختارها و پويش هاي Processes سياسي كهن و روي آوري به عناصري نو در يك قالب جديد دموكراتيك است.
3-تحكيم consolidation دموكراتيك؛ كه در واقع همان ريشه دواندن و مستقر شدن ساختاري و تقويت فرهنگي مناسبات دموكراتيك است كه محتاج زمان بس طولاني تري است.
نوشتار كنوني از سه مرحله فوق، تنها به مرحله دوم (گذار دموكراتيك) مي پردازد. متفكران گوناگوني كه به خصوصيات دوره گذار پرداخته اند از جمله هانتينگتون به چند گونه (تيپ) گذار به دموكراسي تا كنون اشاره كرده اند كه به آنها خواهيم پرداخت:
1-گذار از طريق دادوستد در بالا Transaction
2-گذار از طريق مذاكره Transplacement
3-گذار از طريق جايگزيني Replacement
4-مداخله از بيرون Intervention
طبيعي است كه اين مبحث صرفا براي ارائه چند گزينه كه بايد يكي از آنها را «انتخاب» كرد، نيست. در نهايت شرايط پيچيده اقتصادي، سياسي و جهاني و بازتاب همه آنها در «تناسب قوا» است كه يكي از اين امكان ها را ميسر مي كند.
به بحث اصلي بازگرديم. مشخصات هر يك از الگوهاي گذار به دموكراسي، به اختصار به شرح زير است:
1-گذار از طريق دادوستد در بالا
اين راه در حالتي شكل مي گيرد كه نخبگان سياسي در قدرت آغازگر كوششي در راستاي دموكراسي شوند. آنها در ابتدا ساختارهاي سياسي موجود را به طرز نسبي باز كرده ( Liberalizition ) و تلاش خواهند كرد مسيري نامعين را با حداكثر نظارت و كنترل طي كنند. هانتينگتون معتقد است كه بيشترين موارد دموكراتيك سازي (16 مورد از مجموع 35) در موج سوم به اين مقوله تعلق دارد. برخي از نمونه هاي آن عبارتند از اسپانيا (1979-1976)، شيلي (1989)، برزيل (88-1985) و مجارستان (1990). اين الگوي گذار در شرايطي تحقق پيدا مي كند كه رژيم حاكم از مخالفان خود نيرومندتر باشد. هانتينگتون 5 مرحله براي اين گونه از گذار دموكراتيك قائل است:
1-ظهور اصلاح گراني درون نظام خودكامه، يك جناح در تقابل با جناح ديگر، مدافع حركت در راستاي دموكراسي مي شود.
2-اصلاح گران دست بالا را در ساختار قدرت كسب مي كنند. اين امر مي تواند به دلايل كاملا متفاوت صورت گيرد: از مرگ طبيعي ديكتاتورها گرفته تا توافق و بالاخره كودتا.
3-اقدام در جهت بازكردن نسبي عرصه سياسي (ليبراليزه كردن) با شكست مواجه مي شود. درون حاكميت سياسي يك دوگانگي بر سر سياست شكل مي گيرد. جناحي به دموكراتيك سازي روي مي آورد و جناح ديگر به اعمال سركوب و خفقان.
4-تضعيف محافظه كاران درون نظام سياسي در عين عدم گسست كامل از سنت حكومتي گذشته. نوعي متقاعد كردن محافظه كاران به اين كه دموكراتيك سازي معقول ترين امكان حفظ نظام و خنثي كردن مخالفان افراطي است.
5-آغاز فرآيند دموكراتيك سازي. در اين مرحله ميان اصلاح گران حكومتي و بخش هاي معتدل مخالفان توافق هايي صورت مي گيرد. اين توافق ها ( Pacts) مي تواند شكل رسمي و يا غيررسمي به خود گيرد.
همان طور كه پيشتر نيز اشاره شد، اين شكل از گذار زماني تحقق مي پذيرد كه در وهله اول حاكميت از مخالفان خود بسي نيرومندتر باشد. دوم، جناحي اصلاح گر و دورانديش نقش فعال و چشمگيري درون حكومت ايفا كند. اين اصلاح گران غالبا ديدگاهي نسبتا محافظه كارانه و ميانه روانه (Centrist) دارند. در غير اين صورت قادر به جلب اعتماد جناح تندروتر (محافظه كارتر) حكومت نخواهند شد. سوم، وجود احزاب و محافل قابل ملاحظه و معتدلي در ميان مخالفان كه حاضر به مذاكره و كنار آمدن با اصلاح گران حكومتي باشند.
بايد توجه داشت كه اين الگو، كه مورد توجه دسته اي از نظريه پردازان گذار همچون هانتينگتون، ادانل O`Donnel اشميتر Schmitter و وايت هد Whitehead بوده است، بازيگران اصلي همان گروههاي مختلف نخبگان سياسي Eliter هستند. نقش جامعه مدني و مخالفان سياسي در اين الگو چندان مهم نيست. طبعا دموكراسي حاصله نيز قرابت بيشتري با دموكراسي محدود و نخبه گرايانه-كه از زمينه هاي مشاركت مردم و جامعه مدني مي كاهد-خواهد داشت. اين قرائت نخبه گرايانه از دموكراسي از سنت خاص خود برخوردار است و متفكراني نظير مديسون، شومپيتر و رابرت دال پايه گذاران اين مكتب هستند.
امروز كه خوشبختانه دموكراسي، به عنوان يك آرمان، جاي خود را در ميان اكثريت روشنفكران و فعالان سياسي باز كرده است، توجه به ظرايف و جزئيات و تفسيرهاي متفاوت از دموكراسي است كه جايگاه نيروهاي سياسي را متمايز مي كند. در غير اين صورت همه امروز دموكرات هستند!
2-گذار از طريق مذاكره
اين شكل از گذار به دموكراسي در جوامعي اتفاق افتاده است كه رژيم حاكم تضعيف گشته است و براي خلاصي از عواقب تلاش براي حفظ قدرت، روي به مذاكره با مخالفان مي آورد. طبعا در اين جا تناسب قوا، بيش از الگوي پيشين، به سود مخالفان است. طبق برآورد هانتينگتون 11 مورد (از مجموع 35 كشور) در اين مقوله قرار داشته است. نمونه هاي بازر آن بوليوي (80-1979)، اورگوئه (85-1982)، كره جنوبي (87-19885)، لهستان (1990-1988) و آفريقاي جنوي (1994-1990) بوده اند. محتواي اين الگو برپايه مذاكره ميان اصلاح گران حكومتي و مخالفان غيرافراطي استوار است. به عبارت ديگر، هر دو عامل در اين فرآيند نقش بازي مي كنند. معمولا بي اطميناني نسبت به آينده و عواقب تصميم گيري در اين شرايط بسيار بالا است. زيرا هم حكومت گران و هم مخالفان، طي يك مدت، تلاش كرده اند كه حرف اول خود را به كرسي بنشانند كه ميسر نشده است: نه رژيم قادر به برقراري سركوب كامل شده است و نه مخالفان موفق به كنار زدن حكومت. غالبا چهار مرحله قابل تشخيص است:
1-رژيم حاكم آغاز به ليبراليزه كردن مي كند كه به ضررش تمام مي شود و از مشروعيت و قدرت آن كاسته مي شود.
2-مخالفان به اميد سرنگون كردن حكومت بر فعاليت خود مي افزايند.
3-حكومت واكنش خشن نشان مي دهد.
4-سرانجام رهبران هر دو جانب شاهد يك بن بست مي شوند و آنگاه به امكان يك گذار از طريق مذاكره تن مي دهند.
در اين جا نقش جامعه مدني از اهميت بيشتري برخوردار است. اگر قرار باشد مخالفان از گستردگي و سازمان يافتگي (بخصوص سياسي) و در نهايت قدرت تأثيرگذاري برخوردار باشند، وجود يك جامعه مدني (مستقل از حكومت) يك پيش شرط اساسي است. هر چه اين عوامل و شرايط مساعدتر باشند و اپوزيسيون ريشه دارتر و سازمان يافته تري موجود باشد، طبعا نقش فعال تري در فرآيند گذار به دموكراسي ايفا خواهند كرد.
هانتينگتون و ديگر نظريه پردازان گذار تأثير چنداني بر نقش مبارزات توده اي نمي گذارند و عامل اصلي را اراده نخبگان مي دانند. هانتينگتون بر اين نظر است كه تنها در 6 كشور مبارزات توده اي در گذار به دموكراسي نقش محوري داشته اند. (فيليپين، آلمان شرقي، روماني، كره جنوبي، لهستان و چكسلواكي).
3-گذار از طريق جايگزيني
اين امكان آنگاه ميسر مي شود كه گروههاي مخالف نقش اساسي در فرآيند گذار ايفا كنند و حكومت نيز سقوط كند و يا سرنگون شود. گفته مي شود كه نمونه هاي يونان (1974)، پرتغال (1975) و آرژانتين (1983) بيانگر اين الگو از گذار به دموكراسي بوده اند. در رژيم هايي كه خصلت ديكتاتوري فردي در آن بارز باشد اين امكان تقويت مي شود. زيرا جناح اصلاح گرا به سختي مي تواند خود را سازماندهي كند و بخصوص دست بالا را در حكومت پيدا كند. به همين خاطر تمامي بار مبارزات براي تغيير بر دوش گروههاي مخالف خارج از حكومت مي افتد. معمولا سه فاز گوناگون در اين شكل از گذار موجودند:
1-مرحله مبارزات گروههاي مختلف اپوزيسيون در راستاي براندازي رژيم.
2-خود مرحله فروپاشي حكومت.
3-فرآيند ايجاد نهادهاي دموكراسي كه مي تواند با اختلافهايي ميان گروههاي مختلف همراه باشد.
4-گذار از طريق مداخله خارجي.
هانتينگتون بر آن است كه برخلاف موج دوم دموكراسي (1962-1943) كه مداخله خارجي عامل اساسي در زمينه سازي نهادهاي دموكراتيك در كشورهاي درگير جنگ با متفقين بود، در جريان موج سوم اين شكل از گذار بسيار نادر بوده است و حداقل در دوره 1974-1990 محدود به دو مورد گرانادا و پاناما بوده است.
در خاتمه اين بحث، پرداخت به چند نكته ضرورت دارد. همانطور كه پيشتر نيز اشاره كرديم، سه الگوي بالا را نمي توان صرفا به مثابه گزينه هايي كه مخالفان يك حكومت انتخاب مي كنند، نگريست. به هر حال، در تحليل نهايي، اين عامل تناسب قوا ميان كليت اپوزيسيون و حكومت از يك سو و ميان نيروهاي معتدل و نيروهاي ضد دموكراسي (خواه در حكومت، خواه در ميان مخالفان) است كه چگونگي گذار را تعيين مي كند. به علاوه، عوامل مهم ديگري نظير ميزان پيشرفتگي جامعه مدني، شرايط جهاني، نقش رهبران سياسي (چه در حكومت چه در ميان مخالفان)، و وقايع تأثيرگذار نظير جنگ و سقوط ناگهاني اقتصاد، همگي مي توانند در اشكال گذار تأثير جدي بر جاي گذارند. ديگر اين كه، شرايط ملموس يك كشور الزاما خالص و ناب نبوده و مي تواند تركيبي از دو مدل را در خود داشته باشد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۰ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995