Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


جامعه اطلاعاتی - گفتگو با دکتر خوارزمی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[31 Dec 2014]   [ محمدفؤاد رحمان‌سرشت]

محمدفؤاد رحمان‌سرشت

 

خانم دکتر، در ابتدا جامعه اطلاعاتی را از دیدگاه خودتان برایمان تعریف کنید.

 

به نظر من برای رسیدن به تعریف دقیق در این باره باید ابتدا پدیده ICT را بشناسیم و تا آن را تعریف نکنیم در مورد جامعه اطلاعاتی به تعریف جامعی نمی‌رسیم. ICT ویژگی‌هایی دارد؛ قلمرو نفوذ آن بسیار گسترده است و تمام ابعاد وجودی فرد، سازمان و جامعه را دربرمی‌گیرد یعنی هر چه مربوط به این سه است تحت تاثیر آن است. یکی از ویژگی‌ها نوع تاثیر ICT است.

ICT شالوده و بنیان‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد آثار آن از نوع تکاملی نیست و گسست آفرین است؛ به قول دکتر عاملی ICT منطق خود را حاکم می‌کند که کاملا متفاوت با منطق موجود است. ویژگی دیگر شتاب تحولات آن است، این شتاب به مراتب سریع‌تر از توانایی انطباق انسان، سازمان و جامعه است. با این تحولات در واقع ICT در درون جوامع نیازمند یک راهبری خردمندانه است.


بر اساس همین نیاز سازمان ملل به وجود پدیده‌ای به نام ICT با توجه به ماهیت حاکمیت آن بر امور جوامع پی برد. به هر حال ICT یک جبر تکنولوژیک است به طور طبیعی چیزی که از درونش شکل می‌گیرد، شکل جدیدی از جامعه است. جامعه‌ای به نام جامعه اطلاعات.




  • دکتر، بحث را زیرساختاری شروع کردید. در سطح جهانی این نگرانی وجود دارد که رخنه این پدیده به تهدیدی برای کشورها مبدل شود، با این وصف، برنامه‌ریزی برای حرکت در مسیر جذب و استفاده از ICT در جایگاه فرصت به جای دوری از آن تا معرض یک تهدید ، به نظر شما چگونه باید باشد؟

شما با نگاه‌های متفاوت می‌توانید با این قضیه روبرو شوید. ICT خود پیامدهایی دارد که این پیامدها تبدیل به تهدیدهای جدی می‌شود که کشورها را دچار چالش می‌کند. باید صحیح و به موقع با آن مواجه شد. قابلیت این پدیده مثل هر پدیده تکنولوژیک دیگر زیاد است. مدیریت این مسئله باید حول چند محور شکل بگیرد، یکی بحث دسترسی است.


تجربه جهانی نشان داده ICT اهرم توسعه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و با کمی تردید، اجتماعی و البته فراهم کردن شرایط دسترسی افراد جامعه به ویژه قشر محروم و آسیب‌پذیر به فرصت‌های توسعه‌ای ICT است. بحث بعدی آمادگی است، افراد، سازمان‌ها و کل جامعه باید آگاه ‌شوند که چگونه از این شیوه‌ها به شکل مطلوب‌تری استفاده کنند و این به یک سواد الکترونیک نیاز دارد. مردم باید بدانند این فرصت‌ها چیست و چه فایده‌ای دارد.




  • به رهبری و مدیریت این پدیده برگردیم، نقش دولت در این جایگاه چیست؟ اولویت بعدی ایجاد آمادگی در برنامه‌ریزی توسعه است. بحث بعدی کاربری است که از این توانمندی‌های ایجاد شده چگونه استفاده شود تا ماموریت‌ها برای رسیدن به اهداف با شیوه‌ای بهتر انجام شود؛ در این جایگاه دولت با سیاست‌گذاری مناسب و نظارت و حمایت به موقع، با ایجاد فرصت برای حرکت کاربردی در مسیر بهره‌مندی از ICT برای تشکیل جامعه اطلاعاتی نقش بسیار موثری دارد. آیا شرایط موجود در ایران شرایط مطلوبی است و دولت توانسته در این مسیر گام بردارد؟

به نظر من ایران در حال تبدیل به یک مورد فاجعه ICT است. پدیده ICT بسیار پیچیده است؛ مدیریت و راهبری آن نمی‌تواند فقط در اختیار دولت باشد. به نظر من در این الگو، مدیریت و راهبری باید به صورت مشارکتی باشد و دولت، بخش خصوصی، نهادهای مدنی و انجمن‌ها این پدیده را به گونه‌ای راهبری کنند که در خدمت مردم باشند. در این میان دولت باید ویژگی‌های متمایزی داشته باشد. هم اکنون نهادهای متولی ICT در دولت یک وزارتخانه و چند شورا است.


وزرات ICT، شورای عالی اطلاع‌رسانی، شورای عالی فناوری اطلاعات که در بررسی نام آنها با توجه به تعریف فعالیت‌هایشان به چند نکته می‌رسیم مثلا در خصوص شورای عالی‌اطلاع‌رسانی نام این شورا خود برخاسته از یک مفهوم است که محتوای از پیش تعیین شده‌ای فقط اطلاع‌رسانی می‌شود و مفهوم ICT در آن جایگاه مشخصی ندارد.


اصلا ما پدیده IT را به تنهایی نداریم چون که ارتباطات به طور کامل با آن عجین شده است و در حقیقت ICT را داریم، بنابراین شورای عالی فناوری اطلاعات متولی پدیده‌ای است که دیگر به تنهایی وجود ندارد. با این اوصاف یک نوع عقب‌ماندگی مفهومی بر این دو عنوان حاکم است. کمی عمیق‌تر که بررسی کنیم این دو نهاد برای جلب منابع رقیب یکدیگرند. از طرفی مهمترین دغدغه دولت در ICT دغدغه امنیتی است. دولت نگران تهدیدهای این پدیده است و فیلترینگ به اولویت اصلی وزارت ICT تبدیل شده است. طبیعی است که با چنین دیدگاهی چگونه می‌توان انتظار داشت دولت نقش خود را به خوبی ایفا کند. در چنین فضایی چگونه نهادی مانند انجمن می‌تواند نقشی موثر داشته باشد.




  • دکتر خوارزمی! اهالی ICT در ایران شاهد ظهور و تشکیل انجمنی در باب جامعه اطلاعاتی با حضور اساتید نامدار همچون شما بودند که شروعی به موقع محسوب می‌شد اما آیا با این شروع به موقع راهی مناسب طی شد؟ بی‌شک اهالی جامعه اطلاعاتی ایران آثار بزرگی را از انجمن متوقع هستند که تا به حال محقق نشده است. لطفا علت این موضوع را برایمان بگویید.

در گزارش‌های موجود انجمن، هیئت مدیره از عملکرد انجمن راضی نیست. انجمن در دولت هشتم تشکیل شد، یعنی زمانی که حساسیت به ICT وجود داشت و آقای جهانگرد به عنوان مهره‌ای قوی با شناخت کامل از ICT در بدنه دولت بسیار موثر فعالیت می‌کرد. به طور طبیعی اشراف دولت بر ICT موجب پیمودن بهینه راه می‌شد. دولت هشتم مشوق توسعه نهادهای مدنی بود و در این خصوص حامی انجمن بود و انجمن که از درون جامعه مدنی شکل گرفته بود مورد حمایت قرار گرفت. ما اصلا دغدغه تامین مالی نداشتیم. انجمن با حضور فعال خود در اجلاس‌های بین‌المللی که کمک می‌کرد ایران نقش فعالی در مجامع بین‌المللی داشته باشد رشد خوبی را پیش‌بینی می‌کرد که به یک باره این فضا در نهایت اوج تغییر یافت.


ICT و نهادهای متولی ICT اصلا مسیر حرکت و اولویت‌هایشان تغییر پیدا کرد و نهادهای مدنی هم فرصت‌ها را به تدریج از دست دادند. دولت از حامی تبدیل به مانع شد. این فضا هر نهادی از جمله انجمن را دچار شوک می‌کند. ما در دوره جدید فکر کردیم که با یک حرکت تازه فعالیت انجمن را سازماندهی کنیم و اتکا به دولت به عنوان حامی و پشتیبان را کاملا کنار گذاشتیم و آن را به عنوان منبعی آسیب‌پذیر تلقی کردیم. نقش انجمن به عنوان دیده‌بان علمی در ICT را پررنگ‌تر کردیم و از طریق فعال‌ کردن اعضاء و کمیته‌ها سعی کردیم خلاءهایی را که بر اثر بی‌اعتنایی دولت ایجاد شده پرکنیم.




  • در پیگیری برنامه‌های انجمن تفکر شما چیست؟

هر سازمانی از جمله انجمن احتیاج به مدیریت اجرایی قوی دارد. من از روز اول حضورم در انجمن، این خلاء را احساس کردم و دلم می‌خواست با جذب یک فرد توانمند مشکلات را سامان دهیم. در حال حاضر بحث تامین مالی را در دستور کار داریم امیدوارم بتوانیم بنیه قوی مالی را از طریق ارائه خدمات آموزش و پژوهش ایجاد کنیم. من فکر می‌کردم بعد از مدتی وزارت ICT متوجه می‌شود که با توجه به قابلیت‌های موجود در انجمن نقش کمرنگ خود در اجلاس‌ها را پر رنگ کند ما کمیته‌ای فعال کردیم که زمینه را فراهم آورد و با برنامه‌ریزی از طریق منابع مالی شخصی، اعضاء در همایش‌ها شرکت کنند. من با مقامات ارشد وزارتخانه گفت‌وگوی مفصل داشتم، ایشان اعتقاد داشتند که اصلا فضا مساعد نیست و به نظر من این البته خیلی هم با توجه به شرایط ایران عجیب نیست. متاسفم که فاجعه توسعه است.


جاهایی هم در زمینه تکنولوژی دستاوردهای شگفت‌انگیز داشتیم که البته این محصول، دستاورد خردمندانه دولت نبوده است. بر وجود دبیرکل اجرایی چقدر تاکید دارید؟ هر عضوی از انجمن اگر بخواهد فعالیتی داشته باشد احتیاج به یک حامی جدی از طرف خود انجمن دارد. اگر اعضای انجمن کارآمد باشند روابط‌عمومی نقش موثرتری را می‌تواند ایفا کند. کمیته‌های انجمن با جدیت شکل گرفته‌اند که هماهنگی اینها نیاز به یک دبیر اجرایی دارد. دکتر معتمدنژاد و هیئت رئیسه توان این هماهنگی را ندارند، این خلاء هماهنگی همیشه در عرصه‌های ملی و بین‌المللی برای رسیدن انجمن به اهداف خود وجود دارد. هر چه کمیته‌ها فعال‌تر باشند حضور دبیر اجرایی پررنگ‌تر است؛ ما به دنبال یک دبیر اجرایی قوی هستیم اما جذب یک نیروی خوب هم مستلزم پیدایش توان مالی قوی در انجمن است.


اکنون کمیته آموزش و پژوهش با همین رویکرد فعال است. امیدوارم که انجمن با تکیه بر تجربه دوره قبل و تحلیل درست فضا، با برنامه‌ریزی صحیح‌تر به حرکت خود ادامه دهد. خود شما از عملکرد انجمن راضی هستید؟ ما به تلاش خود ادامه می‌دهیم، دغدغه اصلی من حضور و مشارکت اعضاست و خیلی خوشحالم که یکی از اعضاء داوطلبانه سایترا فعال کرده‌اند. سایت، کاربرد سازنده‌ای دارد که از این طریق ارتباط با اعضاء محکم‌تر می‌شود، کمیته عضویت نیز کارش را شروع کرده و روابط‌عمومی هم در مرحله برنامه‌ریزی است.




  • دکتر، کمیته روابط‌عمومی نقش مهم دارد. تاکنون مشکل انجمن عدم آمادگی هیئت‌مدیره برای حرکت‌های ریسک‌پذیر از جمله در حیطه فعالیت روابط‌عمومی بوده است. به طور مثال وقتی که ما می‌خواستیم همایش ملی برگزار کنیم باید به سمت جذب حمایت‌های ملی می‌رفتیم، اما همواره صرفا با نگاه دانشگاهی و علمی به این مسئله، جذب منابع مالی در هاله ابهام ماند. با این اوصاف چه باید کرد؟

به نظر من از آن اطمینان خاطر، این نوع برخورد با ملاحظه‌کاری صورت می‌گرفت تا ریسک‌پذیری. شوک حاصله از عدم پشتیبانی دولت از حرکت‌های انجمن موجب پیدایش تفکر تعریف مجدد استراتژی‌ها شد. این مشکل در حال حاضر برطرف شده و آموزش را به عنوان ابزار تامین مالی برای انجمن درنظر گرفتیم، متاسفم که کنفرانس بین‌المللی را در دوره اول با توجه به مشکلات موجود نتوانستیم برگزار کنیم. جذب حمایت‌های مالی مناسب با رعایت معیارهای منطقی و علمی حاکم بر انجمن در بحث آموزش در دستور کار کمیته آموزش قرار گرفته است.


در حال حاضر اعضای هیئت‌مدیره که در گذشته نقش فعال نداشتند هر کدام مسئولیت راه‌اندازی این کمیته‌ها را بر عهده گرفتند. در آن زمان تمام بار بر دوش هیئت‌رییسه بود اما اکنون کار به کمیته‌ها و اعضاء محول شده است و خوشبختانه وضعیت مکانی دبیرخانه انجمن هم در دانشگاه شریف به همت دکتر تابش مشخص شده است. آرزو دارم که انجمن‌ها از طریق تبادل نظر، تجربه و همکاری با هم امکانات مالی کسب کرده و با هماهنگی و تعامل، فضایی مشترک برای گردهمایی و انجام فعالیت‌های مربوط به خود درنظر بگیرند تا در آن به تبادل نظر و دانش درباره یکدیگر بپردازند.




  • این مسئله، هم‌افزایی فکری و تضارب آراء را به همراه داشته و نتایج خوبی برای رسیدن به اهداف بلند در سطح ملی را منجر می‌شود. با این تفسیر، فکر می‌کنید انجمن‌ها در کنار هم کارکردی مفید و تعاملی سازنده دارند؟

ما باید ضعف‌های ملی را از طریق تجربه بر طرف کنیم؛ باید با تجربه کار تیمی را یاد بگیریم و وارد این عرصه‌ها شویم. چه بهتر که انجمن‌های علمی پرچمدار این حضور و هم‌افزایی باشند.




  • دکتر دغدغه خود و حرف اصلیتان را در باب جامعه اطلاعاتی برای خوانندگان ما بیان کنید.

دکتر معتمدنژاد تشکیل شورای ملی را مطرح کردند، من دلم می‌خواهد انجمن نقش شورای‌ملی را ایفا کند، حالا که انجمن این راه را رفته بتواند منشاء اصلاح وضع موجود در دولت شود که با حذف نهادهای موازی و تشکیل نهاد واحد به عنوان متولی راهبری این فعالیت‌ها، مهم‌ترین نقش خود را که همانا اثربخش کردن ICT در توسعه پایدار ملی است ایفا کند. شورایی متشکل از 4 عنصر یاد شده در ابتدای بحث تشکیل شود که با همفکری و مشارکت یکدیگر، در سایه مدیریت دولت به راهبری صحیح ICT بپردازد. در این میان بخش خصوصی نیز نقش موثری را در کنار دولت دارد.


خانم دکتر خوارزمی ضمن تشکر از وقتی که در اختیار خوانندگان ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطاتقرار دادید بار دیگر آمادگی این رسانه را از جانب خودم و دیگر همکارانم به خصوص مدیر مسئول ماهنامه برای ارتقاء سطح کیفی انجمن در تلاش‌های ملی اعلام می‌دارم. شما همیشه به عنوان عضو موثر، نگران دغدغه‌های انجمن هستید. احساس کنید خودتان در کار اجرایی هستید. نگاه جدی‌تر و حمایتی‌تری داشته باشید من شک ندارم انجمن بدون همکاری صمیمانه شما و رسانه‌ها نمی‌تواند اهداف خود را اجرایی کند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۹ مارس ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995